Περιοδεία του Σταύρου Αραχωβίτη στον Έβρο – Προτάσεις και προτεραιότητες του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ στον Αγροτικό κόσμο

Τον  Έβρο επισκέφτηκε χθες Κυριακή 7 Νοεμβρίου 2021, με πρόσκληση της Ν.Ε, ο τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ , πρώην υπουργός Σταύρος Αραχωβίτης.

Ο πρώην υπουργός συνοδευόμενος από τη βουλευτή Νατάσα Γκαρά  και τα μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ Έβρου είχαν σειρά επαφών με δημάρχους, φορείς, αγρότες και πολίτες.  

Αρχικά συναντήθηκε με τον δήμαρχο Διδυμοτείχου κ. Χατζηγιάννογλου Ρωμύλο, ο οποίος  τον ενημέρωσε για αναγκαία έργα υποδομής στον αγροτικό τομέα, τις καταστροφές από τις πλημμύρες του 2020 και 2021 στην κοιλάδα Ερυθροποτάμου, αλλά και την ανάδειξη του κρίσιμου έργου υπογειοποίησης γεωτρήσεων στον  Ερυθρομοπόταμου που χρηματοδοτήθηκε κι εντάχθηκε με πρωτοβουλία της Κυβέρνησης  του Αλέξη Τσίπρα και το οποίο κινδύνεψε με απένταξη λόγω της παρέλευσης του 18μηνου, αλλά με πιέσεις του κ. Αραχωβίτη κατάφεραν να πάρουν παράταση. Στη συνέχεια επισκέφτηκε και τη γέφυρα Βρυσικών στο Ερυθροπόταμο.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στην Ορεστιάδα με τον δήμαρχο Ορεστιάδας κ. Βασίλη Μαυρίδη και τον κοσμήτορα του Τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης – Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης κ. Σπύρο Γαλατσίδα. Στη συνάντηση έγινε συζήτηση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή και η σημασία του πανεπιστημίου, το οποίο μπορεί να συνεισφέρει με μελέτες και προτάσεις.

Ο κ. Αραχωβίτης στη συνέντευξη τύπου τόνισε «Το βασικό ζήτημα είναι η ενίσχυση με κατάλληλες υποδομές της περιοχής, που θα βοηθήσει τον αγροτικό κόσμο της περιοχής να αναπτυχθεί και να εξελιχθεί, η τοπική οικονομία».

Από την άλλη ο δήμαρχος μετά τη συνάντηση με τον κ. Αραχωβίτη δήλωσε πώς η συνάντησή αυτή είχε μεγάλη σημασία για τον τόπο και θα επιφέρει βελτιώσεις, γιατί ο υπουργός είναι πολύ καλός γνώστης όλων των αγροτικών προβλημάτων.

Η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Έβρου Νατάσα Γκαρά δήλωσε «Υπόβαθρο της ανάπτυξης της περιοχής αποτελεί η ανάπτυξη του αγροτικού τομέα στην Ορεστιάδα, αλλά και τον Έβρο», συμπληρώνοντας ότι διαπιστώνει πως τα αγροτικά προβλήματα οδηγούν στη μείωση του αγροτικού εισοδήματος και την αύξηση του κόστους παραγωγής, αλλά και τη μεγάλη μείωση των αγροτικών επιδοτήσεων.

Στη συνέχεια μεταφέρθηκαν στο χώρο του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου, όπου είχαν εποικοδομητική συζήτηση με εκπροσώπους των αγροτών, με φίλους και μέλη του κόμματος.

Το απόγευμα στο Σουφλί έγινε παραγωγική συζήτηση με τον δήμαρχο Σουφλίου, κ. Παναγιώτη Καλακίκο με επίκεντρο τη σηροτροφία η οποία κινδυνεύει από την απόφαση της σημερινής κυβέρνησης της Ν.Δ να καταργήσει την συνδεδεμένη ενίσχυση. Είναι γνωστό ότι Σουφλί αποκαλείται “πόλη του Μεταξιού”  λόγω της τεράστιας ιστορίας του προϊόντος στην περιοχή του. Ο κ.Αραχωβίτης μίλησε  για την ανάγκη στήριξης της σηροτροφίας με την ανάπτυξη μορεώνων και για αυτό η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ την εισήγαγε στην συνδεδεμένη ενίσχυση.

Η περιοδεία ολοκληρώθηκε στο Τυχερό στο χώρο του Πολύκεντρου όπου έγινε συνάντηση με εκπροσώπους των φορέων και αγροτών, που εξέθεσαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από το κόστος παραγωγής και την έλλειψη υποδομών.  Ο κ. Αραχωβίτης αναφέρθηκε στην ανάγκη ύπαρξης μελετών για να προχωρήσουν τα αρδευτικά έργα, μίλησε για  την ανάγκη να δοθούν κίνητρα και να γίνει επιστροφή οριζόντια του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου για όλους τους αγρότες .Επίσης αναφέρθηκε στον τρόπο οργάνωσης της παραγωγής και την αναγκαιότητα της δημιουργίας συνεργατικών σχημάτων.