Σε αμερικανική βάση μετατρέπεται το στρατόπεδο «Γιαννούλη» στην Αλεξανδρούπολη

Στην Αλεξανδρούπολη και συγκεκριμένα στο στρατόπεδο «Γιαννούλη» θα εγκατασταθεί μόνιμη δύναμη των αμερικανικών στρατευμάτων στο τέλος του χρόνου, μετά την υπογραφή νέας αμυντικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ που θα έχει 5ετή διάρκεια, όπως αποκάλυψε στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός.

Οι Αμερικανοί έχουν επιθεωρήσει το στρατόπεδο Γιαννούλη και έχουν καταγράψει τις ανάγκες ώστε να εγκατασταθεί δύναμη περίπου 300 – 400 στρατιωτικών.

Πρόκειται για μόνιμες εγκαταστάσεις, οι οποίες έχουν ελεγχθεί από μηχανικούς των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ, ώστε μετά την υπογραφή της νέας συμφωνίας με τις ΗΠΑ να ξεκινήσουν και οι εργασίες.

Το στρατόπεδο Γιαννούλη έχει εύκολη πρόσβαση στο λιμάνι και το αεροδρόμιο, άλλωστε για αυτό το λόγο επιλέχθηκε, καθώς επίσης και λόγω της εγγύτητας με το πεδίο βολής Αετός.

Το ερώτημα βέβαια είναι ποιος θα έχει τον έλεγχο του στρατοπέδου, δηλαδή εάν θα είναι όπως στο Στεφανοβίκειο, όπου τον έλεγχο έχει η Ελλάδα, ή όπως στη Σούδα, όπου υπάρχει εκχώρηση εξουσίας σε αμερικανό διοικητή. Το ερώτημα αναμένεται  μάλλον να απαντηθεί το προσεχές διάστημα, μετά την υπογραφή της MDCA. 

πηγή armyvoice.gr