Συνολικά 563 περιστατικά έχουν καταγραφεί από το 2008 έως το 2023
Πόσα καριβώς είναι τα «θύματα» των ανεμογεννητριών της Θράκης, στον Έβρο και στη Ροδόπη; Αυτό το ερώτημα είναι δύσκολο να απαντηθεί κι αυτό γιατί αρκετά από αυτά, μετά την πρόσκρουση σε ανεμογεννήτριες δεν βρέθηκαν ποτέ.
«Για να γνωρίζουμε με μεγαλύτερη ακρίβεια τον αριθμό των περιστατικών πρόσκρουσης, χρειάζεται πιο συστηματική έρευνα στο μέλλον αλλά και αναβάθμιση του τρόπου που γίνεται ως τώρα με μεγαλύτερη ακτίνα έρευνας, ενίσχυση με ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους κ.ά.», αναφέρει σε ανάρτησή της η Εταιρεία Προστασίας Βιοποικιλότητας Θράκης.
Από το 2008 που πραγματοποιήθηκε η πρώτη συστηματική έρευνα του WWF Ελλάς για νεκρά πουλιά και νυχτερίδες στους Αιολικούς Σταθμούς Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) του Έβρου και της Ροδόπης (διήρκησε δύο έτη), έως το 2023 έχουν καταγραφεί 563 περιστατικά πρόσκρουσης πτηνών και νυχτερίδων στις ανεμογεννήτριες του Έβρου και της Ροδόπης (276 λειτουργούν σήμερα).
Από τα 563 περιστατικά, τα 35 είναι αρπακτικά πουλιά (16 εκ των οποίων γύπες), 198 πουλιά άλλων ειδών και 330 νυχτερίδες.
Καθώς τα δεδομένα αυτά ήταν διαθέσιμα μόνο διάσπαρτα σε μελέτες και τεχνικές αναφορές που έχουν υποβληθεί στις υπηρεσίες ή σε αλληλογραφία μεταξύ υπηρεσιών, τα συγκεντρώσαμε και τα οργανώσαμε σε μια βάση δεδομένων, προσβάσιμη στην ιστοσελίδα μας, την οποία ανανεώνουμε κάθε φορά που καταγράφεται νέο περιστατικό. Η βάση δεδομένων που για πρώτη φορά δημιουργήθηκε για τα περιστατικά πρόσκρουσης στον Έβρο και τη Ροδόπη, θα αποτελεί χρήσιμο εργαλείο για τον σχεδιασμό και τη χωροθέτηση των ΑΣΠΗΕ, την εκτίμηση των επιπτώσεων και τη λήψη αποφάσεων ή παροχή γνώμης και την έρευνα, ενώ παράλληλα αναδεικνύει τη σημασία της σωστής και ενδελεχούς έρευνας για τα περιστατικά προσκρούσεων.