Νέο κύμα ιώσεων προ των πυλών – Πότε θα μπει «στοπ» στην έλλειψη φαρμάκων

Οι γιορτές πέρασαν, οι ιώσεις έρχονται καθώς και η κορύφωση της γρίπης και άλλων αναπνευστικών ιών

Καμπανάκι κινδύνου από την πρόεδρο της ΕΙΝΑΠ, κυρία Ματίνα Παγώνη, για τις ιώσεις που κυκλοφορούν.

Τονίζει πως ο Ιανουάριος είναι ο μήνας της γρίπης και ο μοναδικός μας σύμμαχος όπως λέει, είναι ο εμβολιασμός.

Σύμφωνα με όσα είπε η γιατρός στον ΣΚΑΪ το κύμα ιώσεων και γρίπης θα παραμείνει σίγουρα μέχρι τις αρχές του Φεβρουαρίου, καθώς αναμένεται αύξηση των κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες.

Η κ. Παγώνη σημείωσε πως το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού έχει ξεχάσει τη χρήση μάσκας και αντισηπτικού, γεγονός που επιβαρύνει την κατάσταση.

Πότε θα αποκατασταθεί η κατάσταση με τα φάρμακα

Σε ό,τι αφορά τις ελλείψεις φαρμάκων, η Ματίνα Παγώνη ανέφερε πως μετά τις 8 Ιανουαρίου θα ξεκινήσουν οι καταγραφές στις αποθήκες, θα σταματήσουν οι εξαγωγές φαρμάκων ενώ προτεραιότητα αποτελεί η καταγραφή ελλείψεων στα νοσοκομεία.

Παράλληλα, έκανε έκκληση στους γονείς να μην πανικοβάλλονται, συμβουλεύοντάς τους πως αν δεν βρίσκουν αντιπυρετικά για τα παιδιά τους, η καλύτερη λύση είναι η άμεση διακομιδή τους σε κάποιο νοσοκομείο ή κέντρο υγείας.

Νωρίτερα την ανησυχία του για την κατάσταση που επικρατεί στα φαρμακεία, με τις σημαντικές ελλείψεις φαρμάκων, εξέφρασε το μέλος του φαρμακευτικού Συλλόγου, Θανάσης Παπαθανάσης.

Ο κ. Παπαθανάσης ρωτήθηκε για το αν υπάρχει πιθανότητα να δούμε αυξημένες τιμές στα φάρμακα όταν περιοριστεί το ζήτημα των ελλείψεων. Το μέλος του του φαρμακευτικού Συλλόγου απάντησε ότι δεν τίθεται τέτοιο θέμα. «Ζητήθηκε και καταγράφηκε το απόθεμα όλων των φαρμακαποθηκών και ξαφνικά εμφανίζονται σε ράφια της Ευρώπης. Παρεμβαίνουμε συνέχεια στο υπουργείο Υγείας, που θέλει να λύσει το πρόβλημα. Πρέπει να γίνουν πιο σοβαροί έλεγχοι. Οι φαρμακευτικές εταιρείες πρέπει να έχουν απόθεμα τριών μηνών και αν υπάρχει φάρμακο σε έλλειψη να το δηλώνουν».

Όπως ανέφερε κάποιες φορές οι ελλείψεις στα φαρμακεία μπορεί να οδηγήσουν και σε ελλείψεις φαρμάκων και στα νοσοκομεία αν, και όπως διευκρίνισε τα φάρμακα για τα νοσοκομεία είναι μια άλλη γκάμα και οι φαρμακευτικές πωλούν κατευθείαν στα νοσοκομεία.