Προσωπικός γιατρός: Εφάπαξ οικονομικό κίνητρο 40.000 ευρώ σε νέους γιατρούς

Οικονοµικό κίνητρο ύψους 40.000 ευρώ θα καταβληθεί για πρώτη φορά στη χώρα µας σε νέους γιατρούς οι οποίοι θα επιλέξουν να εκπαιδευτούν στις ειδικότητες της Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής και της Εσωτερικής Παθολογίας – δύο τοµείς όπου η Ελλάδα εµφανίζει σοβαρές ελλείψεις σε σχέση µε τον ευρωπαϊκό µέσο όρο.

Αυτό ορίζει η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) την οποία υπέγραψαν ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, και ο υφυπουργός Εθνικής Οικονοµίας και Οικονοµικών, Αθανάσιος Πετραλιάς. Σύµφωνα µε όσα προβλέπει η ΚΥΑ για την εφάπαξ οικονοµική ενίσχυση των δύο ιατρικών ειδικοτήτων, κάθε νέος γιατρός που θα επιλέξει κατά το έτος 2025 να εκπαιδευτεί στις ειδικότητες είτε της Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής είτε της Εσωτερικής Παθολογίας σε νοσοκοµεία µε κενές θέσεις και χωρίς λίστα αναµονής, θα λαµβάνει το ποσό των 40.000 ευρώ.

Στόχος η προσέλκυση νέων γιατρών σε κρίσιμους τομείς για το ΕΣΥ

Το ποσό αυτό θα καταβάλλεται σε δύο φάσεις: τα δύο τρίτα κατά την έναρξη της εκπαίδευσης και το ένα τρίτο µε την ολοκλήρωση της ειδικότητας. Η ενίσχυση αυτών των ειδικοτήτων θα συµβάλει στην άµεση κάλυψη κενών θέσεων σε νοσοκοµεία της χώρας µας, οδηγώντας σε µια ουσιαστική αναβάθµιση της ποιότητας των παρεχόµενων υπηρεσιών Υγείας σε όλη την επικράτεια. Μέσω της συγκεκριµένης µεταρρύθµισης, το υπουργείο Υγείας προσελκύει νέους γιατρούς σε τοµείς που είναι κρίσιµοι για το Εθνικό Σύστηµα Υγείας. Επιπλέον, όλοι οι ειδικευόµενοι γιατροί Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής θα παρέχουν υποχρεωτικά, κατά το πέµπτο έτος της ειδικότητάς τους, υπηρεσίες προσωπικού ιατρού στα Κέντρα Υγείας. Με αυτόν τον τρόπο το σύνολο των ειδικευόµενων ιατρών θα λαµβάνει πολύτιµη πρακτική εµπειρία, ενισχύοντας τις κλινικές του γνώσεις και δεξιότητες στην πρώτη γραµµή της υγειονοµικής περίθαλψης.

Την ίδια ώρα, τη λειτουργία 18 Κέντρων Τραύµατος Επιπέδου I και δύο Κέντρων Παιδικού Τραύµατος Επιπέδου I, εντός των υφισταµένων υγειονοµικών δοµών του ΕΣΥ της χώρας µας, καθώς και τη σύσταση Εθνικής Επιτροπής για την αξιολόγηση των Κέντρων και των Σταθµών Τραύµατος αλλά και την εν γένει παρακολούθηση του Εθνικού Συστήµατος Τραύµατος προβλέπει το νέο νοµοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, το οποίο αναρτήθηκε ηλεκτρονικά το περασµένο Σάββατο στη διαδικασία της δηµοσίας διαβούλευσης, η οποία θα λήξει τη ∆ευτέρα 13 Ιανουαρίου 2025, στις 8 π.µ.

Σηµειώνεται ότι στα Κέντρα Τραύµατος Επιπέδου Ι αντιµετωπίζονται τραύµατα µε πολύ υψηλή πιθανότητα απειλής για τη ζωή ή κρίσιµης αναπηρίας. Με το νέο νοµοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για τα Κέντρα Τραύµατος επιδιώκεται: α) ο εκσυγχρονισµός και η ενίσχυση των υγειονοµικών δοµών του Εθνικού Συστήµατος Υγείας, µέσω της αναµόρφωσης του Εθνικού Συστήµατος Τραύµατος, β) η ταχεία και αποτελεσµατική ιατρική απόκριση στη διαχείριση και την αντιµετώπιση του τραυµατία και γ) η µείωση των υψηλών επιπέδων νοσηρότητας, θνητότητας, αναπηρίας, καθώς και των ψυχοκοινωνικών επιπτώσεων τις οποίες επιφέρει η βλάβη στον τραυµατία.

Τέλος, το νοµοσχέδιο του υπουργείου Υγείας προβλέπει την κατάρτιση διαδικασιών για την επίτευξη της δυνατότητας για εκπαίδευση του ειδικευµένου και ειδικευόµενου ιατρικού προσωπικού και του νοσηλευτικού προσωπικού, το οποίο θα συµµετέχει στις Οµάδες Τραύµατος των Κέντρων Τραύµατος Επιπέδου Ι και ΙΙ, καθώς και στον Σταθµό Τραύµατος επιπέδου IΙΙ. Κέντρα Τραύµατος λειτουργούν σε πέντε νοσοκοµεία της Περιφέρειας Αττικής («Ευαγγελισµός», ΚΑΤ, «Ασκληπιείο», «Αττικόν» και Γενικό Νοσοκοµείο Νίκαιας), σε τρία στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης («Ιπποκράτειο», «Παπαγεωργίου», «Παπανικολάου») και άλλα πέντε στην υπόλοιπη περιφέρεια (Αλεξανδρούπολη, Ηράκλειο, Ιωάννινα, Λάρισα και Πάτρα). Κέντρα Παιδιατρικού Τραύµατος Επιπέδου I λειτουργούν στο Νοσοκοµείο Παίδων «Η Αγία Σοφία» και στο «Αγλαΐα Κυριακού».