” Όλοι στα μπλόκα”: Οι αγρότες ξεκινούν αποκλεισμούς της Εθνικής Οδού

Το επόμενο βήμα ραντεβού στην Agrotica το Σάββατο

Το μέγεθος των προβλημάτων συμβαδίζει με τον αριθμό των τρακτέρ», είναι το σύνθημα για νέες κινητοποιήσεις των αγροτών πριν το «ραντεβού» το Σάββατο 3 Φεβρουαρίου στη Θεσσαλονίκη, όπου θα βρίσκεται σε εξέλιξη η έκθεση Agrotica.

Οι νέες κυβερνητικές υποσχέσεις που δόθηκαν δεν αρκούν, όπως τονίζουν οι αγρότες που έχουν στήσει μπλόκα από τον Έβρο έως την Πελοπόννησο και την Κρήτη, κλιμακώνοντας από σήμερα τις κινητοποιήσεις τους.

Ο βασικός άξονας των αιτημάτων τους είναι οι αποζημιώσεις από τις καταστροφικές πλημμύρες του Σεπτεμβρίου με ένα ξεκάθαρο και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Ο δεύτερος αφορά στο κόστος παραγωγής, το οποίο χαρακτηρίζουν «δυσβάσταχτο» και σχετίζεται με την τιμή στο πετρέλαιο, το ρεύμα, την τιμή στο ρεύμα.

Τα επόμενα βήματα των αγροτών

1) Συλλαλητήριο, το Σάββατο, στην Agrotica, στις 12.00 με σημείο συνάντησης τη βόρεια είσοδο της ΔΕΘ – Helexpo.

2) Από την Τετάρτη, τα πανθεσσαλικά μπλόκα ξεκινούν ταυτόχρονους αποκλεισμούς -ακόμη και της Εθνικής Οδού- στις 16.00 και με διάρκεια κατά μέσο όρο μισή με μία ώρα. Αυτό ισχύει και Πέμπτη και Παρασκευή.

3) Στέλνουν αιτήματα με τη σύμφωνη γνώμη όλων των αγροτών -σε πανελλαδική εμβέλεια- προς επεξεργασία στο Μέγαρο Μαξίμου, ώστε να οριστεί συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

4) Μετά την Agrotica, επαφή με τα υπόλοιπα μπλόκα ανά την Ελλάδα ώστε να προγραμματιστεί πανελλαδική σύσκεψη των αγροτών, φορώντας τον μανδύα, πια, ενός ενιαίου μετώπου.

Να «σβήσει» τη φλόγα που άναψε προσπαθεί η κυβέρνηση
Στο επιτελείο της κυβέρνησης προσπαθούν να «σβήσουν» την φλόγα που άναψε στο αγροτικό ζήτημα, ώστε να μην δημιουργηθεί ρήγμα με μία πολυπληθή κοινωνική ομάδα, ενόψει και των ευρωεκλογών. Σε αυτό το πλαίσιο έγιναν και οι ανακοινώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για νέες παροχές. Ο κ. Μητσοτάκης παραδεχόμενος καθυστερήσεις στις αποζημιώσεις, ανακοίνωσε ότι αυξάνεται έως τα 10.000 ευρώ (από 2. 000) η πρώτη αρωγή για τις ζημιές οι οποίες έχουν γίνει στον εξοπλισμό