Παραδοσιακό γλέντι στο Αρδάνιο Φερών

Με μουσικές, ανοιξιάτικα αρώματα και θρακιώτικες γεύσεις, ο Δήμος Αλεξανδρούπολης στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του «Κυριακή στο χωριό», μας καλεί να ανταμώσουμε στο χωριό, εκεί όπου οι άνθρωποι, οι παραδόσεις και το φυσικό περιβάλλον γίνονται ένα!

Αυτήν την Κυριακή, 28 Μαΐου, την τιμητική του έχει το Αρδάνιο της Δ.Ε. Φερών όπου από τις 13:00 μπορούμε να γιορτάσουμε την Κυριακή όπως παλιά, όλοι μαζί μια μεγάλη παρέα με μουσική, τραγούδι, χορό, εδέσματα και άφθονο κέφι!

Το Αρδάνιο βρίσκεται στα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία, σε απόσταση 42 χλμ. ανατολικά – βορειοανατολικά της Αλεξανδρούπολης (μέσω Εγνατίας Οδού) και 11 χλμ. δυτικά – νοτιοδυτικά από τον συνοριακό σταθμό Κήπων Έβρου. Στην περιοχή έχουν εντοπιστεί ευρήματα κατοίκησης της από παλιά (αρχαϊκά αγγεία, σαρκοφάγος του 2ου αιώνα κ.α.) και πιθανολογείται ότι εδώ βρισκόταν η αρχαία Δύμη.

Κοντά στο χωριό σώζεται τοξοτή καμάρα η οποία αποτελούσε μέρος ρωμαϊκής, η οποία επί τουρκοκρατίας ονομαζόταν Κεμέρ (τουρκ. ζωνάρι, καμάρα).

Το χωριό ήταν αμιγώς μουσουλμανικό και ονομαζόταν Σαρχανλή (Kara Sarhanli). Μετά την Ελληνοτουρκική ανταλλαγή πληθυσμών το χωριό εγκαταλείφθηκε από τους μουσουλμάνους κατοίκους του και στη θέση τους εγκαταστάθηκαν πρόσφυγες από το Αλτίν-Τας της Ανατολικής Θράκης και το Πασά-Κιόϊ της Βουλγαρίας.

Ο Δήμος Αλεξανδρούπολης μας προσκαλεί να γιορτάσουμε και αυτήν την Κυριακή στο χωριό, όπως παλιά! Με χορό, τραγούδι και πολύ κέφι!