Προβολή της ταινίας “3.000 Νύχτες” της Παλαιστίνιας σκηνοθέτη Μάι Μάσρι την Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου ώρα 19:00 στο Εργατικό Κέντρο στην Αλεξανδρούπολη.
Η Επιτροπή Ειρήνης Αλεξανδρούπολης και εργατικά σωματεία της περιοχής τιμώντας την 29η Νοέμβρη, Διεθνή Ημέρα Αλληλεγγύης προς τον Παλαιστινιακό Λαό, διοργανώνουν εκδήλωση προβολής της ταινίας «3.000 Νύχτες» της Παλαιστίνιας σκηνοθέτη Mai Masri.
Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2023, ώρα 7:00 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Έβρου (Λ. Δημοκρατίας 372, Αλεξανδρούπολη).
Θα χαιρετίσει ο Hani Tzamper, χειρουργός – μαιευτήρας.
Σημειώνεται ότι η Επιτροπή Ειρήνης αναγκάστηκε να προχωρήσει σε αλλαγή χώρου της εκδήλωσης καθώς ενώ αρχικά είχε επιλεγεί η Δημοτική Βιβλιοθήκη Αλεξανδρούπολης, υπήρξε άρνηση της Δημοτικής αρχής να προβληθεί εκεί η ταινία παρόλο που υπήρχε αρχικά συμφωνία.
«Φαίνεται πως ενοχλεί το περιεχόμενο της πρωτοβουλίας που πήρε η Επιτροπή Ειρήνης Αλεξανδρούπολης. Η Δημοτική αρχή είναι ταυτισμένη με τη γραμμή της κυβέρνησης, που θέλει να επιβάλλει σιγή σε κάθε φωνή και κάθε φορέα που τολμά να υπερασπιστεί το δίκαιο αγώνα του Παλαιστινιακού λαού και αντιτάσσεται στην εμπλοκή της Ελλάδας σε σχεδιασμούς και πολέμους που καμία σχέση δεν έχουν με τα πραγματικά συμφέροντα του λαού μας, ενώ την ίδια στιγμή θέτουν τη ζωή όλων μας σε κίνδυνο», τονίζεται σε σχόλιο των διοργανωτών.
Η Λαγιάλ Ασφούρ, νεαρή δασκάλα σε σχολείο της Παλαιστίνης, συλλαμβάνεται από τους Ισραηλινούς με την κατηγορία δήθεν υπόθαλψης νεαρού Παλαιστίνιου, χαρακτηρισμένου ως “τρομοκράτη”, και οδηγείται βίαια και με συνοπτικές διαδικασίες σε ισραηλινή φυλακή, όπως χιλιάδες συμπατριώτισσες και συμπατριώτες της.
Η αποκάλυψη της εγκυμοσύνης της δεν πτοεί στο ελάχιστο τους διώκτες της. Η Λαγιάλ θα υποχρεωθεί να γεννήσει στη φυλακή, όπου και θα ζήσει στο πλάι της ο Νουρ για 24 μήνες. Οι Ισραηλινοί θ’ αποσπάσουν βίαια το αγοράκι από τη μητέρα του μόλις κλείσει τα δύο. Η Λαγιάλ θα συνεχίσει ν’ αντιστέκεται πίσω από τα σίδερα από κοινού με τις συμπατριώτισσες συγκρατούμενές της.
Τα πρόσφατα δραματικά γεγονότα στη Γάζα με χιλιάδες αμάχους νεκρούς, ανάμεσά τους χιλιάδες παιδιά, καθιστούν τούτη την ταινία, που αποτέλεσε και το ντεμπούτο της Παλαιστίνιας σκηνοθέτιδας Μάι Μάσρι στη μεγάλη οθόνη, κάτι παραπάνω από επίκαιρη, όχι μόνο για συμβολικούς λόγους…
24 διεθνείς βραβεύσεις γι’ αυτήν την αξιοθαύμαστη από κάθε άποψη κινηματογραφική κατάθεση, φάρο της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και του συλλογικού αγώνα.