Προειδοποιητικό μήνυμα από τους αγρότες για τον Έβρο: «Η φύση δείχνει τα όριά της»

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης επισημαίνει τους κινδύνους από ανθρώπινες παρεμβάσεις στην κοίτη του ποταμού Έβρου και καλεί σε προβληματισμό μετά τις νέες πλημμύρες

Έντονο προβληματισμό για τη διαχείριση του ποταμού Έβρου και τις συνέπειες πιθανών παρεμβάσεων στην κοίτη του εκφράζει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης, Κώστας Αλεξανδρής, με αφορμή τα πρόσφατα πλημμυρικά φαινόμενα που πλήττουν την περιοχή. Όπως τονίζει, η σημερινή κατάσταση αποτελεί μια ακόμη υπενθύμιση της δύναμης της φύσης, αλλά και των κινδύνων που ενδέχεται να προκύψουν από λανθασμένες ανθρώπινες επιλογές.

Ο ίδιος καλεί τους αρμόδιους φορείς, αλλά και την κοινωνία συνολικά, να εξετάσουν με προσοχή τις επιπτώσεις που θα μπορούσαν να έχουν παρεμβάσεις όπως η δημιουργία αναβαθμίδων, φραγμάτων ή άλλων τεχνικών έργων που ενδέχεται να περιορίσουν τη φυσική ροή του ποταμού.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στους κινδύνους που θα μπορούσαν να προκύψουν για ευάλωτες περιοχές, όπως οικισμοί και αγροτικές εκτάσεις κοντά στο ποτάμι. Ο πρόεδρος του Συλλόγου θέτει το ερώτημα για το πού θα κατευθυνθούν οι τεράστιες ποσότητες νερού σε περίπτωση περιορισμού της κοίτης, επισημαίνοντας τον κίνδυνο εκτεταμένων καταστροφών.

Αναλυτικά η τοποθέτηση του κ. Αλεξανδρή:

Η τωρινή πλημμυρική κατάσταση του ποταμού Εβρου ( Μαρίτσας ) μας διδάσκει για ακόμη μια φορά την δύναμη της φύσης και του νερού ,διαχρονικά αποδείχθηκε ότι λανθασμένες επιλογές και παρεμβάσεις τις τιμωρεί !
Αυτές τι ώρες λοιπόν καλό είναι να δούμε και να αντιληφθούμε την πραγματική εικόνα και δύναμη του ποταμού .
Μέσα από τα πλημμυρικά φαινόμενα πρέπει να διδαχθούμε να προβληματιστούμε και να αναρωτηθούμε ποιες θα ήταν οι συνέπειες ενός ενδεχόμενου κλεισίματος ( αναβαθμιδα , φραγμα , δρόμος ) της κοίτης του ποταμού Εβρου .
Άραγε που θα πηγαίνανε όλες αυτές οι ποσότητες νερού ;
Άραγε Θα κινδύνευε όπως είχε κινδυνέψει στο παρελθόν ο Πόρος και το Πέταλο ;
Άραγε θα κινδύνευε να καταστραφεί όλο το παράπλευρο κομμάτι του Δελτα με κίνδυνο και αλλαγής της κοίτης του ποταμού ;
Άραγε Θα ήταν για ακόμη μια φορά υποχρεωμένος ο στρατός να ανατινάξει την όποια παρέμβαση όπως είχε αναγκαστεί να κάνει στο παρελθόν ;
Και όπως λέει και ένας φίλος το ρεύμα , το νερό και το αέριο θα βρει πάντα διέξοδο για να συνεχίσει την πορεία του !