ΠΓΝΑ: Άταφος παραμένει ένας άστεγος δημότης Αλεξανδρούπολης στα αζήτητα του νεκροτομείου – Ευθύνες εκατέρωθεν Ρούφου-Ζαμπούκη

Έντονη αντιπαράθεση έχει ξεσπάσει ανάμεσα στο Διοικητή του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης Βαγγέλη Ρούφο και στο Δημάρχο Αλεξανδρούπολης Γιάννη Ζαμπούκη, σχετικά με την περίπτωση ενός άστεγου Αλεξανδρουπολίτη, που βρέθηκε νεκρός προ ενός μηνός (ή δύο, όπως υποστηρίζει ο κ. Ρούφος). Σήμερα η σορός του παραμένει ακόμα στο νεκροτομείο του νοσοκομείου, με τις δύο πλευρές να αντιπαρατίθενται για την ανάληψη ευθύνης προκειμένου να τελεστούν τα δέοντα για τον εκλιπόντα. Ο κ. Ρούφος υποστηρίζει ότι ο νεκρός υπήρξε άστεγος, δεν έχει συγγενείς και ως εκ τούτου οφείλει ο Δήμος Αλεξανδρούπολης να αναλάβει τα της κηδείας και ταφής του, ο κ. Ζαμπούκης λέει πως έχει συγγενείς Α΄ βαθμού και ως εκ τούτου δεν έχει δικαίωμα ο Δήμος, αλλά ούτε και υποχρέωση να αναλάβει την υπόθεση.

Ρούφος: «Δεν παρεμβαίνει ο Δήμος, η σορός εξακολουθεί να βρίσκεται στο νεκροτομείο μας»

Στην επιστολή του, ο Διοικητής του Νοσοκομείου αναφέρει τα εξής:
«Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε,
Συγκλονισμένος πληροφορήθηκα ότι στο Νεκροτομείο του ΠΓΝΑ, ήδη από τις 12-08-2021 παραμένει η σορός του Τ.Β. του Αl, ο οποίος εντοπίστηκε νεκρός στον αύλιο χώρο του ΚΑΠΗ του Δήμου Αλεξανδρούπολης.
Ο Τ.Β. του Αl ήταν άστεγος, οικονομικά αδύναμος, χωρίς οικογενειακό-υποστηρικτικό περιβάλλον και κάτοχος δελτίου αιτούντος Διεθνούς Προστασίας και εξ αυτού δεν υπάρχει συγγενικό περιβάλλον που να μπορεί να καλύψει τις δαπάνες ταφής και να μεριμνήσει για τα σχετικά.
Θεωρώ αδιανόητο στις μέρες μας να μην μπορεί να ταφεί ένας νεκρός και να παραμένει η σορός του στο νεκροτομείο επί μήνες, τη στιγμή που η πολιτεία έχει μεριμνήσει και έχει θεσπίσει νόμο για την κάλυψη των σχετικών δαπανών σε αυτές τις περιπτώσεις από το Δήμο.
Γι’ αυτό ως Διοικητής του ΠΓΝΑ απέστειλα έγγραφο σε Εσάς στις 06-10-2021, γνωρίζοντας την ευαισθησία που σας διακατέχει σε τέτοια θέματα και με την ελπίδα ότι με τη δικιά σας παρέμβαση θα δοθεί τελικά λύση επί του θέματος, αλλά όπως με ενημερώνουν οι αρμόδιες υπηρεσίες μας η σορός εξακολουθεί να βρίσκεται στο νεκροτομείο μας.
Παρακαλώ και προσωπικά να με ενημερώσετε για το εάν τελικά θα μεριμνήσετε για την ταφή του νεκρού αυτού καθώς επίσης και να διερευνήσετε τυχόν ευθύνες υπαλλήλων σας για την κωλυσιεργία αυτή. Σε κάθε περίπτωση όμως που το ως άνω συμβάν προέκυψε λόγω αδυναμίας του Δήμου να ανταποκριθεί σε αυτή τη δαπάνη, πρέπον θα ήταν να ενημερωθούμε και εγγράφως ώστε να απευθυνθούμε στην Περιφέρεια.
Παραμένω στη διάθεσή σας, αναμένοντας τις ενέργειες σας».

Απάντηση Ζαμπούκη: «Ντροπή, η προσπάθεια για καταλογισμό ευθυνών σε τρίτους με ανεύθυνο τρόπο»

Σφόδρα ενοχλημένος εμφανίστηκε ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Γιάννης Ζαμπούκης, ο οποίος επέλεξε να απαντήσει δημόσια, με αποστολή δελτίο τύπου, στο διοικητή του ΠΓΝΑ. Συγκεκριμένα, ο κ. Ζαμπούκης αναφέρει τα εξής:
«Σχετικά με την επιστολή του Διοικητή του Π.Γ.Ν.Α προς το πρόσωπό μου για το ύψιστο κοινωνικό θέμα που αφορά τη σωρό θανόντα συμπολίτη μας που παραμένει άταφος στο νεκροτομείο, για την αποκατάσταση της αλήθειας και την ενημέρωση της κοινωνίας των πολιτών αναφέρουμε τα κάτωθι επισημαίνοντας πως μέχρι στιγμής ούτε εγώ προσωπικά ούτε ο Δήμος Αλεξανδρούπολης έχουμε παραλάβει ουδεμία επιστολή με ημερομηνία 6/10/2021 πέραν της χθεσινής, η οποία και εστάλη στις 4.05 μ.μ.:

 • Ο συμπολίτης μας εντοπίστηκε νεκρός την 12-9-2021, όπως αυτό βεβαιώνεται από την αστυνομία, και όχι την 12-8-2021 όπως ψευδώς αναφέρεται στην επιστολή.
 • Είναι απορίας άξιο γιατί η κοινωνική υπηρεσία και η διοίκηση του Νοσοκομείου, ενημέρωσαν επισήμως τον Δήμο στις 6-10-2021 σύμφωνα με τα γραφόμενα της επιστολής, δηλαδή 25 ημέρες αργότερα και μάλιστα χωρίς πιστοποιητικό θανάτου.
 • Αν η κοινωνική υπηρεσία και η διοίκηση του Νοσοκομείου έπραττε ως όφειλε τα προβλεπόμενα από τον Νόμο, θα διαπίστωνε ότι ο εκλιπών έχει συγγενείς 1ου βαθμού, ήτοι δυο κόρες και αδερφό και ανιψιό και ανιψιά και νύφη και πρώην σύζυγο που κατοικούν στον Δήμο Αλεξανδρούπολης. Το γεγονός αυτό μας στερεί κάθε δικαίωμα αλλά και υποχρέωση σαν Δήμος να προχωρήσουμε αυθαίρετα στον ενταφιασμό χωρίς την έγκριση των συγγενών του. Ουδέποτε μέχρι σήμερα κατατέθηκε αίτημα των συγγενών του -που είναι φορείς δικαιωμάτων και υποχρεώσεών του- προς τον Δήμο λόγω οικονομικής αδυναμίας των, ώστε να ερευνήσει και συνδράμει λόγω οικονομικής αδυναμίας προκειμένου να γίνει η ταφή.
 • Ο θανών ήταν γνωστός και στις κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου αλλά και στην ψυχιατρική κλινική του Νοσοκομείου όπου είχε νοσηλευτεί πολλάκις στο παρελθόν και προφανώς ως προϊόν ορθής έρευνάς τους είναι γνωστή πέραν της ιατρικής και η προσωπική, οικογενειακή και κοινωνική του κατάσταση. Ήταν εκ πεποιθήσεως άστεγος. Παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες των κοινωνικών δομών του Δήμου μας να του παράσχουν στέγη και τροφή, αυτό σπάνιες φορές κατέστη δυνατό λόγω των αρνήσεών του.
  Ευχαριστώ τον Διοικητή για την έγγραφη αναγνώριση της ευαισθησίας που μας διακατέχει σε τέτοια θέματα, δυστυχώς όμως σε αυτή την περίπτωση η οποιαδήποτε παρέμβαση για την επίλυση αυτού του ευαίσθητου κοινωνικού προβλήματος θα έπρεπε να είχε γίνει από την κοινωνική υπηρεσία του Νοσοκομείου, και εκεί θα πρέπει να αναζητήσει τις ευθύνες ο κ. Ρούφος.
  Συνεπώς το πρόβλημα δεν ήταν η έλλειψη κοινωνικής ευαισθησίας ή αδυναμία του Δήμου να καλύψει κάποια δαπάνη, αλλά η νομιμότητα και ο σεβασμός προς το δικαίωμα των συγγενών να έχουν τον 1ο λόγο για τον αποχαιρετισμό και την ταφή του εκλιπόντα ανθρώπου τους.
  Η ζωή, ο θάνατος και η δυστυχία των συνανθρώπων μας, δεν μπορεί να αποτελεί αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης και αντιπολιτευτικής κριτικής.
  Η αποποίηση των ευθυνών από δημόσια πρόσωπα που διοικούν οργανισμούς δεν περιποιεί τιμή. Έτι περισσότερο, η προσπάθεια για καταλογισμό ευθυνών σε τρίτους με ανεύθυνο τρόπο, αποτελεί ντροπή».