Πολυτεχνείο: Εκδηλώσεις μνήμης σε όλη τη χώρα

Εορτασμός επετείου σε Ορεστιάδα και Αλεξανδρούπολη

Ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση 49 χρόνων από την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου οι οποίες κορυφώνονται σήμερα Πέμπτη 17 Νοεμβρίου.

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ορεστιάδας και η Β΄ ΕΛΜΕ Έβρου, σε συνεργασία με τα σχολεία του Δήμου Ορεστιάδας, διοργάνωσαν το πρωί εκδήλωση στο Μνημείο των Ηρώων της Ν. Ορεστιάδας. .

  • Απόδοση φόρου τιμής με κατάθεση στεφάνων και λουλουδιών δόθηκε από αντιπροσωπείες μαθητών, συλλόγων και φορέων της Ορεστιάδας. Στη συνέχεια το λόγω πήρε ο εκπαιδευτικός και διευθυντής της Ν. Βύσσας Σαράντης Σαραντίδης, ο οποίος μίλησε για την ημέρα και τέλος τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των νεκρών και ακούστηκε ο Εθνικός Ύμνος.
  • Παρακάτω κάποιες φωτογραφίες από τον εορτασμό της επετείου:

Εκδήλωση εργατικών σωματείων – συλλόγων για την επέτειο του Πολυτεχνείου στην Αλεξανδρούπολη

Τιμάμε το Πολυτεχνείο στον δρόμο του αγώνα!

Πέμπτη 17 Νοέμβρη, ώρα 18:00 στο Δημαρχείο Αλεξανδρούπολης

Ο αντιδικτατορικός αγώνας και η εξέγερση του Πολυτεχνείου το Νοέμβρη του 1973 ενάντια στην φασιστική, αμερικανοΝΑΤΟική, δικτατορία, μας διδάσκουν ότι κανένας αντίπαλος δεν είναι ανίκητος. Ο αγώνας των εργαζομένων, του λαού και της νεολαίας μπορεί τώρα όπως και τότε, να καθορίσει τις εξελίξεις!

Τιμάμε την αλύγιστη στάση των χιλιάδων εργαζομένων, νέων, γυναικών στις εξορίες, στα μπουντρούμια των φυλακών και στα βασανιστήρια. Αποτελούν έμπνευση και οδηγό για τον δικό μας καθημερινό αγώνα για ζωή και δουλειά με δικαιώματα.
Παίρνουμε θάρρος από τις μαζικές απεργιακές κινητοποιήσεις που έγιναν σ’ όλη τη χωρά και στο νομό μας, όπου οι εργαζόμενοι έστειλαν ξεκάθαρο μήνυμα ότι δε θα πεινάσουμε, δε θα κρυώσουμε οι πολλοί – για τα κέρδη των λίγων.

Τα αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα που γράφτηκαν στις πύλες του Πολυτεχνείου «έξω το ΝΑΤΟ» – «έξω οι ΗΠΑ» και το σύνθημα «ψωμί – παιδεία – ελευθερία» παραμένουν επίκαιρα στις σημερινές δύσκολες συνθήκες.
Οι ανταγωνισμοί των ΗΠΑ-ΕΕ-ΝΑΤΟ-Ρωσία γεννούν συνεχώς πολέμους όπως στη Ουκρανία, δολοφονούν αμάχους, σπέρνουν προσφυγιά, σκορπούν φτώχεια και πείνα σε πολλές γωνιές του πλανήτη.

Ειδικά για το λαό της Αλεξανδρούπολης, που οι υποδομές της πόλης ,το λιμάνι, το αεροδρόμιο, οι δρόμοι και ο σιδηρόδρομος έχουν μετατραπεί σε κύριο ορμητήριο του ΝΑΤΟ αλλά και πιθανούς στόχους αντιποίνων, αποκτάει ιδιαίτερη βαρύτητα το αίτημα για απεμπλοκή της χώρας μας από τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες και από τον πόλεμο. Για να καταργηθεί η Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Στρατιωτικές Βάσεις. Για να ξηλωθούν οι βάσεις του θανάτου από τη χώρα μας. Να μη εγκατασταθούν πυρηνικά πουθενά στην Ελλάδα.

Δεν δεχόμαστε άλλο να πληρώνουμε τις κρίσεις τους, την ανάπτυξη τους, τους πολέμους τους. Δεν πρόκειται να συμβιβαστούμε με τα ψίχουλα της κυβέρνησης και μ’ αυτά που τάζουν επίδοξοι κυβερνητικοί σωτήρες μιας και όλοι τους φροντίζουν για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων όπως στον κλάδο της ενέργειας και των τροφίμων.

Συνεχίζουμε ακούραστα ,δυναμώνουμε τα σωματεία μας, βρισκόμαστε σε κάθε χώρο δουλειάς και απαιτούμε να αυξηθούν οι μισθοί μας, να υπογραφούν Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, να καταργηθεί ο ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, όλοι οι φόροι στο ρεύμα και στα καύσιμα, να υπάρξει γενναία μείωση στις τιμές τους.

Τα σωματεία:

  • ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ -ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗς – ΦΕΡΩΝ – ΣΟΥΦΛΙΟΥ «Η ΕΝΟΤΗΤΑ»
  • ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΑΦΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ
  • ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΘΡΑΚΗΣ
  • ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ Ν. ΕΒΡΟΥ
  • ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΙΚΑ Ν. ΕΒΡΟΥ

Στην συγκέντρωση καλούν και οι:

  • Σύλλογος Γυναικών Αλεξανδρούπολης
  • Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων Μαθητών Δήμου Αλεξανδρούπολης
  • Φοιτητικοί Σύλλογοι Αλεξανδρούπολης

α

ΨΩΜΙ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

49 χρόνια μετά το Πολυτεχνείο, τα Πολυτεχνεία είναι εδώ.

Είναι στις μάχες για την Δημοκρατία, στις μάχες των απολυομένων και των ανέργων, στις μάχες για την υγεία και την παιδεία, στις μάχες απέναντι στο ξεπούλημα της χώρας, στις μάχες για το ψωμί αυτού του λαού.

Κανένας λαός δεν πήρε αυτό που δικαιούται χωρίς σκληρούς αγώνες και μάχες.

ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΖΕΙ ΚΑΙ ΜΑΣ ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΟ ΔΡΟΜΟ

Αθήνα 16 Νοεμβρίου 1973
Ωραία παιδιά, με τα μεγάλα μάτια σαν εκκλησίες χωρίς στασίδια.
Ωραία παιδιά, δικά μας, με τη μεγάλη θλίψη των αντρείων,
Αψήφιστοι, όρθιοι στα προπύλαια, στον πέτρινο αέρα,
Έτοιμο χέρι, έτοιμο μάτι, – πως μεγαλώνει
το μπόι, το βήμα και η παλάμη του ανθρώπου;
Γ. Ρίτσος