Ολοκληρώθηκe με επιτυχία το 18ο Δημοσιογραφικό Συνέδριο Σαμοθράκης

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το διήμερο του 18ου Δημοσιογραφικού Συνεδρίου Σαμοθράκης.  Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών(ΠΟΕΣΥ), οι Ενώσεις Συντακτών, με τη συμμετοχή εκπροσώπων από το σύνολο του δημοσιογραφικού κόσμου, της ακαδημαϊκής κοινότητας, αλλά και της πολιτείας, έδωσαν το παρών στο πλαίσιο του 18ου Δημοσιογραφικού Συνεδρίου της Σαμοθράκης, ενός συνεδρίου που αποτελεί θεσμό για τον κλάδο της ενημέρωσης. Όπως τόνισε χαιρετίζοντας την έναρξη του συνεδρίου ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ, Σωτήρης Τριανταφύλλου: «Η τεχνολογική εξέλιξη, οι συγκλονιστικές αλλαγές και προκλήσεις στη δημοσιογραφία, στις εργασιακές σχέσεις και το περιεχόμενο της εργασίας του δημοσιογράφου – που έχει μεταβληθεί ραγδαία – αποτελούν θέματα του διήμερου Συνεδρίου».

Σε χαιρετισμό του ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νίκος Παναγιωτόπουλος, χαρακτήρσε τη δημοσιογραφία ως έναν από τους σημαντικότερους πυλώνες προβληματισμού στο δημόσιο διάλογο, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο ρόλο της για την επικοινωνιακή διαχείριση κρίσεων, όπως η κρίση του μεταναστευτικού, καθώς, όπως είπε, απαιτείται υπεύθυνη και άμεση ενημέρωση. Μάλιστα, τόνισε ότι η δημοσιογραφία δεν περιορίζεται απλώς στην ενημέρωση του κοινού, αλλά διαμορφώνει επίσης τον τρόπο με τον οποίο η κοινωνία αντιλαμβάνεται και αντιδρά σε αυτή την κρίση, ενώ παράλληλα, επεσήμανε τη σημασία της δημοσιογραφίας στην ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας μας.

Ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος , Παύλος Μαρινάκης επεσήμανε ότι «η ασφάλεια των δημοσιογράφων, η θωράκιση και η προάσπιση του λειτουργήματός τους είναι κυρίαρχοι στόχοι για την κυβέρνηση και προσωπικά για τον πρωθυπουργό. Σε αυτή τη διαδρομή χρειαζόμαστε τις ιδέες, τις προτάσεις και τη συμβολή όλων σας για να υλοποιήσουμε μαζί τις επόμενες δεσμεύσεις. Να αποδείξουμε ότι η σχέση εμπιστοσύνης, πολιτείας και δημοσιογράφων μπορεί να αντέξει στον χρόνο και να είναι ακόμα και πιο ισχυρή», όπως είπε.

Απ΄ την πλευρά του ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ,Νίκος Παππάς, χαιρετίζοντας το συνέδριο, τόνισε ότι η ελευθερία του Τύπου αποτελεί θεμέλιο λίθο της δημοκρατίας και επεσήμανε ότι ευθύνη της πολιτείας είναι να διαμορφώσει ένα πλαίσιο μακριά από σχέσεις εξάρτησης και διαπλοκής, με στόχο την υπεράσπιση του δημοσίου συμφέροντος και της δημοκρατίας.

Ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, αναφέρθηκε στις γεωπολιτικές αναταράξεις της ευρύτερης περιοχής εξαιτίας των δύο πολέμων που βρίσκονται σε εξέλιξη, καθώς και τους κλυδωνισμούς που υφίστανται οι κοινωνίες, ενώ επεσήμανε το γεγονός ότι σε πολλές περιπτώσης τα νέα μέσα έρχονται να υποκαταστήσουν την έρευνα και την ενημέρωση. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, οι δημοσιογράφοι καλούνται να απαντήσουν με θετικό τρόπο στις προκλήσεις, προκειμένου να διαμορφωθεί ένα πεδίο ενημέρωσης, «που θα υπηρετεί την κοινωνική πρόοδο και όχι τα κέρδη».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΕΑΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ, Αλέξη Χαρίτση , ο ρόλος της δημοσιογραφίας είναι να αναδεικνύει τις κρίσιμες στιγμές της κοινωνικής ζωής. Έκανε λόγο για τους νέους δρόμους για την ενημέρωση, οι οποίοι, όπως είπε, ταυτόχρονα εγκυμονούν και κινδύνους, που έχουν να κάνουν με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα των ΜΜΕ. Μάλιστα, επεσήμανε ότι τα fake news αναδεικνύουν τέτοιες προβληματικές στιγμές και πρόσθεσε ότι δεν μπορεί η ανάπτυξη της τεχνολογίας να συνοδευτεί με απώλεια θέσεων εργασίας, αλλά και από μείωση της αξιοπιστίας των ΜΜΕ.

Ο Χριστόδουλος Τοψίδης, περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, χαρακτήρισε το Συνέδριο της Σαμοθράκης ως έναν θεσμό καθώς, όπως είπε, αποτελεί ένα χώρο διακίνησης ιδεών, παρέμβασης και συμπερασμάτων που πρέπει να είναι ουσιαστικά. Όπως δήλωσε, εκφράζοντας έμπρακτα την υποστήριξη της περιφέρειας, «πρέπει να δίνεται χώρος στους δημοσιογράφους για την ελευθερία του λόγου και της αντικειμενικότητας της είδησης»

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΣΥ, Σωτήρη Τριανταφύλλου, «τα θέματα που αναλύουμε έρχονται σε μια εποχή ραγδαίων αλλαγών, μεγάλων προκλήσεων και μεγάλου ενδιαφέροντος. Η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι θέμα αιχμής και μια μεγάλη πρόκληση για τη δημοσιογραφία». Μάλιστα, όπως έκανε γνωστό, στη Σαμοθράκη θα γίνει η πρώτη παρουσίαση του Κώδικα Δεοντολογίας για τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης στα Μέσα Ενημέρωσης.

«Το νέο επικοινωνιακό τοπίο που έχει δημιουργήσει η ραγδαία τεχνολογική εξέλιξη σε συνδυασμό με μια σειρά άλλων παραγόντων, βάζει κρίσιμα θέματα στο τραπέζι που έχουν να κάνουν με την αξιοπιστία των Μέσων, τη διεθνή υστέρηση της ελευθερίας του Τύπου, τη χειραγώγηση, την πολυφωνία, την ελευθεροτυπία και την ίδια τη Δημοκρατία», ανέφερε ο κ. Τριανταφύλλου. Πρόσθεσε δε, την ανάγκη διερεύνησης ζητημάτων που άπτονται της δημοσιογραφικής κάλυψης και της επικοινωνιακής διαχείρισης κρίσεων, καθώς επίσης και ζητημάτων πολιτισμού, τουρισμού και του πως τα ΜΜΕ μπορούν να αναδείξουν περιοχές όπως η Σαμοθράκη». Επιπλέον, στην εισήγησή του, αναφέρθηκε τόσο στη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης από τα ΜΜΕ, όσο και στα ζητήματα που αφορούν το ρόλο των δημοσιογράφων εν μέσω ραγδαίων τεχνολογικών εξελίξεων και ύσερα από μία πολυετή και πολυεπίπεδη κρίση.

Στην αναντικατάστατη δυνατότητα ανθρώπινης αξιολόγησης και έκφρασης, αναφέρθηκε στην εναρκτήρια ομιλία του συνεδρίου, ο καθηγητής Μιχάλης Μπλέτσας, καθώς στο επίκεντρο της πρώτης ενότητας τέθηκε το ζήτημα της σχέσης μεταξύ της Τεχνητής Νοημοσύνης και της Δημοσιογραφίας.

«Θα πρέπει ο άνθρωπος να συνεργαστεί με τη μηχανή. Αυτό που μπορεί να κάνει ο δημοσιογράφος είναι να μετέχει στις εξελίξεις αυτές και ο κάθε ένας να συμβάλει σε μία πραγματικότητα που έτσι κι αλλιώς υφίσταται. Δεν έχουμε κανέναν λόγο να φοβόμαστε την εξέλιξη της επιστήμης, αλλά τον τρόπο που εμείς χρησιμοποιούμε την εξέλιξη της επιστήμης», τόνισε η καθηγήτρια Γιώτα Αντωνοπούλου.

Το συνέδριο επικεντρώθηκε επίσης σε θέματα που αφορούν τις εξελίξεις στις εργασιακές σχέσεις στον κλάδο, στη δημοσιογραφική κάλυψη και τη διαχείριση κρίσεων από φυσικές καταστροφές, ενώ οι εργασίες ολοκληρώθηκαν την Κυριακή, 20 Οκτωβρίου, με συζήτηση , με θέμα “πολιτιστική δημοσιογραφία και τουρισμός”, αλλά και την εξαγωγή των συμπερασμάτων του.

Με το πέρας των εργασιών, οι σύνεδροι ξεναγήθηκαν στον αρχαιολογικό χώρο και το νεόδμητο αρχαιολογικό μουσείο της Σαμοθράκης, το οποίο άνοιξε τις πύλες του τον Ιούλιο του 2024. Στο κλείσιμο του Συνεδρίου βιβλία δώρισαν οι εκπρόσωποι των Ενώσεων στα σχολεία της Σαμοθράκης, ενώ η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, Μαρία Αντωνιάδου δεσμεύτηκε για την παροχή τεχνολογικού εξοπλισμού μέσω του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ. Oι εργασίες του Συνεδρίου έκλεισαν με μουσικό δρώμενο από τα μέλη της χορωδίας Φίλων Μουσικής Σαμοθράκης και άπαντες ανανέωσαν το ραντεβού τους στο επόμενο Δημοσιογραφικό Συνέδριο Σαμοθράκης το 2026 με την προσδοκία- όπως εκφράστηκε και από τον πρόεδρο της ΕΣΠΗΤ, Θ. Μπερεδήμα να έχει έντονο και το διεθνές στοιχείο.

Πηγη: ΑΠΕ ΜΠΕ