Τα δέκα ονόματα των στόχων της ΕΥΠ
Πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης υπέβαλε ο Αλέξης Τσίπρας κατά της κυβέρνησης για το σκάνδαλο των υποκλοπών.
«Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση στην υπόθεση αυτής της εκτροπής είναι αμετάκλητα ένοχοι. Δεν έχουν μόνο πολιτικές, αλλά και βαρύτατες προσωπικές και νομικές ευθύνες», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, υποστηρίζοντας ότι «η παραμονή στη διακυβέρνηση της χώρας όσων έκαναν ακόμα και την εθνική μας ασφάλεια πεδίο υποκλοπών και εκβιασμών, είναι επικίνδυνη για τη δημοκρατία, την ασφάλεια της χώρας, τα δικαιώματα».
Μεταξύ αυτών που παρακολουθούνταν, όπως επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας ήταν «υπουργοί, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, οικονομικοί παράγοντες, δημοσιογράφοι και όσοι δεν άνοιγαν το κακόβουλο μήνυμα υπήρχε άλλος τρόπος ο παραδοσιακός με την υπογραφή εισαγγελέα.
Ο κ. Μητσοτάκης συνέχισε ο κ. Τσίπρας ως εγκέφαλος αυτού του δικτύου προέβη στις πράξεις αυτές γιατί διακατέχεται από αλαζονεία. Μεγάλωσε ως πρίγκιπας και νομίζει ότι τώρα είναι βασιλιάς και κανείς δεν μπορεί να τον ελέγξει» είπε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στον Πρόεδρο της ΑΔΑΕ, Χρήστο Ράμμο, είπε ότι με δική του επιμονή υπήρξε έλεγχος παρά τις συστάσεις που του έγιναν στους παρόχους κινητής τηλεφωνίας για το κινητό Ανδρουλάκη. Και μόνο τότε η επίσημη νομότυπη παρακολούθηση Ανδρουλάκη ανακαλύφθηκε τυχαία και άνοιξε ο ασκός του Αιόλου.
«Το βασικό σκάνδαλο», είπε ακόμα ο κ. Τσίπρας «ακολούθησε άλλο ένα και οδήγησε σε εκτροπή από την δημοκρατική τάξη και αποδεικνύει τη νοοτροπία συμμορίας που έχει ως αρχή την ομερτά».
Στη συνέχεια ανέφερε τα ονόματα των αξιωματούχων:
«Ζήτησα επισήμως για να ελεγχθεί εάν ετέθη σε επισύνδεση από την ΕΥΠ ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος, ο αρχηγός ΓΕΣ κ. Λαλούσης, ο πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας κ. Διακόπουλος, ο πρώην και ο νυν επικεφαλής της διεύθυνσης Εξοπλισμών κ. Λάγιος και κύριος Αλεξόπουλος.
Η απάντηση που έλαβα σε αυτόν το κλειστό φάκελο επίσημα ήταν 6 στα 6.
Για όλους ευρέθησαν επί σύνδεσης της ΕΥΠ του κύριου Μητσοτάκη και έτσι έχουμε φτάσει στον αριθμό 10 επισήμως».
Και συνέχισε: «μετά από όλα όσα έχουν αποκαλυφθεί, με αποδείξεις πια, επειδή η Ελλάδα θέλουμε να είναι ένα ευρωπαϊκό κράτος δικαίου, η κυβέρνηση αυτή δεν μπορεί να μείνει ούτε στιγμή στη θέση της, ο πρωθυπουργός αυτός δεν μπορεί να παραμείνει ούτε μια μέρα στη θέση του».
Για τους λόγους αυτούς, προσέθεσε, «υποβάλλουμε πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη, ως ένα πρώτο βήμα της πορείας μας στο λαό για την υπεράσπιση της δημοκρατίας, της διαφάνειας και της δικαιοσύνης». Σημείωσε ότι η Βουλή επί τριήμερο θα συζητήσει, «ο κ. Μησοτάκης θα αναγκαστεί να έρθει εδώ και να δώσει εξηγήσεις, να λογοδοτήσει, να απαντήσει και η Βουλή θα αναγκαστεί να αποφασίσει: Με τη Δημοκρατία ή με την εκτροπή». Τόνισε πως «όποια και αν είναι η απάντηση, είμαι βέβαιος ότι σύντομα την οριστική και την ορθή απάντηση στο ερώτημα θα δώσει ο ελληνικός λαός».
ο υπουργός Εργασίας κ. Χατζηδάκης, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ κ. Φλώρος, ο αρχηγός ΓΕΣ κ. Λαλούσης, ο πρώην Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας κ. Διακόπουλος, ο πρώην και ο νυν επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης εξοπλισμών κ.κ. Λάγιος και Αλεξόπουλος». «Και η απάντηση που επίσημα έλαβα σε αυτόν τον κλειστό φάκελο, ήταν έξι στα έξι», τόνισε, «για όλους ευρέθησαν επισυνδέσεις της ΕΥΠ του κ. Μητσοτάκη».
Μεταξύ άλλων, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για αλαζονεία, λέγοντας πως «μεγάλωσε ως πρίγκιπας και νόμισε ότι έγινε βασιλιάς και πίστεψε ότι θα είναι ισόβιος».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είπε ότι οι τύχες της χώρας βρίσκονται στα χέρια μιας κυβέρνησης «όχι μόνο ανίκανης, προσκολλημένης σε ιδιοτέλειες και συμφέροντα, αλλά και βαθιά αντιδημοκρατικής. Και ενός πρωθυπουργού που γράφει το χρονικό μιας προαναγγελθείσας αποστασίας από τους κανόνες της δημοκρατίας».
Είπε ότι «δημοσιογράφοι, ευρωβουλευτές, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ., υπουργοί, επιχειρηματίες, στελέχη των ενόπλων μας δυνάμεων, έχουν ταπεινωθεί, σε ”στόχους” κι έγιναν βορά ενός παράνομου, πράγματι ρυπαρού δικτύου. Ενός εγκληματικού δικτύου, θα έλεγα εγώ. Που είχε όμως έδρα το ίδιο το Μέγαρο Μαξίμου. Και συντονιστή τον ίδιο τον πρωθυπουργό».
Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι ο πρωθυπουργός «οργάνωσε αυτό το δίκτυο προκειμένου να έχει στο χέρι, όχι μόνο χρήσιμες πληροφορίες για τους πολιτικούς του αντιπάλους, τους πολιτικούς του φίλους, τους οικονομικούς παράγοντες του τόπου, τη στρατιωτική ηγεσία, τους δημοσιογράφους, τους αξιωματικούς του στρατεύματος. Αλλά και για να τους έχει στο χέρι τους ίδιους, να τους εκβιάζει. Να γνωρίζει τις σκέψεις, τις επιδιώξεις, τις αδυναμίες τους». Πρόσθεσε ότι «το δίκτυο αυτό το οργάνωσε με πολύ σοβαρό σχεδιασμό από τη πρώτη στιγμή που ανέλαβε τη διακυβέρνηση του τόπου».