Ορμένιο και Κήποι αποτελούν τη «μαγιά» της πανελλαδικής πίεσης – Αμετακίνητοι οι αγρότες μέχρι την ικανοποίηση των βασικών αιτημάτων τους
Σε ένα από τα πιο κρίσιμα 24ωρα για τον αγροτικό κόσμο της χώρας, ο Έβρος αναδεικνύεται σε κομβικό σημείο των κινητοποιήσεων. Τα δύο μεγάλα μπλόκα στα σύνορα, σε Κήπους και Ορμένιο, ενισχύονται συνεχώς, αποτελώντας τους βασικούς μοχλούς πίεσης των παραγωγών προς την κυβέρνηση. Με τη συνεδρίαση της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων να πλησιάζει, οι Εβρίτες αγρότες διαμηνύουν ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσουν χωρίς σαφείς δεσμεύσεις για τα αιτήματά τους.
Στον νομό Έβρου, όπου παραδοσιακά οι κινητοποιήσεις έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα λόγω των συνοριακών διόδων, τα μπλόκα σε Ορμένιο και Τελωνείο Κήπων λειτουργούν ως δεύτερο «κέντρο επιχειρήσεων» του πανελλαδικού αγροτικού κινήματος.
Στους Κήπους, ο αποκλεισμός των φορτηγών διεθνών μεταφορών συνεχίζεται με συνέπεια, προκαλώντας ουρές εκατοντάδων οχημάτων.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αγροτικού και Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης, Κώστα Αλεξανδρή, περίπου 350 φορτηγά παραμένουν ακινητοποιημένα στην Εγνατία Οδό, ενώ εκτιμά ότι περίπου 1.000 φορτηγά είναι εγκλωβισμένα στη τουρκική πλευρά.
Η κυκλοφορία των ΙΧ οχημάτων διεξάγεται κανονικά, όμως στα φορτηγά επιτρέπεται η διέλευση μόνο για εκείνα που μεταφέρουν ευπαθή προϊόντα. Την ίδια στιγμή, ο Αγροτικός Σύλλογος Αλεξανδρούπολης, με τη στήριξη επαγγελματιών της εστίασης, καλύπτει σημαντικό μέρος της καθημερινής σίτισης των οδηγών που βρίσκονται σε αναμονή για ημέρες.
Στο Ορμένιο, το μπλόκο παραμένει σταθερό και ενισχύεται καθημερινά, με πλήρη αποκλεισμό των διεθνών μεταφορών προς και από Βουλγαρία. Οι αγρότες του βορείου Έβρου τονίζουν ότι είναι έτοιμοι να παραμείνουν για όσο χρειαστεί:
«Τα μπλόκα δεν πρόκειται να λυθούν χωρίς ουσιαστικές λύσεις – όχι υποσχέσεις», μεταφέρουν στελέχη των Συλλόγων.
Τα αιτήματα – «Δεν φεύγουμε χωρίς δεσμεύσεις»
Οι αγρότες του Έβρου υιοθετούν και ενισχύουν το πανελλαδικό πλαίσιο απαιτήσεων. Μεταξύ των βασικών αιτημάτων:
– Άμεση καταβολή όλων των εκκρεμών ενισχύσεων και αποζημιώσεων
– Κατώτατες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής
– Αφορολόγητο πετρέλαιο στην αντλία
– Πλαφόν 7 λεπτών ανά κιλοβατώρα στο αγροτικό ρεύμα
– Ριζική αναμόρφωση του ΕΛΓΑ, με αποζημίωση 100% σε παραγωγή και κεφάλαιο
– Στήριξη για ζωοτροφές και αντιμετώπιση των επιπτώσεων από πλημμύρες, πυρκαγιές και απώλειες ζωικού κεφαλαίου
«Δεν έχουμε περιθώριο πια. Δεν είναι θέμα του πότε ή πόσα θα πληρωθούν· είναι θέμα βιωσιμότητας του πρωτογενούς τομέα», τονίζουν οι πρόεδροι των αγροτικών συλλόγων του νομού.



