Ο βόρειος Έβρος αργοπεθαίνει και στις γιορτές: η ερήμωση έσβησε τα λαμπάκια των Χριστουγέννων

Σουφλί, Διδυμότειχο & Ορεστιάδα στο έλεος της εγκατάλειψης και της…Τουρκίας

Με μελανά χρώματα χρωματίζεται το τοπίο της εορταστικής αγοράς στους Δήμους του βορείου Έβρου, με το φως από τα γιορτινά λαμπάκια να…τρεμοπαίζει.

Οι γιορτές δεν ήταν ικανές όπως όλα δείχνουν να φέρουν χαρά και αφθονία στις τοπικές επιχειρήσεις, που στενάζουν από την εγκατάλειψη και τον μαρασμό λόγω…Τουρκίας, σύμφωνα με τους ίδιους τους επαγγελματίες.

Οι τοπικές αγορές σε Σουφλί, Διδυμότειχο κι Ορεστιάδα γνωρίζουν ιστορικά χαμηλά σε επίπεδο κίνησης, με τους επιχειρηματίες να κάνουν πλέον λόγο για μη αναστρέψιμη κατάσταση.

“Σήμερα πρώτη μέρα κι έχουμε μια κάποια κίνηση. Έχουμε τελειώσει, τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα από ότι περυσι και νομίζω πως είναι πλέον πολύ αργά. Η εγκατάλειψη, σε συνδυασμό με την υπογεννητικότητα, την καπνοαπαγόρευση, την εκροή προς την αγορά της Τουρκίας και την οικονομική κρίση, μας έχουν φτάσει σε οριακό σημείο. Έχουμε χάσει μια ολόκληρη γενιά. Εγώ επιχειρώ εδώ και 32 χρόνια και πρώτη φορά βλέπω τέτοια ερήμωση στην αγορά. Πολύ φοβάμαι ότι η κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη. Και το open mall θα γίνει, και ο Δήμος φέτος έχει κάνει κάποιες κινήσεις, αλλά τα παιδιά μας πίσω ποιος θα τα φέρει; Η ελπίδα απομακρύνεται”, δηλώνει ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Διδυμοτείχου Δημήτρης Παπακωνσταντίνου.

Παρόμοιο είναι το σκηνικό και στις αγορές Σουφλίου και Ορεστιάδας.

“Έχουμε τεράστιο πρόβλημα. Η κίνηση στην τοπική αγορά περιορίζεται μόνο στα είδη διατροφής. Ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη. Είχαμε μια συνάντηση στην Λευκή Νύχτα Σουφλίου με τους Αντιπεριφερειάρχες από τον Έβρο και τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών κι Εμπόρων Έβρου και πρόκειται να αιτηθούμε συνάντηση με τον αρμόδιο Υπουργό με μοναδικό θέμα την υιοθέτηση μέτρων ανάσχεσης του καταναλωτικού κύματος προς την Τουρκία”, επισημαίνει ο Πρόεδρος της Ένωσης Επαγγελματιών και Βιοτεχνών Ορεστιάδας Χρήστος Τσομπανίδης.