Παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS η 1η Δεκμβρίου

Η 1η Δεκεμβρίου έχει καθιερωθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών ως η Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS, μιας νόσου που οφείλεται αποκλειστικά στον ιό HIV.

Σύμφωνα με τις εγκυρότερες επιστημονικές θεωρίες, ο ιός άρχισε να διαδίδεται σε όλη την Αφρικανική ήπειρο την δεκαετία του ‘60 και μέσα στην δεκαετία του ’70 παρατηρήθηκαν τα πρώτα κρούσματα και σε άλλες χώρες ανά τον κόσμο.

Το πρώτο πλήρως εξακριβωμένο και υπό επιστημονικές μελέτες κρούσμα, εντοπίστηκε στις Η.Π.Α τον Δεκέμβριο του 1981.
Το γεγονός ότι οι πρώτοι οροθετικοί ήταν ομοφυλόφιλοι οδήγησε στο λαθεμένο χαρακτηρισμό της ως νόσος των ομοφυλοφίλων.

Πολύ σύντομα μετά το πρώτο κρούσμα, έγινε αντιληπτό ό,τι ο ιός είναι κυρίως σεξουαλικά μεταδιδόμενος και δεν κάνει διακρίσεις σε φύλα και σεξουαλικές προτιμήσεις.

Ο HIV προσβάλλει τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος οδηγώντας σε σταδιακή κατάρρευση της άμυνας του οργανισμού απέναντι στις ασθένειες. Το AIDS αναφέρεται στα πιο προχωρημένα στάδια του συνδρόμου και χαρακτηρίζεται από 20 ευκαιριακές λοιμώξεις και καρκίνους.

Πως μεταδίδεται και πως δεν μπορεί να μεταδοθεί:

Ο HIV μεταδίδεται από το ένα άτομο στο άλλο μέσω σωματικών υγρών, συμπεριλαμβανομένου του αίματος, του μητρικού γάλακτος και του σπέρματος. Υπάρχουν ωστόσο αρκετοί μύθοι γύρω από τους τρόπους μετάδοσης του ιού. Για παράδειγμα, δεν μπορείς να πάθεις AIDS μέσω ενός καθίσματος τουαλέτας.

Παρά τους αστικούς μύθους, ο HIV δεν μπορεί να μεταδοθεί από τον έναν άνθρωπο στον άλλο μέσω της αγκαλιάς, της χειραψίας ή του μοιράσματος αντικειμένων και/ ή φαγητού.

Όπως ξεκαθαρίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ο ιός δεν υπάρχει στο σάλιο (ή στα δάκρυα ή στον ιδρώτα), επομένως εκτός κι αν και οι δύο άνθρωποι έχουν αιμορραγία στα ούλα, δεν είναι δυνατόν να κολλήσουν τον ιό από ένα φιλί.

Mπορεί να θεραπευτεί ο HIV;

Όχι – αλλά μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά.  Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, περίπου 32 εκατ. άνθρωποι έχουν πεθάνει από AIDS. Ευτυχώς, με τη σωστή θεραπεία, η μόλυνση από τον ιό δεν έχει θανάσιμες συνέπειες. 

Το προσδοκώμενο ζωής στις ΗΠΑ για τους ανθρώπους που δεν νοσούν από HIV είναι 76 χρόνια για τους άνδρες και 81 χρόνια για τις γυναίκες. Σύμφωνα με το Οργανισμό Υγείας, 20χρονος που έλαβε αντιρετροϊκή θεραπεία το 2008 και κατάφερε να διατηρήσει ένα χαμηλό επίπεδο ασθενειών αναμένεται να ζήσει μέχρι περίπου τα 78 του χρόνια.

Δυστυχώς, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει εμβόλιο για την πρόληψη της ασθένειας. Γι αυτό εναπόκεινται σε εμάς να προστατεύσουμε τον εαυτό μας και τους γύρω μας, θέτοντας σε εφαρμογή τους βασικούς κανόνες σεξουαλικής υγείας. Σημαντική συμβολή στην αντιμετώπιση των μολύνσεων από το AIDS, αλλά και πολλών άλλων ασθενειών που μεταδίδονται με τη σεξουαλική επαφή αποτελεί το προφυλακτικό.

Γι αυτό ΜΗΝ ξεχνάτε: Να ενημερώνεστε και πάνω απ΄όλα να προσέχετε . Είναι υπόθεση δική σου , δική μου , δική του .