Σε λιγότερο από ένα μήνα αρχίζουν οι φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις, με τους υποψηφίους να διαγωνίζονται για 68.574 θέσεις στα ελληνικά πανεπιστήμια.
Οι Πανελλαδικές θα αρχίσουν στις 2 Ιουνίου για τα ημερήσια και εσπερινά Γενικά Λύκεια (ΓΕΛ) και μία ημέρα νωρίτερα, την 1η Ιουνίου, για τα ημερήσια και εσπερινά Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΠΑΛ).
Η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας προχώρησε σε αλλαγές στη βαθμολόγηση συγκεκριμένων μαθημάτων για τις Πανελλήνιες 2023. Οι αλλαγές αυτές αναμένεται να επηρεάσουν τη διαμόρφωση των βάσεων εισαγωγής στα πανεπιστήμια και θα εφαρμοστούν από φέτος.
Αλλαγές θα υπάρξουν στις φετινές Πανελλήνιες εξετάσεις και συγκεκριμένα στη βαθμολόγηση δύο μαθημάτων. Αυτά τα δύο μαθήματα είναι η Έκθεση και στα Αρχαία Ελληνικά. Πέραν της αλλαγής του τρόπου βαθμολόγησης των δύο αυτών μαθημάτων, αλλά και της υποβολής μηχανογραφικού σε μία φάση, δεν αναμένονται άλλες αλλαγές.
Σε ό,τι αφορά το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας Γενικής Παιδείας, από τις Πανελλήνιες 2023 το άριστα για το πρώτο θέμα, δηλαδή την περίληψη που καλούνται να κάνουν οι υποψήφιοι, θα λαμβάνει 20 στις 100 μονάδες. Μία αύξηση από τις 15 που λάμβανε το θέμα μέχρι και πέρυσι.
Παράλληλα, στο μάθημα των Αρχαίων Ελληνικών αφαιρέθηκε η μία από τις δύο ερωτήσεις του διδαγμένου κειμένου, που λάμβανε 2 μονάδες στις 20. Οι μονάδες αυτές θα προστεθούν στη μετάφραση του αδίδακτου. Έτσι, πλέον, το άριστα για την μετάφραση του αγνώστου κειμένου θα είναι πλέον 10 μονάδες στις 20. Αύξηση δύο μονάδων από τις 8 που ήταν μέχρι πέρυσι.
Σύμφωνα με τα παραπάνω, δυσκολεύει το άριστα στα Αρχαία Ελληνικά για τους υποψηφίους των σχολών ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών ενώ οι αλλαγές που θα ισχύσουν και στη βαθμολόγηση των επιμέρους θεμάτων της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας Γενικής Παιδείας αναμένεται να επηρεάσουν τις βαθμολογίες όλων των υποψηφίων για τα ΑΕΙ.
Ειδικά μαθήματα
Με το πέρας των εξετάσεων Προσανατολισμού (ΓΕΛ) και Ειδικότητας (ΕΠΑΛ) θα ακολουθήσουν οι εξετάσεις για τα ειδικά μαθήματα, από 17 έως και 29 Ιουνίου.
Αρχικά, στις 17 Ιουνίου οι υποψήφιοι θα εξεταστούν στο μάθημα των Αγγλικών και στις 19 Ιουνίου στα Γερμανικά. Στη συνέχεια, θα διεξαχθούν οι εξετάσεις του Ελεύθερου και Γραμμικού Σχεδίου (20 και 21 Ιουνίου, αντίστοιχα).
Μετά, θα διεξαχθούν οι εξετάσεις των μαθημάτων που αφορούν στην εισαγωγή σε μουσικά τμήματα: Αρμονία (22 Ιουνίου), Έλεγχος Μουσικών Ακουστικών Ικανοτήτων (23 Ιουνίου), Μουσική Αντίληψη και Γνώση (24 Ιουνίου), Μουσική Εκτέλεση και Ερμηνεία (26 Ιουνίου).
Οι εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων θα ολοκληρωθούν με τα Γαλλικά (27 Ιουνίου), τα Ισπανικά (28 Ιουνίου) και τα Ιταλικά (29 Ιουνίου).
Αποτελέσματα και υποβολή Μηχανογραφικού
Οι βαθμολογίες των μαθημάτων (πλην των ειδικών μαθημάτων), αναμένεται να ανακοινωθούν τέλη Ιουνίου. Οι υποψήφιοι θα έχουν και πάλι τη δυνατότητα να ενημερωθούν για τις βαθμολογίες τους (και αργότερα, τη σχολή και το τμήμα στο οποίο εισάγονται) μέσω της σχετικής ηλεκτρονικής εφαρμογής του υπουργείου Παιδείας, αλλά και με γραπτό μήνυμα στο κινητό τους (SMS).
Στη συνέχεια, οι υποψήφιοι θα χρειαστεί να υποβάλουν ηλεκτρονικά το Μηχανογραφικό τους Δελτίο. Όπως και τις δύο προηγούμενες χρονιές, θα υπάρχει η δυνατότητα υποβολής διπλού, παράλληλου Μηχανογραφικού και για τα Δημόσια ΙΕΚ. Αυτό που θα αλλάξει φέτος, είναι ότι η υποβολή δεν θα πραγματοποιηθεί σε δύο φάσεις, αλλά σε μία, καθώς με βάση τα στοιχεία των περασμένων ετών, ένα πολύ υψηλό ποσοστό των υποψηφίων (93% για το 2022) εισάγεται στις σχολές των 10 πρώτων επιλογών του από την πρώτη φάση.
Όσον αφορά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των Πανελλαδικών (των βάσεων εισαγωγής δηλαδή), σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Παιδείας, αναμένεται να ακολουθηθεί ο ίδιος προγραμματισμός, βάση τον οποίο για πρώτη φορά μετά από χρόνια ανακοινώθηκαν κατά τα τέλη Ιουλίου. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές οι εκλογικές διαδικασίες δεν αναμένεται να επηρεάσουν τον συγκεκριμένο προγραμματισμό.