«Οι Φοιτητές Είμαστε σε “Ομηρία”» – Στη Νοσηλευτική Διδυμοτείχου Δεν Υπάρχουν Καθηγητές να Διδάξουν τα Μαθήματα

Για μία ακόμη χρονιά, από το 2019, η σχολή αντιμετωπίζει σοβαρές ελλείψεις σε διδακτικό προσωπικό και οι φοιτητές δεν μπορούν να τελειώσουν τη σχολή τους.

Οι φοιτητές του τμήματος Νοσηλευτικής Διδυμοτείχου διαμαρτύρονται για πολύ μεγάλα κενά στο πρόγραμμα σπουδών, τα οποία δεν έχουν αντιμετωπιστεί από το 2019. Το πρόγραμμα είναι υποστελεχωμένο και οι καθηγητές δεν επαρκούν για να διδάξουν όλα τα μαθήματα.

Έτσι, οι φοιτητές δεν μπορούν να εξεταστούν στα μαθήματα που δεν έχουν δηλώσει και δεν έχουν διδαχθεί και κινδυνεύουν ακόμα και με διαγραφή λόγω του νόμου που ψηφίστηκε τον Φεβρουάριο του 2021 και προβλέπει ότι ανώτατη διάρκεια φοίτησης στις τετραετείς σχολές είναι τα έξι χρόνια.

Σε επικοινωνία του VICE με τον Σύλλογο Φοιτητών Παραρτήματος Νοσηλευτικής Διδυμοτείχου, η πρόεδρος Αναστασία Εμμανουηλίδου σημείωσε ότι η έλλειψη καθηγητών είναι «μια κατάσταση που επικρατεί από το 2019. Όταν η σχολή έγινε πανεπιστημιακού επιπέδου, κάποιοι καθηγητές που μας δίδασκαν πριν, δεν πληρούσαν πια τις προϋποθέσεις. Τα προηγούμενα χρόνια, κάποιοι καθηγητές ήταν απλοί νοσηλευτές, τώρα πρέπει να έχουν διδακτορικό».

Το τμήμα Νοσηλευτικής Διδυμοτείχου μέχρι το 2019 λειτουργούσε ως παράρτημα του ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Από τον Μάιο του 2019, με τον νόμο για τη μετατροπή των ΤΕΙ σε ΑΕΙ, το τμήμα Νοσηλευτικής στο Διδυμότειχο ανήκει στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος (ΔΙ.ΠΑ.Ε) ως Παράρτημα του Τμήματος Νοσηλευτικής Θεσσαλονίκης.

Από τότε, λοιπόν, η σχολή άρχισε να αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά προβλήματα, με αποτέλεσμα να «υπολειτουργεί», όπως λέει στο VICE η πρόεδρος του φοιτητικού συλλόγου.

«Οι φοιτητές είμαστε σε κατάσταση “ομηρίας”. Ανεβαίνουμε στο Διδυμότειχο για να παρακολουθήσουμε τα ένα-δύο μαθήματα που διδάσκονται σε κάποια εξάμηνα, χωρίς να ξέρουμε το ολοκληρωμένο πρόγραμμα σπουδών, μόνο και μόνο για να παραμένουμε ενεργοί φοιτητές. Η σχολή υπολειτουργεί, αλλά την ίδια ώρα τα έξοδα τρέχουν», τονίζει η Αναστασία Εμμανουηλίδου.

Οι φοιτητές αναγκάζονται να νοικιάζουν σπίτι στο Διδυμότειχο και να περιμένουν πότε θα βρεθούν καθηγητές για να διδάξουν τα μαθήματα που εκκρεμούν. Φυσικά, δεν μπορούν να δώσουν εξετάσεις σε μάθημα που δεν το έχουν δηλώσει και δεν το έχουν διδαχθεί. Όπως μας λέει η Αναστασία Εμμανουηλίδου, «μέχρι σήμερα, υπάρχει μάθημα που δεν το έχει διδαχθεί κανένας φοιτητής από το 2019». Ένα μάθημα μπορεί τη μία χρονιά να διδάσκεται και την άλλη όχι.

«Οι φοιτητές έχουμε φτάσει στο σημείο “να παίζουμε τζόκερ”. Δεν ξέρουμε αν του χρόνου θα συνεχίσουν να διδάσκονται τα μαθήματα. Οι τριτοετείς και οι τεταρτοετείς περιμένουν, ακόμα, να διδαχθούν πολλά μαθήματα. Τα μαθήματα που εκκρεμούν φέτος περιμένουμε μήπως τα διδαχθούμε του χρόνου. Σε όλα τα έτη, υπάρχουν μαθήματα που δεν διδάσκονται, επειδή δεν υπάρχουν καθηγητές», υπογραμμίζει η Αναστασία Εμμανουηλίδου.V

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΤΕΤΑΡΤΟΥ ΕΤΟΥΣ, ΟΠΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ΠΕΝΤΕ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΕΚΚΡΕΜΟΥΝ. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ

Σύμφωνα με την πρόεδρο του Φοιτητικού Συλλόγου, για το χειμερινό εξάμηνο που είναι σε εξέλιξη:

  • Στο πρώτο έτος διδάσκονται πέντε μαθήματα και εκκρεμούν τρία.
  • Στο δεύτερο έτος διδάσκονται πέντε μαθήματα και εκκρεμούν τρία.
  • Στο τρίτο έτος διδάσκονται δύο μαθήματα και εκκρεμούν οκτώ.
  • Στο τέταρτο έτος διδάσκονται δύο μαθήματα και εκκρεμούν πέντε.

Όσο προχωρούν τα έτη, το πρόβλημα γίνεται όλο και μεγαλύτερο. Την περσινή χρονιά, όταν η διδασκαλία γινόταν διαδικτυακά, λόγω των μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού, διδάσκονταν περισσότερα μαθήματα.

Ο φοιτητικός σύλλογος πρότεινε ως λύση ανάγκης να εφαρμοστεί και φέτος ένα υβριδικό μοντέλο τηλεκπαίδευσης και μαθημάτων διά ζώσης, πρόταση που δεν εισακούστηκε, καθώς πάρθηκε η απόφαση να γίνονται τα μαθήματα με φυσική παρουσία, ενιαία, για όλη την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Η κατάσταση όμως στο τμήμα Νοσηλευτικής Διδυμοτείχου είναι ιδιάζουσα.  

 «Καθηγητές που είχαμε πέρσι διαδικτυακά, φέτος δεν θα έρθουν να διδάξουν για πάρα πολλούς λόγους. Επειδή η σχολή είναι στο Διδυμότειχο, επειδή είναι ωρομίσθιοι, επειδή είναι ταυτόχρονα εργαζόμενοι σε νοσοκομεία και λόγω της υγειονομικής κατάστασης της χώρας έχει ανασταλεί η άδειά τους», λέει στο VICE η Αναστασία Εμμανουηλίδου. «Κάποιοι φοιτητές ήρθαν στο Διδυμότειχο και αναμένουν να δουν τι θα γίνει, κάποιοι δεν έχουν έρθει, αλλά έχουν νοικιασμένο σπίτι και τρέχει το ενοίκιο», προσθέτει η ίδια.

Μετεγγραφή στη Νοσηλευτική Θεσσαλονίκης μόνο για τους επί πτυχίω φοιτητές

Το Υπουργείο Παιδείας γνωρίζει την κατάσταση. Οι φοιτητές είχαν δύο συναντήσεις τον Απρίλιο και τον Μάιο, με τον Άγγελο Συρίγο, Υφυπουργό Παιδείας, αρμόδιο για θέματα Ανώτατης Εκπαίδευσης. Όπως μας λέει η Αναστασία Εμμανουηλίδου, ο υφυπουργός ζήτησε συγγνώμη και αναγνώρισε ότι η κατάσταση στο τμήμα είναι απαράδεκτη, λόγω της υποστελέχωσης σε διδακτικό προσωπικό, της ελλιπούς υποστήριξης από το Γενικό Νοσοκομείο Διδυμοτείχου και των περιορισμένων κτιριακών υποδομών.

Όσο περνάει ο καιρός τα προβλήματα γίνονται όλο και πιο πιεστικά, αλλά είχαν αρχίσει πολύ πριν τη θητεία του τωρινού υφυπουργού. Το VICE επικοινώνησε με τον Άγγελο Συρίγο, ο οποίος αρχικά μας είχε πει ότι «τις επόμενες μέρες θα ψηφιστεί νομοθετική ρύθμιση, η οποία θα δίνει τη δυνατότητα στους επί πτυχίω φοιτητές, δηλαδή όσους έχουν ολοκληρώσει το όγδοο εξάμηνο των σπουδών τους να μετεγγραφούν σε άλλα τμήματα Νοσηλευτικής της χώρας».

Σε επόμενη επικοινωνία με το υπουργείο Παιδείας, φάνηκε ότι τα σχέδια άλλαξαν, καθώς όπως μας είπε ο Άγγελος Συρίγος δεν χρειάστηκε να κατατεθεί νομοθετική ρύθμιση και το πρόβλημα θα λυθεί εσωτερικά στο Πανεπιστήμιο. Οι επί πτυχίω φοιτητές θα ολοκληρώσουν τις σπουδές τους στο τμήμα Νοσηλευτικής στη Θεσσαλονίκη. Ο υφυπουργός είπε στο VICE ότι υπάρχει ένας καθηγητής, ο οποίος θα ξεκινήσει να διδάσκει άμεσα τα μαθήματα που εκκρεμούν. Μένει να δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα και αν θα καλυφθούν όλα τα κενά.

«Οι φοιτητές ξεπερνάνε τα χρόνια φοίτησης, χωρίς δική τους υπαιτιότητα»

Το μόνο σίγουρο είναι ότι αδίδακτα παραμένουν αρκετά μαθήματα σε όλα τα έτη, αυτή τη στιγμή. Όπως τονίζει η πρόεδρος του φοιτητικού συλλόγου, Αναστασία Εμμανουηλίδου «οι φοιτητές ξεπερνάνε τα χρόνια φοίτησης, χωρίς δική τους υπαιτιότητα».

Ο υφυπουργός λέει στο VICE ότι έχει συζητήσει ορισμένες λύσεις με το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας, αλλά το υπουργείο Παιδείας δεν μπορεί να επιβάλλει πράγματα, καθώς πρόκειται για ζήτημα του Πανεπιστημίου. Ανάμεσα στις λύσεις που έχει προτείνει ο Άγγελος Συρίγος είναι η μεταφορά καθηγητών από το τμήμα Νοσηλευτικής Θεσσαλονίκης στο τμήμα του Διδυμοτείχου (το δεύτερο αποτελεί παράρτημα του πρώτου).

Περιμένοντας να πάρουν πτυχίο ΑΕΙ

Ένα άλλο πολύ σημαντικό θέμα προκύπτει με τους φοιτητές που έχουν ολοκληρώσει το τεχνολογικό πρόγραμμα σπουδών –δηλαδή τα μαθήματα του ΤΕΙ- κι έχουν κάνει αίτηση για να ολοκληρώσουν το πανεπιστημιακό πρόγραμμα και να λάβουν πτυχίο ΑΕΙ.

 «Είναι λες και αφαιρούν αυτή τη δυνατότητα από το τμήμα μας. Πέρσι, φοιτητές που κατάφεραν να ολοκληρώσουν τις τεχνολογικές τους υποχρεώσεις, για ένα χρόνο δεν διδάσκονταν κανένα μάθημα από τα μαθήματα της ένταξης (σ.σ. στο πανεπιστημιακό τμήμα).

»Ορισμένοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν αυτήν τη δυνατότητα. Δεν μπορούσαν να περιμένουν άλλο, οπότε αναίρεσαν τις αιτήσεις που είχαν κάνει για τα μαθήματα της ένταξης και έλαβαν πτυχίο ΤΕΙ. Έχασαν την ευκαιρία να πάρουν πτυχίο ΑΕΙ».

Την ίδια ώρα, από τον περασμένο Φεβρουάριο, έχουν προκηρυχθεί δύο θέσεις μόνιμων καθηγητών για το τμήμα, οι οποίοι λόγω της γραφειοκρατίας που παρεμβάλλεται, θα προσληφθούν τον Φεβρουάριο του 2022. Αρκετά μαθήματα, λοιπόν, θα παραμείνουν αδίδακτα και αυτό το εξάμηνο και οι φοιτητές δεν γνωρίζουν πότε θα λυθεί το πρόβλημα που δεν τους αφήνει να ολοκληρώσουν τη σχολή τους.

Πηγή: www.vice.gr