…οικογενειακή υπόθεση οι πανάκριβες «Οικογενειακές Ιστορίες» ενός εκατομμυρίου ευρώ!

Μάριος Κάτσης – Νατάσα Γκαρά: Η χρηματοδότηση στις «Οικογενειακές Ιστορίες» επιβεβαιώνει την κριτική μας για τις αλλαγές της κυβέρνησης στον ΕΚΟΜΕ

Δικαίωση ως προς τη κριτική τους για τις αλλαγές του ΕΚΟΜΕ βλέπουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με αφορμή τη δημοσιοποίηση υπέρογκης κρατικής χρηματοδότησης σε αμφιλεγόμενη τηλεοπτική παραγωγή.
Με αφορμή την απόφαση του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης να χρηματοδοτήσει με 1.000.000€ τις «Οικογενειακές Ιστορίες», μια σειρά αμφιβόλου ποιότητας με χαμηλό κόστος παραγωγής, υπενθυμίζουμε ότι είχαμε προειδοποιήσει εγκαίρως πως οι νομοθετικές αλλαγές που προώθησε η κυβέρνηση σχετικά με το ΕΚΟΜΕ, θα έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην προσπάθεια πραγματικής ενίσχυσης του κλάδου των οπτικοακουστικών παραγωγών στην Ελλάδα και της ποιοτικής αναβάθμισής του. Δυστυχώς επιβεβαιωνόμαστε μέχρι κεραίας.
Με τη μείωση του ελάχιστου κόστους παραγωγής των σίριαλ, που από 30 χιλιάδες € ευρώ ανά επεισόδιο κατέβηκε στις 10 χιλιάδες €, με τη μείωση του ελάχιστου αριθμού επεισοδίων,όσο και με το γεγονός ότι η κυβέρνηση επέλεξε να αφήσει το δημόσιο χρήμα χωρίς δημοκρατικό έλεγχο και έρμαιο στα χέρια του εκάστοτε προέδρου του ΕΚΟΜΕ, καθώς κατήργησε τον διπλό έλεγχο υπαγωγής και έγκρισης των χρηματοδοτούμενων οπτικοακουστικών παραγωγώνπλήττει το κύρος ενός άκρως επιτυχημένου χρηματοδοτικού εργαλείου που ίδρυσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αυτό του ΕΚΟΜΕ.
Με τα παραπάνω ο κλάδος στερείται πολύτιμους πόρους από ποιοτικές σειρές και σοβαρές παραγωγές που δίνουν δουλειά σε ηθοποιούς και συντελεστές που έχουν τραβήξει τα πάνδεινα από την κυβέρνηση ΝΔ εδώ και 2 χρόνια. Φαίνεται πως η κυβέρνηση ΝΔ κόπτεται μόνο για τα μεγάλα συμφέροντα των αγαπημένων της καναλαρχών.
Να μην ξεχάσουμε και την πυρηνική αλλαγή που έφερε ο κ. Πιερρακάκης με την δυνατότητα να χρηματοδοτούνται τιμολόγια από το εξωτερικό, μετατρέποντας το cashrebate από αναπτυξιακό εργαλείο που έφερνε επενδύσεις από τα μεγάλα studioστην χώρα σε ένα μέσο εκροής κρατικών χρηματοδοτήσεων προς το εξωτερικό σε ταινίες που λειτουργούν ως όχημα για την συρρίκνωση των εργασιακών σχέσεων και των μισθών του οπτικοακουστικού κλάδου στην Ελλάδα, όπως έχουν καταγγείλει δημόσια τόσο εμείς όσο και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος (Π.Ο.Θ.Α.).
Καλούμε το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και την κυβέρνηση, να συνεχίσουν στο δρόμο που άνοιξε ο ΣΥΡΙΖΑ προς την προσέλκυση ξένων επενδύσεων που αφήνουν υπεραξία στη χώρα αλλά και την ουσιαστική στήριξη των εγχώριων παραγωγών που επανέφερε την ελληνική μυθοπλασία και στήριξε τους εργαζόμενους του κλάδου.
Ως πρώτο βήμα, ζητάμε να επαναφέρουν άμεσα το ελάχιστο κόστος παραγωγής των 30 χιλιάδων ευρώ ανά επεισόδιο ως όριο ενίσχυσης των σίριαλ, καθώς και τον διπλό έλεγχο υπαγωγής και έγκρισης. ​