Ψήφισμα των 29 προεδρων Κοινοτήτων Ορεστιάδας & Διδυμοτείχου στον διευθυντή του ΚΥΤ – ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ

Στο ΚΥΤ – ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ του Φυλακίου βρέθηκαν σήμερα το πρωί της Κυριακής, οι 29 Πρόεδροι των Κοινοτήτων του δήμου Ορεστιάδας και Διδυμοτείχου προκειμένου να παραδώσουν στον διευθυντή του ΚΥΤ το ψήφισμα που προέκυψε ύστερα από την σύσκεψη που είχαν, σε συνδυασμό με τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών.

Να σημειωθεί ότι για την είσοδο στο ΚΥΤ χρειάζεται ειδική άδεια, την οποία δεν είχαν ο 29 πρόεδροι και γι αυτό το λόγο, παρέδωσαν το ψήφισμα στην είσοδο στο οποίο αναφέρουν ότι σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψουν επέκταση της δομής και αύξηση των ατόμων, αν και δεν είναι αντίθετοι με τη βελτίωση των συνθηκών στις ήδη υπάρχουσες δομές.

Στη συνέχεια μετέβησαν στη εκκλησία της Αγίας Σκέπης & Αγίας Παρασκευής Ν. Βύσσας, όπου συναντήθηκαν με τον κ. Βαρθολομαίο και έπειτα θα ακολουθήσει συνάντηση στη Μητρόπολη, με τον Μητροπολίτη Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνό προκειμένου να του μεταφέρουν μέσω επιστολής την θέση τους αλλά και να του γνωστοποιήσουν τις αποφάσεις τους μέσω του ψηφίσματος.

Συγκεκριμένα, το Ψήφισμα αναφέρει τα εξής:  

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΩΝ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΤΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ ΚΑΙ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ 

 Λαμβάνοντας υπόψη τις ισχύουσες Διεθνείς Συνθήκες, τα ανθρώπινα δικαιώματα των μεταναστών και των προσφύγων, τις ιδιαιτερότητες της περιοχής του βορείου Έβρου και τις αρνητικές συνέπειες που θα προκαλέσει η επέκταση (χωροταξική – πληθυσμιακή) του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) και του Προαναχωρησιακού Κέντρου Κράτησης Αλλοδαπών (ΠΡΟ.ΚΕ.Κ.Α.) Φυλακίου, είμαστε πλήρως αντίθετοι στην επέκταση νέας δομής (χωροταξική και πληθυσμιακή) του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) και του Προαναχωρησιακού Κέντρου Κράτησης Αλλοδαπών (ΠΡΟ.ΚΕ.Κ.Α.) Φυλακίου.

Είμαστε πλήρως αντίθετοι στην επέκταση νέας δομής χωροταξική και πληθυσμιακή του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) και του Κέντρου Κράτησης Αλλοδαπών (ΠΡΟ.ΚΕ.Κ.Α.) Φυλακίου, με οποιαδήποτε ονομασία και αν παρουσιαστεί αυτή, ήτοι αναβάθμιση, επέκταση, ενίσχυση/

Ζητούμε την άμεση ανταπόκριση από το αρμόδιο Υπουργείο στα επανειλημμένα αιτήματα του Δήμου Ορεστιάδας μόνο για τη βελτίωση των υποδομών των υφιστάμενων δομών. Εξουσιοδοτούμε τη Συντονιστική Επιτροπή των Προέδρων για την ενημέρωση των Δήμων του Έβρου, των Κοινοβουλευτικών Κομμάτων και του κυρίου Πρωθυπουργού.

Γνώμονάς μας είναι η Εθνική Ασφάλεια καθώς ο Έβρος δεν είναι απλά ένας Νομός, ένα εδαφικό διαμέρισμα, αλλά είναι ο Ακοίμητος Φρουρός της πατρίδας μας και σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψουμε τη δημιουργία ρευστής κατάστασης στα μετόπισθεν της αμυντικής τοποθεσίας του Έβρου. 

 Ορεστιάδα, 22 Ιανουαρίου 2022  

ΟΙ ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΤΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ ΚΑΙ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ