Σε αναβρασμό οι τευτλοπαραγωγοί του Έβρου

Διαπιστώνουν κωλυσιεργία και αγωνιούν για την επόμενη μέρα της καλλιέργειας

 

Πρόεδρος ΕΒΖ: «ουδέποτε έχει υποβληθεί προς την ΕΒΖ κάποιο αίτημα σχετικό με την εκμίσθωση ή παραχώρηση της γραμμής φορτοεκφόρτωσης τεύτλων του εργοστασίου Ορεστιάδας προς την εταιρεία Royal Sugar»

 

 

Επιστολή για τα νέα δεδομένα στην ΕΒΖ Ορεστιάδας που υπογράφει «Ομάδα Τευτλοπαραγωγών Νομού Έβρου», εκπροσωπούμενη από τον κ. Προϊκάκη Πρόδρομο, απεστάλη την Τετάρτη στον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Σπυρίδωνα-Άδωνι Γεωργιάδη και στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάκη Βορίδη. Συγκεκριμένα, οι τευτλοπαραγωγοί δηλώνουν την έντονη ανησυχία τους για την έλλειψη αιτήματος του υπομισθωτή της Βιομηχανίας προς την ΕΒΖ για τη γραμμή φορτοεκφόρτωσης τεύτλων του εργοστασίου της Ορεστιάδας, ζητώντας της παρέμβαση των υπουργών προκειμένου να εξευρεθεί λύση, αφού όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά «βρισκόμαστε στα μέσα Φεβρουαρίου και η καλλιέργεια στο νομό Έβρου βρίσκεται ήδη στην κόψη του ξυραφιού».

 

Είχε προηγηθεί επικοινωνία των τευτλοπαραγωγών με τον Πρόεδρο του Δ.Σ. της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης Α.Ε. κ. Νικόλαο Παπαϊωάννου, κατά την οποία διαπιστώθηκε ότι «ουδέποτε έχει υποβληθεί προς την ΕΒΖ κάποιο αίτημα σχετικό με την εκμίσθωση ή παραχώρηση της γραμμής φορτοεκφόρτωσης τεύτλων του εργοστασίου Ορεστιάδας προς την εταιρεία Royal Sugar ή οποιονδήποτε άλλο ενδιαφερόμενο» όπως διευκρίνισε ο ίδιος ο Πρόεδρος. Μάλιστα ο κ. Παπαϊωάννου δήλωσε ότι αδυνατεί να αντιληφθεί το λόγο για τον οποίο ο υπομισθωτής κ. Καραθανάσης (Royal Sugar) επικαλείται άρνηση από μεριάς της διοίκησης της ΕΒΖ επί ενός ζητήματος που ουδέποτε έχει τεθεί προς συζήτηση στην εταιρεία. Δήλωσε, ωστόσο, πρόθυμος να βρεθεί τρόπος ώστε να διατηρηθεί η καλλιέργεια τεύτλων στον Έβρο, αναφέροντας σχετικά: «Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, και επειδή η εκμίσθωση των εργοστασίων του Πλατέως και των Σερρών έγινε με βασικό γνώμονα τη διάσωση της καλλιέργειας των ετών 2019-2020-2021, δεν έχουμε καμία αντίρρηση επί της αρχής να εξετάσουμε το ζήτημα, για το οποίο πρώτη φορά μαθαίνω από την επιστολή σας, και να βρούμε τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να συμβάλουμε στη διατήρηση της καλλιέργειας στην περιοχή σας».

 

Η νέα επιστολή των τευτλοπαραγωγών

 

«Αξιότιμοι κύριοι υπουργοί,

Σε συνέχεια της προηγούμενης επιστολής της 7ης Φεβρουαρίου, κρίνουμε απαραίτητο να σας γνωστοποιήσουμε νεότερα δεδομένα, που προέκυψαν κατόπιν επικοινωνίας με τη Διοίκηση της Ε.Β.Ζ. και μας αναγκάζουν να ανακαλέσουμε, επί της ουσίας, την προαναφερθείσα επιστολή.

Συγκεκριμένα, από τη Διοίκηση της Εταιρείας, μας γνωστοποιήθηκε –μέσω επιστολής- πως ουδέποτε έχει υποβληθεί προς την Εταιρεία από τον υπομισθωτή, αίτημα σχετικό με την εκμίσθωση ή παραχώρηση της γραμμής φορτοεκφόρτωσης τεύτλων του Εργοστασίου της Ορεστιάδας.

Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός πως βρισκόμαστε στα μέσα Φεβρουαρίου και ότι η καλλιέργεια στο νομό Έβρου, βρίσκεται ήδη στην κόψη του ξυραφιού, ζητούμε την παρέμβασή σας προκειμένου να εξευρεθεί λύση, κατόπιν συνεννόησης ανάμεσα στις εμπλεκόμενες πλευρές.

Οι παραγωγοί στον Έβρο βρίσκονται σε αναβρασμό, αφού διαπιστώνουν κωλυσιεργία –για ακόμη μια χρονιά- και αγωνιούν για την επόμενη μέρα της καλλιέργειας.

Δηλώνουμε πως είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε οποιαδήποτε πρόταση με τον επενδυτή, και με κάθε εμπλεκόμενη πλευρά, με μοναδικό γνώμονα να βρεθεί λύση για το καλό της Βιομηχανίας, των παραγωγών και της καλλιέργειας στο νομό συνολικά».

 

Η επιστολή κοινοποιήθηκε παράλληλα και στους κυβερνητικούς βουλευτές του Έβρου, στο δήμαρχο Ορεστιάδας καθώς και στους υφυπουργούς: Βιομηχανίας και Εμπορίου Παπαθανασίου Νικόλαο και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίων Σκρέκα Κωνσταντίνο.