Νέα παράταση στους συμβασιούχους – covid, σε Δήμους και Περιφέρειες

Νέα δίμηνη παράταση, έως και τις 31 Μαΐου του 2022, στις συμβάσεις των εργαζομένων ορισμένου χρόνου (ΙΔΟΧ) Αυτοδιοίκησης που προσλήφθηκαν στις Περιφέρειες και στους δήμους, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες ανάγκες της πανδημίας, προχώρησε ο Υπ. Εσωτερικών Μ. Βορίδης κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης εργασίας (19/3) της ΕΝΠΕ με τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη και συναρμόδιους υπουργούς.

Στην ανάγκη παραμονής των συγκεκριμένων εργαζομένων στις Περιφέρειες εστίασε κατά την εισήγηση του για θέματα προσωπικού στην Αυτοδιοίκηση Β. Βαθμού κατά την τηλεδιάσκεψη, ο Α΄Αντιπρόεδρος της ΕΝΠΕ και Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης, επισημαίνοντας πως πρόκειται για εργαζόμενους που προσφέρουν πολύτιμες υπηρεσίες και συμβάλλουν στην απρόσκοπτη λειτουργία της Αυτοδιοίκησης, και ιδιαίτερα το διάστημα της υγειονομικής κρίσης.

Με αφορμή τη δέσμευση του Υπουργού Εσωτερικών για τη νέα δίμηνη παράταση των συμβάσεων ο κ. Πατούλης σχολίασε τα εξής:

«Η απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών Μ. Βορίδη και της κυβέρνησης να παρατείνει τις συμβάσεις του έκτακτου προσωπικού για ακόμα 2 μήνες, είναι πολύ θετική, με δεδομένες τις αυξημένες ανάγκες που έχουν οι υπηρεσίες μας, εξαιτίας κυρίως της υγειονομικής κρίσης. Ως Περιφέρεια Αττικής και αναγνωρίζοντας τις σημαντικές υπηρεσίες που προσφέρουν στη λειτουργία μας οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι, θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε την παραμονή τους στις υπηρεσίες μας, καθώς αυτή συμβάλλει στην καλύτερη και ποιοτικότερη εξυπηρέτηση των πολιτών».

Πανελλαδική Απεργία των Συμβασιούχων Covid Δήμων

Παρά τη δέσμευση του Υπουργού Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη, για 2μηνη παράταση των συμβάσεων τους – εργασία έως 31 Μαΐου – μετά τη χθεσινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Εσωτερικών, μαζική Πανελλαδική Πανεργατική Απεργία, στις 6 Απριλίου, σχεδιάζουν οι εργαζόμενοι με συμβάσεις εργασίας στους Δήμους, οι οποίοι προσελήφθησαν λόγω της πανδημίας, έκτακτα.

Αναφορικά με τη κινητοποίηση, το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής ενημερώνει ότι, υπήρξε συνάντηση με εκπρόσωπο του Υπουργείου, όπου οι εργαζόμενοι υποστήριξαν ότι από τις υπηρεσίες των δήμων, οι συμβασιούχοι όχι απλά δεν περισσεύουν αλλά χρειάζονται και άλλοι τόσοι προκειμένου να καλυφθούν τα τεράστια κενά στις υπηρεσίες και ότι η μοναδική λύση είναι η μετατροπή όλων των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου.

«Από τη μεριά του ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης μας δήλωσε ότι είναι αντισυνταγματικό, ενώ πρόβαλε και ότι τα δημοσιονομικά της χώρας δεν επαρκούν. Επίσης με κυνικό τρόπο μας δήλωσε ότι οι εργαζόμενοι με συμβάσεις covid είναι ανακυκλώσιμοι και με το που θα έρθουν οι συνάδελφοι μέσα από τη Κοινωφελή Εργασία θα απολυθούν.

Στην ανταπάντηση μας ξεκαθαρίσαμε ότι οι συνάδελφοι δεν είναι ανακυκλώσιμοι, σήμερα τους έχουμε ανάγκη και αύριο τους πετάμε στην ανεργία. Ενώ όσο αφορά τα χρήματα είπαμε ότι για τους εργάτες δεν έχετε χρήματα, για τους βιομηχάνους, τους εφοπλιστές και τους τραπεζίτες μια χαρά τα βρίσκεται. Επίσης στην ερώτηση μας τι θα γίνει με τους συναδέλφους που κλείνουν το 24μήνο, η απάντηση ήταν ότι δεν γνωρίζει».

«Συνάδελφοι συνεχίζουμε τον αγώνα μας, κλιμακώνουμε για το δικαίωμα μας στη Μόνιμη και Σταθερή Δουλειά και από αυτό δεν θα κάνουμε βήμα πίσω. Δεν έχουμε αυταπάτες για το ρόλο της κυβέρνησης, της Περιφέρειας και των Δημάρχων. Όλοι τους είναι απέναντι στο δικαίωμα μας στη Μόνιμη και Σταθερή Δουλεία. Εδώ και χρόνια προσπαθούν με κάθε τρόπο να την καταργήσουν γιατί στο σχεδιασμό τους στη πολιτική τους είναι η μεγαλύτερη διείσδυση των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων στις υπηρεσίες των δήμων.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους να φτιάξουν σε κάθε δήμο επιτροπή συμβασιούχων, να οργανώσουν τον αγώνα τους, να έρθουν σε επαφή με το ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΤΑ ΑΤΤΙΚΗΣ και με την ΠΑΝΑΤΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ», ολοκληρώνει το Συνδικάτο