“Παιχνίδι” των Τούρκων με 400 μετανάστες σε νησίδα του Έβρου

Άκαρπη απέβη η επιχείρηση των Ελλήνων συνοριοφυλάκων για τον εντοπισμό των εκατοντάδων μεταναστών που φέρονταν να έχουν εισέλθει σε ελληνικό έδαφος στα σύνορα του Έβρου.

Αρχικά, οι τουρκικές Αρχές απέστειλαν σήμα (notification) στο διασυνοριακό όργανο, στο οποίο ανέφεραν πως 400 μετανάστες έχουν εγκλωβιστεί σε νησίδα της περιοχής Κισσαρίου Σουφλίου ότι βρίσκονταν περίπου 400 μετανάστες στον Έβρο, που έλεγαν πως πέρασαν σε ελληνικό έδαφος από την Τουρκία είχε ξεκινήσει από τις 15:30 το μεσημέρι της Πέμπτης με στόχο να περισυλλεγούν σώοι.

Αμέσως στήθηκε μεγάλη επιχείρηση για τον εντοπισμό και την διάσωσή τους με πλήθος δυνάμεων της Αστυνομίας που έχουν ζητήσει και την συνδρομή της ΕΜΑΚ από την Πυροσβεστική. Αρχικά φέρεται να υπήρξε οπτική επαφή με τους μετανάστες από την ελληνική πλευρά, κατά την οποία διαπιστώθηκε επίσης, ότι στην κοντινή τουρκική πλευρά που σχεδόν εφάπτεται με την νησίδα είχε παραταχθεί πλήθος αντρών της τουρκικής Στρατοχωροφυλακής (Jandarma).

Από την ΕΛ.ΑΣ. σηκώθηκε drone για να αποκτήσουν καλύτερη επαφή και εικόνα και στο μεταξύ οι μετανάστες είχαν εξαφανιστεί από το συγκεκριμένο σημείο. Πλέον γίνονται έρευνες στην ευρύτερη περιοχή και προσπαθούν να διαπιστώσουν οι ελληνικές Αρχές μήπως οι τουρκικές Αρχές έχουν συγκεντρώσει εκείνοι πάλι τους μετανάστες και τυχόν τους μεταφέρουν σε άλλο σημείο…

Στην περιοχή βρέθηκε ο Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Πασχάλης Συριτούδης, αλλά και συνεργείο της ΕΜΑΚ από την Κομοτηνή, προκειμένου να βοηθήσει αν χρειαστεί σε περίπτωση απεγκλωβισμού παράνομων μεταναστών.

Ωστόσο τελικά δεν βρέθηκε κανένα άτομο στην τοποθεσία που υπέδειξαν οι τουρκικές αρχές.

Σε κάθε περίπτωση η όλη κατάσταση έχει εξελιχθεί σε θρίλερ για γερά νεύρα με αθώες ψυχές στα χέρια των Τούρκων που μετατρέπονται σε πάλι σε υβριδικό όπλο εναντίον της Ελλάδας και σε κάθε περίπτωση θα πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες και μαζικότερες εισροές με μία και μόνο διακίνηση και μάλιστα διακίνηση με την παρουσία, αν όχι από τα ίδια του όργανα του τουρκικού κράτους.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, δήλωσε, ότι «υπήρξε τουρκική νόταμ στο καπιτάν Αντρέεβο πριν από ελάχιστες ώρες με την οποία οι γείτονές μας εμφάνιζαν ότι σε νησίδα με συντεταγμένες που ανήκουν στην ελληνική επικράτεια υπάρχουν παράτυποι μετανάστες, ζητώντας να προχωρήσουμε σε επιχείρηση έρευνας και διάσωσης. Η Αστυνομία προέβη σε επιχείρηση έρευνας και διάσωσης και διαπίστωσε ότι δεν υπάρχει κανένας μετανάστης εκεί».

Η επίσημη ανακοίνωση της Αστυνομίας:

Έπειτα από ειδοποίηση της Τουρκίας στο Καπετάν Αντρέεβο η Ελληνική Αστυνομία πραγματοποίησε απογευματινές ώρες της Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2022, επιχείρηση έρευνας και εντοπισμού παράτυπων μεταναστών, που φέρονταν να βρίσκονται σε νησίδα εντός της ελληνικής επικράτειας.

Την επιχείρηση πραγματοποίησε ομάδα 9 στελεχών, εκ των οποίων 2 του Ερυθρού Σταυρού και ένας από τον Frontex, ενώ στο πλαίσιο των ερευνών δεν εντοπίστηκαν παράτυποι μετανάστες στην εν λόγω νησίδα.

****

Πηγές υπουργείου Προστασίας του Πολίτη: Υπήρχαν δυνάμεις της τουρκικής στρατοχωροφυλακής

Για δυνάμεις της τουρκικής στρατοχωροφυλακής που είχαν παραταχθεί ώστε να μην επιτρέψουν στους μετανάστες να επιστρέψουν σε τουρκικό έδαφος, κάνουν λόγο στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Τα στοιχεία αυτά δείχνουν, σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου, ότι κάποιοι μπορεί να «συνόδεψαν» τους μετανάστες μέχρι εκεί, δηλαδή σε ελληνικό έδαφος.

Πρόεδρος συνοριοφυλάκων στο Newsbomb.gr: «Από πίσω είναι οι τουρκικές αρχές»
Μιλώντας στο Newsbomb.gr ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριακών Φυλάκων, Παναγιώτης Χαρελάς, εκτίμησε ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να πρόκειται για έργο διακινητών, αλλά του ίδιων των τουρκικών αρχών.

«Δεν υπάρχει περίπτωση να πήρε διακινητής 400 άτομα και να τα πήγε εκεί. Από πίσω είναι οι τουρκικές αρχές» ανέφερε χαρακτηριστικά. «Έχουμε κάποιους εκατοντάδες μετανάστες οι οποίοι βρίσκονται σε νησίδα στην ελληνική επικράτεια. Γίνεται επιχείρηση περισυλλογής από τις ελληνικές αρχές και θα οδηγηθούν στο ΚΥΤ προκειμένου να γίνει ταυτοποίηση.

Θα μεταφερθούν στις δομές του ΚΥΤ και του ΠΡΟΚΕΚΑ και θα γίνει η διαδικασία, πως πήγαν και από ποιες χώρες είναι. Δεν υπάρχει περίπτωση να πήρε διακινητής τετρακόσια άτομα και να τα πήγε. Από πίσω είναι οι τουρκικές αρχές. Αυτοί τους οδήγησαν εκεί για να τους πιέσουν να περάσουν στην Ελλάδα.

Τους αφήσαν στην νησίδα λοιπόν και περιμένουν τώρα από εμάς να πάμε να τους πάρουμε. Ποτέ δεν είχαμε διακινητές που έφεραν 400 άτομα» δήλωνε ο κ Χαρελάς.

Πάγια τουρκική τακτική η εργαλειοποίηση των μεταναστών
Την εκτίμηση του προέδρου των Συνοριακών Φυλάκων, ενισχύουν και οι μαρτυρίες μερικών εκ των 38 μεταναστών του προηγούμενου περιστατικού στον Έβρο, που μίλησαν στον ΑΝΤ1: «Στην αρχή μας έφεραν οι Τούρκοι στην άκρη του ποταμού μας πέρασαν σε μία νησίδα και από την άλλη νησίδα μας πέρασαν μέσα στα ελληνικά εδάφη» αναφέρει μία μαρτυρία. Ακόμη ένας άνδρας, περιγράφει χαρακτηριστικά πως «μας έβαλαν στη άκρη στο ποτάμι και περιμέναμε εκεί το βράδυ για περίπου δύο ώρες χωρίς να ξέρουμε τι περιμένουμε και μετά μας έβαλαν στις βάρκες και άρχισαν να μας σπρώχνουνε».