Πληθαίνουν οι αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας για την αναστολή λειτουργίας των Περιφερειακών Ιατρείων

Ορεστιάδα: Σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο κατά της αναστολής

Στη συνεδρίαση της περασμένης Τρίτης 2 Νοεμβρίου του Δημοτικού Συμβουλίου Ορεστιάδας, εκφράστηκε από όλους τους επικεφαλής η κοινή τους στάση ενάντια στην απόφαση του Υπουργείου Υγείας και της 4ης ΥΠΕ για αναστολή λειτουργίας των Περιφερειακών Ιατρείων του Δήμου.

Αρχικά ο δήμαρχος Ορεστιάδας Βασίλης Μαυρίδης ενημέρωσε το Σώμα για τις ενέργειές του, τις συνεχείς τηλεφωνικές συνομιλίες του με το κ. Τσαλικάκη, διοικητή της 4ης ΥΠΕ κατά τις οποίες του ανέφερε την αντίθεσή του στην απόφαση, αλλά και την πρότασή του να μπορούν οι γιατροί των Περιφερειακών Ιατρείων να επιστρέφουν στις θέσεις τους μία φορά τη βδομάδα, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες των κατοίκων των χωριών. Σημείωσε, μεταξύ άλλων, πως «έχουμε ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας που δεν θωρακίστηκε και δεν στελεχώθηκε ούτε εν όψει του 4ου κύματος πανδημίας.

Από την πλευρά της, η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Μαρία Γκουγκουσκίδου υποστήριξε πως «πρόκειται για μία επικίνδυνη απόφαση της κυβέρνησης», ενώ και ο Σάκης Παπανδρέου από την Αυτόνομη Κίνηση Πολιτών «Είναι στο χέρι μας» τόνισε πως «με αυτό που αποφάσισε η κυβέρνηση, φορτώνουμε περισσότερη δουλειά στα δύο Κέντρα Υγείας και στο νοσοκομείο Διδυμοτείχου», χαρακτηρίζοντας τους αρμόδιους «ανίκανους» και «επικίνδυνους», διότι «δύο χρόνια πανδημίας και δεν φρόντισαν να υπερασπιστούν τη δημόσια υγεία». Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη παράταξη αντέδρασε πρώτη με δημόσια τοποθέτησή της, εκδίδοντας σχετική ανακοίνωση, κατά τις απόφασης αναστολής.

Ο επικεφαλής της «Δημοτικής Επαναφοράς» Χρήστος Καζαλτζής υποστήριξε πως «η κατάσταση είναι τραγελαφική, η κυβέρνηση δεν έκανε τα απαραίτητα βήματα για να οχυρώσει το σύστημα υγείας», και πως «οι ενέργειές μας θα πρέπει να είναι τόσο ηχηρές, που όλοι θα καταλάβουν ότι δεν μιλάμε για αριθμούς και ότι δεν διαπραγματευόμαστε το κλείσιμο των ιατρείων».

Με τη σειρά τους, ο Παναγιώτης Σιανκούρης («Δυναμικά Μπροστά»), εστίασε στη «μεγάλη ταλαιπωρία που προκαλεί η αναστολή λειτουργίας των περιφερειακών ιατρείων», ενώ ο δημοτικός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Κώστας Ζαλουφλής, είπε πως «η κυβέρνηση όχι μόνο δεν λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα για την θωράκιση του δημόσιου συστήματος υγείας, αλλά προχώρησε και στο κλείσιμο των περιφερειακών ιατρείων, επιδεινώνοντας μία ήδη πολύ άσχημη κατάσταση»..