Οι μαθητές του Έβρου ταξίδεψαν στο μαγικό κόσμο της Βιολογίας

Με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή πλήθους κόσμου διεξήχθη την Τετάρτη 18 Μαΐου 2022, η εκδήλωση με θέμα “Ταξιδεύοντας στο μαγικό κόσμο της Βιολογίας” στο Νομαρχείο της Αλεξανδρούπολης, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Α.Μ.Θ. -Π.Ε. Έβρου. Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Έβρου και το Τμήμα Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, στο πλαίσιο της συνεργασίας των δύο φορέων με αφορμή το ερευνητικό πρόγραμμα RESBIOS (Πρακτικές Υπεύθυνης Έρευνας και Καινοτομίας στις Βιοεπιστήμες), χρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση – HORIZON 2020.

Τα Γυμνάσια που συμμετείχαν και οι συντονιστές εκπαιδευτικοί ήταν το Γυμνάσιο Ν. Βύσσας, με τον κ. Μουτουσίδη Ευστράτιο, το 2ο Γυμνάσιο Ν. Ορεστιάδας, με την κ. Γεωργουσίδου Μαρία, το Γυμνάσιο Λαβάρων, με την κ. Γραμματικοπούλου Ιορδάνα, το Γυμνάσιο Σουφλίου, με τον κ. Μπουντούκα Παναγιώτη, το Γυμνάσιο Τυχερού, με την κ. Μιλτιάδη Παρασκευή, το Γυμνάσιο Φερών, με την κ. Παναγοπούλου Πανταζή Μαρία, το Πειραματικό Γυμνάσιο Αλεξ/πολης με τον κ. Μάνδαλο Παναγιώτη, το 3ο Γυμνάσιο Αλεξ/πολης, με την κ. Μπούχλιου Ειρήνη και το 2ο Γυμνάσιο Αλεξ/πολης, με την κ. Τσώλου Αυγή.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο κ. Σανδαλτζόπουλος, Ραφαήλ, Aντιπρύτανης του Δ.Π.Θ, η κ. Χλίχλια Αικατερίνη, Πρόεδρος του Τμήματος Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής του Δ.Π.Θ και η κ. Πλακωτή Ελένη Δ/ντρια της Δ/θμιας Εκ/σης Έβρου και συμμετείχαν Δ/ντες σχολείων, εκπαιδευτικοί, γονείς, μαθητές και άλλοι επισκέπτες.

Οι μαθητές παρουσίασαν ατομικά ή συλλογικά έργα ζωγραφικής, κολάζ, επιτραπέζια παιχνίδια, κατασκευές από διάφορα υλικά, κατασκευές 3D, μικρές ερευνητικές εργασίες, έχοντας όλα ως αντικείμενο έκφρασης την διδακτέα ύλη του βιβλίου της Βιολογίας και απέσπασαν τα συγχαρητήρια, το θερμό χειροκρότημα και πολύ καλές κριτικές από τους συμμετέχοντες. Οι μαθητές δήλωσαν ενθουσιασμένοι πως ήταν μια μοναδική ευκαιρία να εμπλακούν με την Βιολογία με μεθόδους δημιουργικές, βιωματικές και ευχάριστες έχοντας σαν αποτέλεσμα να κατανοήσουν και να αγαπήσουν περισσότερο το μάθημα. Κάθε σχολείο πήρε ως αναμνηστικό το βιβλίο «Η ουσία της Ζωής», μια εικονογραφημένη παρουσίαση της Γενετικής και του DNA. Η δράση αυτή των Γυμνασίων του νομού ήταν μία από τις πολλές άλλες δράσεις που υλοποιήθηκαν την φετινή χρονιά στο πλαίσιο συνεργασίας του πανεπιστημίου και της Δ.Δ.Ε. Έβρου.

Οι συντονιστές των δράσεων από το Τμήμα Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής ήταν ο Αναπλ. Καθηγητής κ. Αλέξης Γαλάνης και η Αναπλ. Καθηγήτρια κ. Αγλαΐα Παππά και από την Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Έβρου η Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων κ. Σοφία Τσιροπούλου.