Ν. Γκαρά: «Περικοπές κι επιβαρύνσεις φέρνει το νέο ασφαλιστικό Βρούτση»

Τοποθέτηση της Βουλευτή Έβρου στην Ολομέλεια της Βουλής

 

Τη θέση ότι το νέο ασφαλιστικό επιβεβαιώνει την εξαπάτηση της ελληνικής κοινωνίας από το κόμμα της ΝΔ, κατέθεσε η Βουλευτής Έβρου, Νατάσα Γκαρά, κατά την ομιλία της χθες ενώπιον της Εθνικής Αντιπροσωπείας.

Η Βουλευτής Έβρου τόνισε στην ομιλία της πως παρότι ο Υπουργός όλο το προηγούμενο διάστημα έταζε από τα τηλεοπτικά πάνελ αυξήσεις στις συντάξεις, τελικά 9 στους 10 συνταξιούχοι θα υποστούν μειώσεις και περικοπές από το νέο Ασφαλιστικό.

Παράλληλα, η κα Γκαρά επισήμανε πως είναι διπλή η κοροϊδία της Κυβέρνησης προς τους ελεύθερους επαγγελματίες, στους οποίους προεκλογικά έταζε ελαφρύνσεις, αλλά σήμερα τους επιβαρύνουν αυξάνοντας τις εισφορές κατά 20%! «Είναι καθαρά επιλογή της Κυβέρνησης Μητσοτάκη να πλήξει οικονομικά τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους χαμηλοσυνταξιούχους, τους αγρότες, τους μισθωτούς, προς όφελος των λίγων που ανήκουν στα υψηλά και πολύ υψηλά εισοδήματα και συντάξεις», επισήμανε.

Η κα Γκαρά ανάφερε χαρακτηριστικά πως το Ασφαλιστικό Βρούτση:

  • Καταργεί οριστικά τη μόνιμη 13η Σύνταξη που είχε ψηφίσει η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και είχε δοθεί τον περασμένο Μάιο σε 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχους.
  • Προχωρά στην περικοπή της σύνταξης κατά 30% για όσους συνταξιούχους εργάζονται πριν το 2016
  • Προϋπολογίζει 200 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα για τις συντάξεις σε σχέση με το ποσό που δόθηκε το 2019
  • Προχωρά σε «κρυφή» περικοπή με το ποσοστό αναπλήρωσης στις συντάξεις από τα 40 έτη και μετά να μειώνεται απότομα από το 2% στο 0,5%
  • Προβλέπει την τοποθέτηση «γαλάζιων» μετακλητών στα Υπουργικά γραφεία της ΝΔ οι οποίοι θα απολαμβάνουν ταυτόχρονα και τους παχυλούς μισθούς, αλλά και τις συντάξεις που θα λαμβάνουν, μία ακόμη ρύθμιση για την εδραίωση του πελατειακού κράτους της Κυβέρνησης Μητσοτάκη
  • Αποσυνδέει την καταβολή των εισφορών των ελευθέρων επαγγελματιών με βάση το πραγματικό εισόδημα, γεγονός που αυξάνει τις εισφορές σχεδόν για το σύνολο των επαγγελματιών κατά 20%
  • Επαναφέρει τις κλάσεις που ευνοούν σκανδαλωδώς τα υψηλά κλιμάκια καθώς κάποιος με 200.000 ευρώ εισόδημα θα πληρώνει τις ίδιες εισφορές με κάποιον με εισόδημα 5.000 ευρώ

 

Η κα Γκαρά στην ομιλία της σημείωσε, επίσης, πως το Ασφαλιστικό Βρούτση πέρα από τις περικοπές και τις επιβαρύνσεις ουσιαστικά κλείνει βασικές υπηρεσίες του ΕΦΚΑ στην Περιφέρεια, όπως το ΙΚΑ Ορεστιάδας.

Επιπλέον, επισήμανε μία μεγάλη αδικία που υφίστανται αυτή τη στιγμή χιλιάδες αγρότες κι αγρότισσες που λαμβάνουν συντάξεις χηρείας και δε λαμβάνουν τις εξισωτικές ενισχύσεις, με ανοιχτό μάλιστα το ενδεχόμενο να κληθούν να επιστρέψουν και χρήματα που έχουν λάβει. Το συγκεκριμένο ζήτημα προέκυψε έπειτα από σχετική εγκύκλιο του ΟΠΕΚΕΠΕ. Η Βουλευτής από τον Έβρο τόνισε πως οι αρμόδιοι Υπουργοί πρέπει να σκύψουν άμεσα πάνω από το πρόβλημα και να δώσουν λύση.

Κλείνοντας, τόνισε πως κανένα ασφαλιστικό σύστημα δεν πρόκειται να σταθεί στα πόδια του – πόσο μάλλον ένα ασφαλιστικό όπως του κ. Βρούτση που μεταφέρει όλα τα βάρη στους χαμηλοσυνταξιούχους – αν δεν υπάρξει συγκεκριμένο σχέδιο για την προστασία και την ανάκτηση της εργασίας στη χώρα.

Αντίθετα, η Κυβέρνηση της ΝΔ επιλέγει σήμερα να εξαπατήσει τους συνταξιούχους, να  απορρυθμίσει την αγορά εργασίας, να χτυπήσει τις συλλογικές συμβάσεις και διαπραγματεύσεις, ακόμη και το ελάχιστο δικαίωμα που πρέπει να έχει κάθε εργαζόμενος στη χώρα.