Σακελλαροπούλου και Δένδιας παρακολούθησαν την άσκηση“ΑΙΣΙΟΣ ΟΙΩΝΟΣ 2023” στο πεδίο “ΨΗΛΟΣ ΣΤΑΛΟΣ”

Την Τρίτη 07 Νοεμβρίου 2023 και παρουσία της Α.Ε. Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κατερίνας Σακελλαροπούλου, του Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαου – Γεώργιου Δένδια ως εκπρόσωπου του Προέδρου της Κυβέρνησης κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, και του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, έλαβε χώρα η Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών (DV – Day) της Τακτικής Άσκησης Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) «ΑΙΣΙΟΣ ΟΙΩΝΟΣ – 23», στο Πεδίο Βολής – Ασκήσεων «ΨΗΛΟΣ ΣΤΑΛΟΣ» στο Διδυμότειχο.

Η ΤΑΜΣ «ΑΙΣΙΟΣ ΟΙΩΝΟΣ» αποτελεί Άσκηση μεσαίας κλίμακας η οποία διευθύνεται από το Δ΄ Σώμα Στρατού, με την συμμετοχή Σχηματισμών και Μονάδων της 1ης Στρατιάς, Ελικοπτέρων της Αεροπορίας Στρατού και Αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ), καθώς και προσωπικού και μέσων της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ (ΓΕΕΘΑ/ΔΕΠ).

Σύμφωνα με το σενάριο της Άσκησης, ο υποτιθέμενος εχθρός κατόπιν επιθετικής ενέργειας εντός της Ελληνικής επικράτειας, εφελκύεται σε προσχεδιασμένο χώρο καταστροφής εντός της φίλιας αμυντικής τοποθεσίας. Οι φίλιες δυνάμεις έχοντας δημιουργήσει τακτικό πλεονέκτημα, εκτελούν αντεπίθεση και στην συνέχεια εκμεταλλευόμενες την σύμπτυξη των εχθρικών, εκτελούν επιθετική ενέργεια για την δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών με σκοπό την ολοκληρωτική εξουδετέρωση του και την αποκατάσταση του Εθνικού εδάφους, με την ενέργεια να υποστηρίζεται από πυρά Πυροβολικού, Επιθετικά Ελικόπτερα και Αεροσκάφη της ΠΑ.

Επισημαίνεται ότι για πρώτη φορά στον σχεδιασμό της Άσκησης συμπεριλήφθηκαν τα Τεθωρακισμένα Οχήματα Μάχης (ΤΟΜΑ) Marder 1A3 και Αναγνωρίσεως (ΤΤΟΑ-ASV) Μ1117.

Υψηλή επιχειρησιακή ετοιμότητα με ένα και μοναδικό μήνυμα της απόλυτης αποφασιστικότητας και πλήρης αποτροπής για την ενίσχυση ασφαλείας και εμπιστοσύνης. Η άσκηση στέφθηκε με επιτυχία και αποδείχτηκε το αξιόμαχο των ενόπλων δυνάμεων. Άνδρες και γυναίκες υπηρετούν την πατρίδα με υψηλό φρόνημα με πίστη και αφοσίωση.

Μετά το τέλος της άσκησης η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου απευθύνθηκε στα Τμήματα που πήραν μέρος, τους συνεχάρη και τόνισε πως «σε μία περίοδο έντονων γεωπολιτικών αναταράξεων, οι Ένοπλες Δυνάμεις εγγυώνται την ακεραιότητα των συνόρων μας και αναμετρώνται καθημερινά με την ιστορία, δίνοντας τον αγώνα τους σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας σε γη, ουρανό και θάλασσα».


Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε κατά τον χαιρετισμό της:

«Με ιδιαίτερη χαρά και αισθήματα υπερηφάνειας βρέθηκα σήμερα κοντά σας, εδώ στον ακριτικό Έβρο, προκειμένου να παρακολουθήσω την τελική φάση της άσκησης “Αίσιος Οιωνός – 23”, η οποία επιβεβαιώνει το υψηλό επίπεδο επιχειρησιακής εκπαίδευσης και μαχητικής ικανότητας των Ενόπλων Δυνάμεων της πατρίδας μας. Σας συγχαίρω για τον άριστο συντονισμό των μέσων, την ακρίβεια της εκτέλεσης, καθώς και για το εξαιρετικό ηθικό και τον ζήλο που επιδείξατε εσείς οι συμμετέχοντες, σε ένα ιδιαίτερα απαιτητικό και ρεαλιστικό επιχειρησιακό σενάριο.Σε μία περίοδο έντονων γεωπολιτικών αναταράξεων, οι Ένοπλες Δυνάμεις εγγυώνται την ακεραιότητα των συνόρων μας και αναμετρώνται καθημερινά με την ιστορία, δίνοντας τον αγώνα τους σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας, σε γη, ουρανό και θάλασσα. Ο ελληνικός λαός σας τιμά και σας εμπιστεύεται. Συγχαρητήρια σε όλους».

Ο Νίκος Δένδιας επίσης δήλωσε: ” Οι ένοπλες δυνάμεις ενεργούν πολύ πέρα των τυπικών καθηκόντων τους, είμαι εξαιρετικά υπερήφανος για την επιχειρησιακή τους ετοιμότητα”