Κάθε χρόνο στη Χάγη της Ολλανδίας πραγματοποιείται εικονική δίκη στο Διεθνές Δικαστήριο του ΟΗΕ, το κύριο δικαιοδοτικό όργανο του Οργανισμού, στην οποία συμμετέχουν ομάδες φοιτητών από Πανεπιστήμια διαφόρων Ευρωπαϊκών Κρατών.
Τη διαπανεπιστημιακή αυτή συνάντηση (Telders International Law Moot Court Competition) διοργανώνει το Πανεπιστήμιο του Leiden και το Grotius Center for International Legal Studies για 44 συνεχή χρόνια. Η τελική φάση του διαγωνισμού διεξάγεται στο χώρο του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης. Η φετινή εικονική δίκη διεξήχθη από την 28η Μαΐου έως και την 1η Ιουνίου 2024 και σε αυτή συμμετείχαν 27 ομάδες προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών, συμπεριλαμβανομένων πανεπιστημίων της Ολλανδίας, της Ιρλανδίας, της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Βρετανίας.
Η Νομική Σχολή του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης συμμετέχει (με πολλές διακρίσεις) στον εν λόγω διαγωνισμό ανελλιπώς από το 1986 με ομάδα τεσσάρων φοιτητών, που επιλέγονται και προετοιμάζονται από τα μέλη του διδακτικού προσωπικού του Τομέα Διεθνών Σπουδών. Η συμμετοχή στον παραπάνω διαγωνισμό δίνει την ευκαιρία στους συμμετέχοντες φοιτητές να εμβαθύνουν σε ειδικά θέματα Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου, που απασχολούν τη σύγχρονη πρακτική.
Η ομάδα που εκπροσώπησε την Ελλάδα και τη Νομική Σχολή του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης στο διεθνή διαγωνισμό Εικονικής Telders International Law Moot Court Competition έλαβε τις παρακάτω διακρίσεις:
- Την 1n θέση στην γραπτή διαδικασία για την πλευρά του εναγόμενου Κράτους.
- Την 2η θέση στην γενική κατάταξη για την πλευρά του εναγόμενου Κράτους.
- Την 4η θέση στην γενική κατάταξη για την πλευρά του προσφεύγοντος Κράτους.
- Την 4η θέση στην συνολική κατάταξη του Διαγωνισμού Εικονικής Δίκης.
Η φετινή ομάδα της Νομικής του ΔΠΘ αποτελείτο από τους Αλίκη-Αικατερίνη Πλακούτση, Γεώργιο Σπυριδάκη, Χρύσα Τζώρτζη και Ζήσιμο Καλλαρύτη, φοιτητές του δευτέρου έτους. Τα μέλη της ομάδας είχαν την ευκαιρία να αγορεύσουν ενώπιον επιφανών δικαστών των διεθνών δικαιοδοτικών οργάνων και διεθνολόγων.
Προπονητές της ομάδας ήταν η Αθηνά Βολιώτη και ο Δημήτριος Γκρίνιας, που συμμετείχαν στην εικονική δίκη το 2023. Την προετοιμασία της γραπτής και προφορικής διαδικασίας επέβλεψαν η Επίκουρη Καθηγήτρια κ. Χαρίκλεια Αρώνη και η κ. Ιωάννα Πέρβου, διδάκτωρ Διεθνούς Δικαίου και Εντεταλμένη Διδασκαλίας στη Νομική Σχολή ΔΠΘ.
Τη γενική ευθύνη οργάνωσης και προετοιμασίας της συμμετοχής στην εικονική δίκη έχει από το 1996 ο Καθηγητής κ. Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος.