«Οι ζωές μας πάνω από τα κέρδη τους» Ενωτική συγκέντρωση στην πλατεία Ορεστιάδας με τους νέους στην πρώτη γραμμή

Απεργιακές κινητοποιήσεις σε Ορεστιάδα και Αλεξανδρούπολη

Τιμούμε τα θύματα των Τεμπών, απαιτούμε να μην συγκαλυφθεί το έγκλημα και παράλληλα διεκδικούμε μέτρα εξόδου από την κοινωνικο-οικονομική κρίση», τονίζεται στο κάλεσμα που απεύθυναν σωματεία και φορείς εργαζομένων, εκπαιδευτικών, αγροτών, επαγγελματιών, δικηγόρων, φαρμακοποιών και άλλων φορέων διαφόρων κοινωνικών ομάδων στις κινητοποιήσεις – συγκεντρώσεις που έλαβαν χώρα χθες Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου σε Ορεστιάδα και Αλεξανδρούπολη.
Με κεντρικό σύνθημα «οι ζωές μας πάνω από τα κέρδη τους-αυξήσεις μισθών, για να ζούμε με αξιοπρέπεια» η ΑΔΕΔΥ προκήρυξε 24ωρη απεργία, ημέρα κατά την οποία συμπληρώθηκε και ένας χρόνος από το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη που κόστισε τη ζωή σε 57 ανθρώπους, οι περισσότεροι νεαρής ηλικίας

.


Στον Έβρο το κάλεσμα ήταν δυναμικό και μαζικό. Η “Κοινωνική Συμμαχία” φορέων, θεσμών, σωματείων και συλλόγων φώναξε δυνατά τα αιτήματα που απασχολούν πολλούς κλάδους.
“15 χρόνια λιτότητας εγκλώβισαν τη χώρα σε βαθιά, παρατεταμένη και ανακυκλούμενη οικονομική δυσπραγία και κοινωνική καχεξία. Ανεργία και αβέβαιο εργασιακό μέλλον, απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, φτώχεια, ανεξέλεγκτη ακρίβεια, κοινωνικός αποκλεισμός, δημευτική άμεση και έμμεση φορολόγηση και εισφορολόγηση εργαζομένων, συνταξιούχων, εμπό­ρων και επιστημόνων – ελευθέρων επαγγελματιών, διεύρυνση των κοινωνικών, οικονομικών και εκπαιδευτικών ανισοτήτων, ιδιωτικοποίηση δημόσιων υπηρεσιών και αγαθών, αφανισμός του πρωτογενούς τομέα, υπογεννητικότητα, πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας και επαγγελματικής στέγης των θυμάτων της κρίσης, εγκατάλειψη του Έβρου είναι αποτελέσματα των πολιτικών που εφαρμόστηκαν και συνθέτουν την αδιέξοδη κατάσταση που βιώνουμε όλοι.


Ένα χρόνο μετά το έγκλημα στα Τέμπη, διαπιστώνονται οι εγκληματικές πολιτικές όλων αυτών που κυβέρνησαν τη χώρα τα τελευταία χρόνια και παράλληλα η προσπάθεια συγκάλυψης των πραγματικών υπευθύνων για το τραγικό συμβάν στο οποίο θα μπορούσε να είναι στη θέση των νεκρών ο καθένας από μας. Παράλληλα διαπιστώνεται η εγκατάλειψη του κράτους απέναντι στους πολίτες αυτής της χώρας μετά τις δυσμενείς φυσικές καταστροφές με τις οποίες επλήγησαν χιλιάδες συμπολίτες μας (κάποιοι ανεπανόρθωτα), πολλοί εκ των οποίων είναι στο νομό μας.
Την ίδια ώρα όλοι οι Έλληνες βιώνουμε την αισχροκέρδεια των ολίγων, εις βάρος του συνόλου των Ελλήνων έχοντας τη στήριξη ή και την επιδότηση από το κράτος ή έστω την αδυναμία τους κράτους να βάλει τέλος στο αλόγιστο κέρδος των παραπάνω καρτέλ.


Για όλους αυτούς τους λόγους και επειδή απέναντι στα κέρδη τους βάζουμε τις ζωές μας και την αξιοπρέπειά μας, φορείς της κοινωνίας των πολιτών του Έβρου αναλαμβάνουμε ενιαία δράση και συνεχίζουμε την «ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ» που δημιουργήσαμε τα τελευταία χρόνια της κρίσης.
Όλοι μαζί, θέτουμε την πατρίδα μας και τον Έβρο στην πρώτη γραμμή με σκοπό την «παλι­νόρθωση» της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας, την προστασία και την ενίσχυση της ελληνικής οικογένειας, την ανάδειξη της αξίας ενός ισχυρού Έβρου για όλη τη χώρα. Αντιτασσόμαστε έμπρακτα στην πόλωση. Ενώνουμε δυνάμεις, ενεργούμε συλλογικά, αθροίζουμε εμπειρία και τεχνογνωσία.


Η «Συμμαχία» έχει συμπεριλάβει στα αιτήματά της και τοπικού χαρακτήρα διεκδικήσεις, ζητώντας, μεταξύ άλλων, κίνητρα στήριξης παραμονής των κατοίκων στον Έβρο, όπως η κατάργηση του ειδικού φόρου στα καύσιμα, μείωση του ΦΠΑ και άλλες φοροελαφρύνσεις.


Έτσι συσπειρωμένοι φορείς, μαθητές, εκπαιδευτικοί, δικηγόροι , επαγγελματίες έστειλαν το μήνυμα αντίδρασης από την κεντρική πλατεία Ορεστιάδας. Στην κινητοποίηση μίλησαν ο Χαρίλαος Κουσινίδης Γενικός γραμματέας Νομαρχειακού τμήματος ΑΔΕΔΔΥ Έβρου, ο οποίος ήταν και ο συντονιστής της κινητοποίησης, η Σταυρούλα Ντινούδη, μέλος ΔΣ Β ΕΛΜΕ Έβρου, ο Νίκος Νικολαϊδης πρόεδρος Εκπαιδευτικών και Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ορεστιάδας, η Αποστολία Σανδαλάκη, γραμματέας του Συλλόγου δασκάλων και νηπιαγωγών Διδυμοτείχου, ο Κώστας Καλκανίδης μέλος του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Ορεστιάδας, ο Κώστας Ναζλής εκπρόσωπος του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Διδυμοτείχου, η Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Ορεστιάδας Άννα Μεμετζή, ο πρόεδρος της ΕΕΒΟΠ Τσομπανίδης Χρήστος, η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Φιλιώ Μυλωνά, ο πρόεδρος του συλλόγου λογιστών & φοροτεχνικών Β. Έβρου Απόστολος Σταυρίδης , ο Μπάμπης Καζάκης εκπρόσωπος του Συλλλόγου εργαζομένων ΙΚΑ ΑΜΘ, η Λαμπρινή Πιτιακούδη μέλος του ΔΣ τουριστικών επαγγελμάτων Έβρου, ο Γιώργος Χατζής εκπρόσωπος της Επιτροπής Αγώνα Φοιτητών Ορεστιάδας και αντιπροσωπεία μαθητών από το 2ο Γυμνάσιο και 2ο ΓΕΛ Ορεστιάδας. Παραβρέθηκαν επίσης εκπρόσωποι Αγροτικών Συλλόγων περιοχών Ορεστιάδας και Διδυμοτείχου και τέλος ο Παύλος Καραμπουναρλής πρόεδρος Σωματείου εργαζομένων Δήμου Διδυμοτείχου.


Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε πορεία στη Βασ Κωνσταντίνου με τους μαθητές να φωνάζουν δυνατά συνθήματα γι αυτούς τους ανθρώπους που “έφυγαν” άδικα και το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να μην ξεχάσουμε, να πιέσουμε, να επιμείνουμε, να αποδοθεί δικαιοσύνη.
Δικαίωση για τις 57 ψυχές της σιδηροδρομικής τραγωδίας των Τεμπών.
Δικαίωση για τους γονείς που έμειναν πίσω… μισοί.
Δικαίωση γιατί δεν ήταν η κακιά η ώρα.
Δικαίωση για τα άπειρα “Πάμε κι όπου βγει”
.


Επίσης το βράδυ της ίδιας ημέρας, το Θεατρικό Εργαστήρι του «Διόνυσου» οργάνωσε συγκέντρωση μνήμης για τους νεκρούς του δυστυχήματος των Τεμπών στην κεντρική πλατεία Ορεστιάδας. Η δράση κορυφώθηκε στις 11 και 21 λεπτά, την ώρα της τραγικής σύγκρουσης των τρένων, στην οποία «χάθηκαν» 57 άνθρωποι. Πολίτες κάθε ηλικίας βρέθηκαν στην κεντρική πλατεία Ορεστιάδας με κεριά και λουλούδια, ώστε να δείξουν συμπαράσταση σε αυτές τις 57 ψυχές που χάθηκαν.


Στην Αλεξανδρούπολη η συγκέντρωση έγινε μπροστά από το Δημαρχείο, όπου συγκεντρώθηκε πλήθος κόσμου που διαμαρτυρήθηκε για τη μη απόδοση ευθυνών για το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, αλλά και για την ακρίβεια που μαστίζει τα νοικοκυριά, με κύριο αίτημα τις αυξήσεις μισθών και συντάξεων, ώστε να μπορούν να αντεπεξέρχονται οικονομικά τα χαμηλά στρώματα. Στην συγκέντρωση συμμετείχαν Σύλλογοι, φορείς, μαθητές, φοιτητές με την κάθε πλευρά να ζητάει τα δικά της δίκαια αιτήματα. Οι μαθητές του 3ου ΓΕΛ Αλεξανδρούπολης μέσα από την αυλή του σχολείου τους, έστειλαν με τον δικό τους τρόπο, μήνυμα συμπαράστασης στις οικογένειες των θυμάτων. Συγκεκριμένα οι μαθητές σχημάτισαν με τις τσάντες τους τη φράση «δεν ξεχνώ», εκφράζοντας τη θλίψη τους για το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη.