Περιφέρεια ΑΜΘ: Εαρινός εμβολιασμός κατά της λύσσας σε ζώα άγριας πανίδας

Ο εμβολιασμός θα υλοποιηθεί από τις 26 Απριλίου έως τις 2 Μαΐου

Από τις 26 Απριλίου έως και τις 2 Μαΐου θα υλοποιηθεί εαρινός εμβολιασμός κατά της λύσσας σε ζώα άγριας πανίδας στην Περιφέρεια ΑΜΘ. Ο εμβολιασμός πραγματοποιείται με εναέρια ρίψη δολωμάτων, τα οποία εμπεριέχουν το εμβόλιο κατά του ιού της λύσσας. Η διασπορά των εμβολίων γίνεται στοχευμένα σε περιοχές μακριά από κατοικημένες ή περιαστικές ζώνες, καθώς και μακριά από λίμνες και οδικά δίκτυα.

Το εμβολιαστικό δόλωμα έχει όψη μικρού κύβου καφετί χρώματος και οσμή ψαριού. Σε περίπτωση που το βρει κάποιος πολίτης, συνιστάται να μην το αγγίξει, αλλά να το απομακρύνει φορώντας γάντια μιας χρήσης ή με πλαστική σακούλα και να ενημερώσει τις τοπικές αρχές.

Σε τυχαία επαφή με το δόλωμα, συνιστάται πλύση με άφθονο νερό και σαπούνι, ενώ αν ακουμπήσει σε ανοιχτή πληγή ή τραύμα ή στο στόμα και στα μάτια, καλό θα είναι να αναζητηθεί ιατρική βοήθεια.

Αναφορικά με την περίπτωση κατανάλωσης του εμβολίου από κατοικίδιο ή παραγωγικό ζώο, αυτό δεν αποτελεί κίνδυνο για τη ζωή του, ωστόσο θα ήταν καλό ο ιδιοκτήτης να πλύνει την εξωτερική επιφάνεια του στόματος του ζώου και να αποφύγει την επαφή μαζί του για το διάστημα της μίας ημέρας.