Ο Δημοσθένης Μιχαλεντζάκης κορυφαίος αθλητής με αναπηρία για το 2022

Ο Δημοσθένης Μιχαλεντζάκης ανακηρύχθηκε κορυφαίος αθλητής με αναπηρία για το 2022 στα ετήσια βραβεία του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αθλητικού Τύπου (ΠΣΑΤ).

Ο σπουδαίος Εβρίτης παραολυμπιονίκης της κολύμβησης είχε αναδειχτεί κορυφαίος και το 2019. Φέτος, ο Δημοσθένης Μιχαλεντζάκης στέφθηκε πρωταθλητής κόσμου στα 100 μ. ελεύθερο S8 στη διοργάνωση που φιλοξενήθηκε στην Πορτογαλία, ενώ ήταν δεύτερος στα 100 μ. μικτής ατομικής SM8 αλλά και τα 50 μ. ελεύθερο S8.

Η οικογένεια του ελληνικού αθλητισμού έσμιξε ξανά όπως κάθε χρόνο, αυτή τη φορά στην εκδήλωση της 69ης «Γιορτής των Κορυφαίων», με οικοδεσπότη τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αθλητικού Τύπου (ΠΣΑΤ), για να τιμήσει τα πρόσωπα που μας συγκίνησαν μέσα στο 2022.

Κορυφαίος αθλητής της χρονιάς αναδείχτηκε ο Μίλτος Τεντόγλου, ο οποίος σάρωσε τα μετάλλια τόσο στα Παγκόσμια πρωταθλήματα όσο και στο Ευρωπαϊκό. Χρυσός στο Παγκόσμιο κλειστού με Πανελλήνιο ρεκόρ, ασημένιος στο Παγκόσμιο ανοικτού και πρωταθλητής Ευρώπης στον ανοικτό, με ρεκόρ αγώνων. Παράλληλα, τον Σεπτέμβριο έγινε ο πρώτος Έλληνας αθλητής που κατέκτησε διαμάντι στη σειρά μίτινγκ Diamond League, ενώ αναδείχθηκε κορυφαίος αθλητής στην Ευρώπη, μέσα από τη ψηφοφορία της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Στίβου.

Κορυφαία αθλήτρια για το 2022 αναδείχτηκε η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη. Η Ελληνίδα βαδίστρια έκανε ολόκληρη την Ευρώπη να υποκλιθεί στο αγωνιστικό μεγαλείο της κατά τη διάρκεια της χρονιάς. Μέσα σε διάστημα τεσσάρων ημερών πήρε την πρώτη θέση στα 35 χλμ. βάδην του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος και την πρώτη θέση στα 20 χλμ. βάδην της ίδιας διοργάνωσης. Κι όλα αυτά, σχεδόν ένα μήνα μετά την εξαιρετική της παρουσία στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα του Όρεγκον, όπου κατέλαβε την 4η θέση στα 35 χλμ βάδην. Τον Αύγουστο αναδείχθηκε κορυφαία αθλήτρια της Ευρώπης.

Κορυφαία ομάδα για το 2022 αναδείχτηκε η Εθνική Ομάδα Πόλο των ανδρών, όπως και πέρυσι. Το 2022, το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα ανέβηκε στο βάθρο του παγκοσμίου πρωταθλήματος υγρού στίβου στη Βουδαπέστη, νικώντας με 9-7 στον «μικρό» τελικό την Κροατία.

Κορυφαίος προπονητής της χρονιάς ο Γιώργος Πομάσκι. Μαζί με τον Μίλτο Τεντόγλου πανηγύρισαν την κατάκτηση δύο χρυσών μεταλλίων και ενός χρυσού, στα Παγκόσμια και Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα που διεξήχθησαν μέσα στη χρονιά, αλλά και την κατάκτηση του διαμαντιού στη σειρά μίτινγκ Diamond League.

Τον τίτλο του Κορυφαίου Αθλητή με Αναπηρία κατέκτησε ο κολυμβητής Δημοσθένης Μιχαλεντζάκης, ο οποίος είχε αναδειχτεί κορυφαίος και το 2019. Φέτος, στέφθηκε πρωταθλητής κόσμου στα 100 μ. ελεύθερο S8, ενώ ήταν δεύτερος στα 100 μ. μικτής ατομικής SM8 αλλά και στα 50 μ. ελεύθερο S8.

Ο τίτλος της Κορυφαίας Αθλήτριας με Αναπηρία κατέληξε στην κολυμβήτρια Αλεξάνδρα Σταματοπούλου, για μια ακόμη φορά! Η αθλήτρια που σαρώνει τις πρωτιές στη συγκεκριμένη κατηγορία στην ψηφοφορία του ΠΣΑΤ τα τελευταία χρόνια, μέσα στο 2022 στέφθηκε πρωταθλήτρια κόσμου στα 50 μ. ύπτιο κατηγορίας S4.

Η Κορυφαία Ομάδα Αθλητών με Αναπηρία για το 2022 είναι η Εθνική Ομάδα Μπάσκετ Γυναικών Κωφών. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες Κωφών της Βραζιλίας, οι αθλήτριες της Αθηνάς Ζέρβα κατέλαβαν την 4η θέση.

Το 2022, όμως είχε και την οδυνηρή στιγμή του αποχαιρετισμού του δις «ασημένιου» Ολυμπιονίκη του Τάε Κβον Ντο, Αλέξανδρου Νικολαΐδη, για τον ελληνικό αθλητισμό. Με παρατεταμένο χειροκρότημα υποδέχτηκαν οι προσκεκλημένοι του ΠΣΑΤ, στο Μέγαρο Μουσικής, τη σύζυγο και μητέρα των δύο παιδιών του, Δώρα Τσαμπάζη, όταν εκείνη ανέβηκε στο βήμα για να παραλάβει το βραβείο, το οποίο ήταν μία καρδιά αφιερωμένη «στον τεράστιο ανθρωπιστή και πρωταθλητή Αλέξανδρο Νικολαΐδη». Η Δώρα Τσαμπάζη μίλησε για τον άνθρωπο Αλέξανδρο Νικολαΐδη και ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της διαδικασίας της δημοπρασίας των δύο Ολυμπιακών μεταλλίων του διαθέτοντας τα χρήματα σε δομές για τα παιδιά σύμφωνα με την επιθυμία του στη συγκλονιστική τελευταία επιστολή του.

Οδυνηρά αντίο είπε και η οικογένεια των αθλητικών συντακτών μέσα στο 2022, με τον ΠΣΑΤ ν’ αφιερώνει στη μνήμη του πιο αναγνωρισμένου αθλητικού δημοσιογράφου Γιάννη Διακογιάννη το βραβείο του κορυφαίου αθλητή και στον «Πατριάρχη» της ελληνικής αθλητικής δημοσιογραφίας Πέτρο Λινάρδο το βραβείο της κορυφαίας αθλήτριας.