Διήμερη περιοδεία στον Έβρο πραγματοποιεί ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης. Συναντήθηκε με τοπικούς κοινωνικούς και παραγωγικούς φορείς από την Αλεξανδρούπολη, τις Φέρες, το Διδυμότειχο, την Ορεστιάδα και τη Σαμοθράκη. Η συζήτηση ήταν εποικοδομητική και κάλυψε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων σχετικά με την ενέργεια και τη χωροταξία.
«Μαζί με την τοπική κοινωνία αξιοποιούμε τις δυνατότητες που δίνει το νέο θεσμικό πλαίσιο παραγωγής ενέργειας και αξιοποίησης των γεωθερμικών πεδίων του Έβρου», τόνισε ο κ. Σταθάκης.
Έκανε εκτενή αναφορά στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, σημειώνοντας πως η Ελλάδα βρίσκεται σε ενεργειακή μετάβαση, με πρώτο στόχο τη στροφή στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ). Ένας κοινός ευρωπαϊκός στόχος για συμμετοχή 32% των ΑΠΕ στη συνολική κατανάλωση ενέργειας έως το 2030, ώστε η Ελλάδα να φτάσει να παράγει περίπου το 60% της ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ στο τέλος της επόμενης δεκαετίας, σχεδόν διπλάσιο. Ο δεύτερος στόχος αφορά στην εξοικονόμηση ενέργειας όπου υπάρχει η δέσμευση για κατανάλωση 32,5% λιγότερης ενέργειας έως το 2030. Ένας φιλόδοξος στόχος, όπως είπε, που αλλάζει τη νοοτροπία πώς καταναλώνουμε ενέργεια ως πολίτες και επιχειρήσεις
Ο Υπουργός αναφέρθηκε στον πρωτοποριακό θεσμό των ενεργειακών κοινοτήτων όπου οι ίδιοι οι καταναλωτές θα μπορούν να παράγουν την ενέργεια που καταναλώνουν, μέσα από ένα απλό συνεταιριστικό σχήμα, με τη συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης, παραγωγικών φορέων της περιφέρειας και πολιτών. Πρόκειται για ένα πολύτιμο εργαλείο που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του ενεργειακού σχεδιασμού, επισήμανε.
Επιπλέον, τόνισε, πως «πενταπλασιάσαμε τη δυνατότητα παραγωγής ενέργειας από τους κατ’ επάγγελμα αγρότες, όχι όμως σε γη υψηλής παραγωγικότητας. Εγγυημένες τιμές δεν υπάρχουν πλέον για την παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ», σημείωσε. «Ισχύουν πλέον διαγωνιστικές διαδικασίες που έχουν ρίξει σημαντικά τις τιμές» και επανέλαβε πως «για ενεργειακές κοινότητες και μεμονωμένους αγρότες δίδεται ένα μπόνους 10% σε σχέση με την τιμή των τελευταίων διαγωνισμών».
Ο κ. Σταθάκης αναφέρθηκε στην άμεση προκήρυξη τριών προγραμμάτων ενίσχυσης για ΑΠΕ και εξοικονόμηση:
- Το πρώτο πρόγραμμα αφορά στη στήριξη ίδρυσης ενεργειακών κοινοτήτων με πόρους του ΕΣΠΑ ύψους 25 εκατ. ευρώ, σε έναν πρώτο κύκλο επιδοτήσεων έως 40% της επένδυσης.
- Το δεύτερο προγράμματα αφορά στην αναβάθμιση δημοσίων κτηρίων, με χρηματοδότηση άνω του 1 δισ. ευρώ από την ΕΤΕπ, το οποίο θα αφορά δημοτικά κτήρια, νοσοκομεία, σχολεία κα.
- Το τρίτο είναι η προκήρυξη ενός ακόμα προγράμματος «Εξοικονομώ κατ’ οίκον», για 20.000 νοικοκυριά με την αντίστοιχη χρηματοδότηση.
Αναφέρθηκε, επίσης, στην επέκταση του δικτύου διανομής φυσικού αερίου στην περιφέρεια που είναι σε εξέλιξη και τόνισε πως αποτελεί κοινή πεποίθηση ότι η ενεργειακή μετάβαση δίνει νέες προοπτικές για την ανάπτυξη της περιοχής.
Ο Υπουργός στάθηκε, επίσης, στις μεγάλες τομές στις οποίες έχει προχωρήσει η κυβέρνηση στον χωρικό σχεδιασμό όπως είναι η ολοκλήρωση του Κτηματολογίου και η επιτάχυνση της διαδικασίας ανάρτησης και κύρωσης των δασικών χαρτών, ενώ υπογράμμισε ότι το νέο μεγάλο χωροταξικό εγχείρημα είναι η εκπόνηση των Τοπικών Χωρικών Σχεδίων από τους δήμους, ενισχύοντας τις προσπάθειες της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Είναι ένας πρωτοποριακός νομός που μπορεί να συμβάλει τα μέγιστα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, είπε ο κ. Σταθάκης. Ταυτόχρονα, η ενέργεια είναι στο επίκεντρο διότι η περιοχή μετατρέπεται σε ενεργειακό κόμβο, με την κατασκευή αγωγών φυσικού αερίου, όπως ο TAP, o IGB, καθώς και την κατασκευή του τερματικού σταθμού LNG στην Αλεξανδρούπολη.
Εκδήλωση στην Ορεστιάδα με θέμα ” Νέο θεσμικό πλαίσιο παραγωγής ενέργειας και Ενεργειακές Κοινότητες- Εκμετάλλευση και διαχείριση του γεωθερμικού δυναμικού της χώρας” με ομιλητή τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γ. Σταθάκη.
Με τον Γ. Σταθάκη, Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε σύσκεψη με παραγωγικούς και θεσμικούς φορείς στο κτίριο του Γενικού Οργανισμού Εγγείων Βελτιώσεων Βορείου Έβρου.