ΟΡΕΣΤΕΙΑ 2019: Τα 96 χρόνια από την ίδρυσή της γιορτάζει φέτος η Νέα Ορεστιάδα το τριήμερο από 28 έως 30 Ιουνίου

Ο Στάυρος Ξαρχάκος «Εφ όλης της ύλης» στην κορύφωση των εκδηλώσεων

Ολιγοήμερο μεν, όπως έχει καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια, πλούσιο και ποικίλο δε, με σημαντικές εκδηλώσεις το φετινό πρόγραμμα των ΟΡΕΣΤΕΙΩΝ 2019. Η πόλη της Νέας Ορεστιάδας γιορτάζει φέτος τα 96 χρόνια από την ίδρυσή της και τιμά τους προγόνους της αλλά και τους κατοίκους που ανέπτυξαν, αναπτύσσουν και συνεχίζουν να δημιουργούν στη νεότερη και βορειότερη πόλη της χώρας.

Φέτος οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν από την Παρασκευή 28 έως και την Κυριακή 30 Ιουνίου 2019 (αν δεν αλλάξει τίποτα με την ημερομηνία των εθνικών εκλογών που μέχρι αυτή τη στιγμή οι πληροφορίες λένε ότι «έκλεισε» η 7η Ιουλίου).

Εκτός από την διάφορες ποικίλες εκδηλώσεις κατά τη διάρκεια του τριημέρου, οι κεντρικές εκδηλώσεις θα πραγματοποιούνται στο υπαίθριο δημοτικό θέατρο κάθε βράδυ. Την πρώτη ημέρα, Παρασκευή 28/6, η έναρξη των ΟΡΕΣΤΕΙΩΝ 2019 θα γίνει με μία μουσική διαδρομή με το θρυλικό Οριάν Εξπρές (την «Ταχεία της Ανατολής») από την Κωνσταντινούπολη ως το Λονδίνο και με την επίδραση που είχε στη ζωή των Καραγατσιανών και Αδριανουπολιτών την περίοδο 1870-1923.

Τη δεύτερη ημέρα, Σάββατο 29/6, ο Κωνσταντίνος Κάλλιας παρουσιάζει ένα μουσικό πρόγραμμα σε ποίηση Κ.Π. Καβάφη με τίτλο «Είπες θα πάγω σ΄άλλη γη» και σε πρώτη πανελλήνια χορωδιακή απόδοση από την Τετράφωνη Χορωδία «Εν Ορεστιάδι» του Δημοτικού Ωδείου Ορεστιάδας, καθώς και συναυλία μελοποιημένης ποίησης με τον Κ. Κάλλια και το σχήμα «Απλή Συνωνυμία».

Οι εκδηλώσεις ΟΡΕΣΤΕΙΑ 2019 κορυφώνονται το βράδυ της Κυριακής 30 Ιουνίου με τη μεγάλη συναυλία του σπουδαίου Σταύρου Ξαρχάκου, με γενικό τίτλο «Εφ όλης της ύλης», όπου ερμηνεύει η Ηρώ Σαΐα και ο Ζαχαρίας Καρούνης.

Τα ΟΡΕΣΤΕΙΑ 2019, που αποτελούν μία από τις κορυφαίες θεσμοθετημένες εκδηλώσεις της ευρύτερης περιοχής, διοργανώνει η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Πολιτιστικής Ανάπτυξης Ορεστιάδας με το Δήμο Ορεστιάδας και τη συνεργασία τοπικών συλλόγων και φορέων. Το φετινό σημειολογικό μότο των εκδηλώσεων έχει τίτλο «Στην Ανατολή της Δύσης», αποδίδοντας ευφάνταστα την ιδιαιτερότητα της τοποθεσίας στην οποία βρίσκεται η Νέα Ορεστιάδα, αλλά και μεταφορικά το νέο ξεκίνημα που ανέτειλε το 1923 με τη γέννηση μια νέας πόλης, σηματοδοτώντας την αρχή της Ευρώπης.