Σ. Πιτσιόρλας: Εξασφαλίζεται η συνέχιση της τευτλοκαλλιέργειας – Ξεκίνησε η διανομή σπόρου

Ξεκίνησε  η διανομή σπόρου από το εργοστάσιο ζάχαρης Ορεστιάδας, με ευθύνη, πλέον, του νέου επενδυτικού σχήματος που αναλαμβάνει την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης.

Ήδη έχει ενημερωθεί εγγράφως η γεωπονική υπηρεσία του εργοστασίου, η οποία έχει κληθεί να συνδράμει σε όλη τη διαδικασία της διανομής των σπόρων και της προετοιμασίας της καλλιέργειας τεύτλων.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται ως συνέχεια των ανακοινώσεων που έγιναν από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας/Ανάπτυξης, Στέργιο Πιτσιόρλα, τον νέο επενδυτή που «μπαίνει» στην εταιρεία και τους εκπροσώπους της διαχειρίστριας της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, που είναι η Τράπεζα Πειραιώς. Σύμφωνα με αυτές, υπάρχει συμφωνία μεταξύ της Τράπεζας και του επενδυτικού σχήματος, το οποίο αναλαμβάνει την ευθύνη για τη φετινή καλλιεργητική περίοδο τεύτλων στη χώρα, άρα και των συμβολαίων που θα υπογραφούν με τους παραγωγούς.

Μιλώντας στην ΕΡΤ Ορεστιάδας, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας/Ανάπτυξης, ανέφερε ότι την επόμενη εβδομάδα θα επισκεφθεί μαζί με τους επενδυτές το εργοστάσιο της Ορεστιάδας, προκειμένου να διευκρινιστούν τα ζητήματα που τίθενται από τους τευτλοκαλλιεργητές. Ο ίδιος, πάντως, σημείωσε ότι το τιμολόγιο θα είναι το ίδιο με πέρυσι, ενώ υπογράμμισε πως τις επόμενες εβδομάδες θα γίνουν όλες εκείνες οι ενέργειες για την τακτοποίηση όλων των εκκρεμοτήτων που υπάρχουν, μεταξύ αυτών και η καταβολή της έκτακτης ενίσχυσης που έχει ανακοινώσει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Σ. Πιτσιόρλας: Θα συνεχιστεί η καλλιέργεια τεύτλου και η παραγωγή ζάχαρης στην Ελλάδα.

Στις δηλώσεις του στην ΕΡΤ Ορεστιάδας, ο κ. Πιτσιόρλας εξήγησε ότι «το πολύ σημαντικό και αισιόδοξο είναι ότι για πρώτη φορά έχουμε, πια, μια πολύ προχωρημένη συζήτηση με επενδυτικό σχήμα, το οποίο αποδέχεται η Τράπεζα, για να μετασχηματιστεί η πρόταση που ήδη έχει κατατεθεί, σε πρόταση με επενδυτή, ο οποίος θα αναλάβει να αναδιοργανώσει την εταιρεία και να συνεχιστεί η παραγωγή ζάχαρης στην Ελλάδα». Αυτό, όπως πρόσθεσε ο ίδιος, «θα ολοκληρωθεί πάρα πολύ σύντομα, και σε συνεννόηση με όλους τους παράγοντες». Οι πρώτες συμβάσεις έχουν ήδη υπογραφεί στη Μακεδονία και η διανομή σπόρου στους παραγωγούς έχει ξεκινήσει, ενώ από αύριο το πρωί ξεκινά και από το εργοστάσιο της Ορεστιάδας.

Ο κ. Πιτσιόρλας παραδέχθηκε ότι «η φετινή χρονιά θα είναι δύσκολη» και ότι «υπάρχουν πολλά ερωτήματα και προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν», υπογράμμισε ωστόσο ότι «το σημαντικό είναι πως εξασφαλίζεται η συνέχιση της καλλιέργειας και φέτος». Όσον αφορά την ανάπτυξη του φετινού σχεδίου που καταρτίζει το νέο επενδυτικό σχήμα, περιορίστηκε να αναφέρει ότι «σίγουρα θα λειτουργήσει το εργοστάσιο του Πλατέος, σίγουρα θα γίνει παραγωγή στην κεντρική Μακεδονία και στη Θεσσαλία, θέλουμε να γίνει και στη Θράκη, γι’ αυτό την επόμενη εβδομάδα θα επισκεφθώ την Ορεστιάδα μαζί με τους επενδυτές, για να συζητήσουμε από κοντά όλα τα θέματα».

Όσον αφορά τη λειτουργία του εργοστασίου της Ορεστιάδας, ο κ. Πιτσιόρλας σημείωσε ότι «υπάρχει ένα ζήτημα, διότι η επαναλειτουργία του εργοστασίου έχει ένα υψηλό κόστος και πρέπει να εκτιμηθεί εάν συμφέρει η λειτουργία ή η μεταφορά των τεύτλων. Θα τα λύσουμε αυτά, σημασία έχει ότι ξεκινάμε με τη σπορά…».

Σχολιάζοντας τη στάση της Τράπεζας Πειραιώς, είπε πως «κι εκείνη, όπως κι εμείς, αναζητούμε οριστική λύση στο θέμα. Η Τράπεζα δε θέλει η ίδια να κάνει παραγωγή ζάχαρης, δεν είναι η δουλειά της αυτή. Όμως, έχει στα βιβλία της γραμμένα περιουσιακά στοιχεία πάρα πολύ υψηλά, είναι διατεθειμένη να συμβάλλει ώστε να βρεθεί λύση, συζητά πολύ εντατικά με τους επενδυτές, ώστε πολύ γρήγορα να έχουμε μία τελική συμφωνία». Εξήγησε επίσης πως «ο συγκεκριμένος επενδυτής έχει ενδιαφερθεί εδώ και καιρό για την Ε. Β. Ζ., και το ενδιαφέρον αυτό ήταν επίμονο και σταθερό εδώ και καιρό, ωστόσο, το καινούριο είναι ότι η Τράπεζα Πειραιώς έχει πειστεί ότι υπάρχει πια η δυνατότητα, υπάρχουν τα κεφάλαια, αυτό το σχέδιο να υλοποιηθεί, και με βάση αυτό προχωράμε…».

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας/Ανάπτυξης μίλησε και για τους εργαζόμενους της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, απαντώντας στο ερώτημα που τίθεται από το σύνολο των εμπλεκόμενων στην τευτλοκαλλιέργεια και στη λειτουργία των εργοστασίων, αναφορικά με το ποιος θα «δουλέψει» τα εργοστάσια ζάχαρης, δεδομένου ότι βρίσκονται σε διαδικασία μετατάξεων. «Στους εργαζόμενους, επειδή υπήρχε μία μεγάλη αμφιβολία εάν τελικά θα καταλήξουμε σε κάποια συμφωνία- ακόμα κι εγώ είχα πολύ ισχυρές επιφυλάξεις για το εάν προλαβαίνουμε- δώσαμε τη δυνατότητα των μετατάξεων. Από τη στιγμή που θα έχουμε λύση του προβλήματος και συνέχεια της λειτουργίας της εταιρείας, οι εργαζόμενοι θα μπορούν να επιλέξουν εάν θα κάνουν χρήση του δικαιώματος μετάταξης ή εάν κάποιοι απ’ αυτούς θα παραμείνουν στην εταιρεία. Αυτή η συζήτηση ξεκινά από ’δω και πέρα. Το βέβαιο είναι ότι η συνολική αναδιοργάνωση σημαίνει ένα καινούριο μοντέλο λειτουργίας. Αυτό το μοντέλο λειτουργίας, προφανώς θα προβλέπει λιγότερες θέσεις εργασίας, θα προβλέπει μία αναδιάταξη των ειδικοτήτων κ. ά., όμως αυτά είναι θέμα του νέου management. Εκείνο που διαβεβαιώνουμε είναι ότι κανείς δε θα μείνει απροστάτευτος από τους νυν εργαζόμενους. Τις επόμενες εβδομάδες τα θέματα όλα θα έχουν μπει στον δρόμο τους. Ήδη έχουμε προχωρήσει πολύ…», τόνισε ο κ. Πιτσιόρλας.

Καταλήγοντας, επεσήμανε ότι «υπάρχει από το νέο επενδυτικό σχήμα η δέσμευση πως θα συνεχιστεί η καλλιέργεια τεύτλου και η παραγωγή ζάχαρης στην Ελλάδα», ενώ για όλα τα επιμέρους ζητήματα που προκύπτουν, επανέλαβε ότι «θα απαντηθούν από τον νέο επενδυτή. Έχουμε δρόμο μπροστά μας, σημασία έχει ότι η καλλιέργεια θα συνεχιστεί. Προφανώς θα εμπλουτιστεί και με άλλα προϊόντα, προκειμένου η Βιομηχανία να στηριχτεί, δεν μπορούμε να μείνουμε μόνο στα τεύτλα, αλλά μιλάμε για τη συνέχιση λειτουργίας της Βιομηχανίας. Και η προσπάθεια της κυβέρνησης ήταν πρωτίστως να μη χαθεί η καλλιέργεια, και είναι η πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, που έχουμε κάτι ορατό μπροστά μας, με το οποίο δουλεύουμε…».