Πληθαίνουν οι αντιδράσεις για την κατάργηση των Φορέων Διαχείρισης δάσους Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου και Δέλτα Έβρου & Σαμοθράκης

Στην κατάργηση δύο ακόμα Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών της Κεντρικής Μακεδονίας, της Κορώνειας – Βόλβης και της Κερκίνης προχώρησε το υπουργείο Περιβάλλοντος την παραμονή της Πρωτοχρονιάς ύστερα από την κατάργηση των πρώτων επτά φορέων, η οποία προχώρησε με ισάριθμες αποφάσεις την παραμονή των Χριστουγέννων.

Οι καταργήσεις των Φορέων προβλέπονται από τον νόμο 4685/2020 και προβλέπουν την ενσωμάτωση των καταργούμενων Φορέων στον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ). Οι σχετικές αποφάσεις για τους πρώτους 7 φορείς εκδόθηκαν μέσα στα Χριστούγεννα και αφορούν τις εξής προστατευόμενες περιοχές: Εθνικό Δρυμό Πάρνηθας, Εθνικό Πάρκο Σχινιά, Μαραθώνα, Υμηττού και Νοτιοανατολικής Αττικής, Δέλτα Έβρου και Σαμοθράκης, Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου, Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου, Εθνικό Πάρκο Τζουμέρκων, Αγράφων, κοιλάδας Αχελώου και Μετεώρων και Εθνικό Δρυμό Ολύμπου.
Την έντονη αντίδρασή τους για την κατάργηση των Φορέων Διαχείρισης, η οποία όπως επισημαίνουν θα έχει θύμα το περιβάλλον, αλλά και τους δεκάδες εργαζομένους σ΄ αυτούς που εισέρχονται σε καθεστώς πλήροους αβεβαιότητας, έχουν εκφράσει τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το Κίνημα Αλλαγής.

Ερώτηση στη Βουλή από 41 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Σε ένα νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, οι μη κρατιστές δεξιοί θα βολεύουν τα δικά τους παιδιά και θα βγάζουν τις αποφάσεις που τους συμφέρουν για περιοχές σε όλη την Ελλάδα, για αδειοδοτήσεις έργων και τακτοποίηση ημετέρων και της διαπλοκής. Γράφοντας στα παλιά τους τα παπούτσια τις τοπικές κοινωνίες και τους φορείς τους. Πιθανά αυτός ήταν και ένας από τους λόγους που οδήγησαν στην ταχεία κατάργηση του φορέα της Κορώνειας, εφόσον η διοίκησή του είχε ορθά αντιδράσει στην παράνομη χωροθέτηση Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων ΕΝΤΟΣ του Εθνικού Πάρκου της Κορώνειας», σημειώνει σε νέα δήλωσή του ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος.
Είχε προηγηθεί ερώτηση προς τον υπουργό Περιβάλλοντος, Κώστα Σκρέκα, την οποία υπογράφουν 41 βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και στην οποία επισημαίνεται ότι ήδη 50 εργαζόμενοι έχουν εγκαταλείψει τους Φορείς εξαιτίας του κλίματος εργασιακής ανασφάλειας που έχει διαμορφωθεί: «Επιπλέον, μέχρι σήμερα δεν έχει διευκρινισθεί ο τρόπος που θα κατανεμηθεί το προσωπικό των Φορέων που καταργούνται. Με αυτές τις πρακτικές η κυβέρνηση Μητσοτάκη ωθεί προς την έξοδο και το υπόλοιπο προσωπικό των Φορέων που έχει απομείνει σήμερα» σημειώνουν οι βουλευτές προσθέτοντας πως «απόδειξη της υποτίμησης των στελεχών των ΦΔΠΠ και του έργου που παρέχουν, αλλά και ένδειξη κοροϊδίας της ηγεσίας του ΥΠΕΝ προς αυτούς είναι η πρόβλεψη για την αυτοδίκαιη μεταφορά τους στις Μονάδες Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (ΜΔΠΠ) με μια απλή διαπιστωτική απόφαση, δίχως όμως να προβλέπεται με ποια σχέση εργασίας θα συνεχίσουν».
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζουν ότι με τον τρόπο αυτό δεν εξασφαλίζεται η στελέχωση των φορέων που λειτουργούν εδώ και χρόνια και παρέχουν υπηρεσίες και στην προστατευόμενη περιοχή αλλά και στο ευρύ κοινό, εφόσον με τη μεταφορά των εργαζομένων στις Μονάδες Διαχείρισης προκύπτουν και ζητήματα μεταφοράς σε άλλες διοικητικές περιφέρειες και σε άλλη έδρα απασχόλησης.
Οι προβλέψεις αυτές μάλιστα βρίσκονται σε πλήρη αντίθεση με τον νόμο 4519/2018 που προέβλεπε την παράταση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου έως ότου βγουν οι προσωρινοί Πίνακες από τον διαγωνισμό ΑΣΕΠ στον οποίο θα συμμετείχαν, εφόσον το επιθυμούσαν οι σημερινοί εργαζόμενοι με αυξημένη μοριοδότηση λόγω εμπειρίας και εξειδίκευσης.
Σύμφωνα με τον κ. Φάμελλο, «με τις επιλογές της ΝΔ οι εργαζόμενοι μένουν στον αέρα, η χώρα κινδυνεύει από τη νέα ευρωπαϊκή καταδίκη (C-949/19, 17-12-2020), ενώ στην περίπτωση της Κορώνειας έχει αποδειχθεί ότι όλες οι δεσμεύσεις Υπουργών ήταν απλώς ψέματα. Για τον λόγο αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει δεσμευτεί για την ανασύσταση και των 36 φορέων των περιοχών NATURA 2000 της χώρας μας και την εξασφάλιση των εργαζομένων, ως προγραμματική δέσμευση προτεραιότητας της επόμενης προοδευτικής κυβέρνησης της χώρας».

Κίνημα Αλλαγής: «Συντηρητική και υδροκέφαλη στρατηγική»

Για μια «συντηρητική και υδροκέφαλη στρατηγική που θέτει σε διακινδύνευση την αποτελεσματική προστασία της ελληνικής φύσης αλλά και τις συνθήκες εργασίας του προσωπικού των φορέων διαχείρισης», κάνουν λόγο σε κοινή δήλωσή τους η Ευαγγελία Λιακούλη, Γραμματέας Κ.Ο. Κινήματος Αλλαγής και Τομεάρχης Εσωτερικών και ο Γιώργος Αρβανιτίδης, Αναπληρωτής Γραμματέας Κ.Ο. Κινήματος Αλλαγής και Τομεάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος. Οι δύο βουλευτές επισημαίνουν πως η κυβέρνηση της ΝΔ κάνει ένα ακόμα βήμα προς την αποδιοργάνωση του συστήματος προστασίας του φυσικού πλούτου της χώρας μας καταργώντας φορείς διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών και συγκεντρώνοντας τις αρμοδιότητές τους κεντρικά στον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Έντονη αντίδραση από Λαϊκή Συσπείρωση Αλεξανδρούπολης-Σουφλίου

Όχι στην διεύρυνση της επιχειρηματικής δράσης στο περιβάλλον, λένε οι δημοτικοί σύμβουλοι Αλεξανδρούπολης και Σουφλίου με την παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης, με αφορμή την ενσωμάτωση των 7 φορέων διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών στον ΟΦΥΠΕΚΑ (Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος Κλιματικής Αλλαγής).
Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι εκφράζουν την αντίθεσή τους «στην προσπάθεια της κυβέρνησης να υλοποιήσει το πλαίσιο διεύρυνσης και διευκόλυνσης της επιχειρηματικής δραστηριότητας, με βάση τον περιβαλλοντοκτόνο νόμο 4685/2020. Νόμος ο οποίος, δίνει τη δυνατότητα αλλαγών χρήσης γης για εγκατάσταση ξενοδοχείων, λατομείων και κάθε άλλης επιχειρηματικής εκμετάλλευσης του περιβάλλοντος ακόμη και εντός προστατευόμενων περιοχών, με πιο χαρακτηριστική την εγκατάσταση ΑΠΕ. Νόμος που φέρει τη σφραγίδα του ΣΕΒ και της ΕΕ και αποτελεί έναν ακόμα οργανικό κρίκο της προσαρμογής της περιβαλλοντικής νομοθεσίας στις ανάγκες της κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων, συνέχεια της πολιτικής που άσκησαν όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις».
Όπως τονίζουν, σε πρόταση ψηφίσματος που κατέθεσαν προς τα προεδρεία των δημοτικών τους συμβουλίων, «το βήμα αυτό είναι συνέχεια της περιβαλλοντικής πολιτικής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και των κατευθύνσεων της ΕΕ. Αποσκοπεί στην παράκαμψη κάθε περιορισμού και τήρησης των οποίων περιβαλλοντικών όρων υπήρχαν και έβαζαν κάποιους ελάχιστους περιορισμούς στην εκμετάλλευση των προστατευόμενων περιοχών και του περιβάλλοντος. Συμβάλλει στην γενικευμένη προώθηση των επενδυτικών σχεδίων των ομίλων στον ενεργειακό, στον κατασκευαστικό και στον τουριστικό τομέα.
Επιβεβαιώνονται οι εκτιμήσεις, ότι με την ίδρυση του ΟΦΥΠΕΚΑ που είναι συνέχεια των φορέων διαχείρισης που είχε θεσμοθετήσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ εκσυγχρονίζοντας τη σχετική νομοθεσία της προηγούμενης κυβέρνησης της ΝΔ, επιταχύνεται πιο συστηματικά η ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση τομέων του περιβάλλοντος σε συνεργασία με ΜΚΟ, ανοίγει ο δρόμος ακόμα πιο διάπλατα στους επιχειρηματικούς ομίλους.

Οι επιπτώσεις από την εφαρμογή αυτής της πολιτικής πέφτουν στους εργαζόμενους των φορέων διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών του δικτύου Natura, που βρίσκονται στον “αέρα” και στην πολύπλευρη περιβαλλοντική επιβάρυνση όλων των περιοχών στις οποίες βρίσκονται τα προστατευόμενα οικοσυστήματα».
Και καταλήγουν με τα εξής αιτήματα:
«Ζητάμε από τα Δημοτικά Συμβούλια Αλεξανδρούπολης και Σουφλίου να αποφασίσουν και να διεκδικήσουν:
Την κατάργηση του νόμου 4685/2020 και κάθε άλλης απόφασης που διευκολύνει και υπηρετεί τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων σε βάρος του λαού, των εργαζομένων και του περιβάλλοντος.
– Την πλήρη ανάληψη της ευθύνης και της διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών από κράτος και όχι την ανάθεσή της σε διάφορα ΝΠΙΔ και ΜΚΟ.
-Την κατάργηση κάθε επιχειρηματικής εκμετάλλευσης του Περιβάλλοντος.
– Τη μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων στους φορείς διαχείρισης και τη μεταφορά τους στις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες του Περιβάλλοντος
(διευθύνσεις περιβάλλοντος ΥΠΕΝ, δασική υπηρεσία κλπ) που πρέπει να αναλάβουν συνολικά τη διαχείριση και προστασία των περιοχών αυτών.
– Την εξασφάλιση της αναγκαίας χρηματοδότησης όλων των μελετών και έργων
που εξασφαλίζουν την προστασία του περιβάλλοντος και του λαού και όχι των κερδοφόρων επιδιώξεων των επιχειρηματικών ομίλων.
-Την εξασφάλιση της πλήρους και δωρεάν πρόσβασης των εργαζόμενων, του λαού, σε όλες τις προστατευόμενες περιοχές, τον Εθνικό δρυμό του Ολύμπου και σε όλους τους Εθνικούς δρυμού