Το αίτημα της Αξιωματικής αντιπολίτευσης και των εργαζομένων για την απόσυρση της ρύθμισης που φέρνει νέα μείωση του ελάχιστου αριθμού εργαζομένων στους τηλεοπτικούς σταθμούς αλλά και την προειδοποίηση προς την Κυβέρνηση, να μην προχωρήσει στη φίμωσή του Τύπου μέσω του Κώδικα Δεοντολογίας του ΕΣΡ, διατύπωσε σήμερα στη Βουλή η Αν. Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Ενημέρωσης και Επικοινωνίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αναστασία Γκαρά.
Μιλώντας στην τελευταία συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, στην οποία συζητείται το Νομοσχέδιο για τον Τύπο, η κα Γκαρά κάλεσε εκ νέου τον υπουργό να αποσύρει το επίμαχο άρθρο 32. Χαρακτήρισε τη ρύθμιση, «δώρο» προς τους ιδιοκτήτες τηλεοπτικών σταθμών και τόνισε πως θα φέρει ελαστικοποίηση και εντατικοποίηση εργασίας. Υπενθύμισε, μάλιστα, πως η αντίστοιχη ρύθμιση πριν δύο χρόνια έφερε απολύσεις και απώλεια εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων.
Η βουλευτής Έβρου αναφέρθηκε και στο θέμα που έχει ανακύψει με τον υπό διαβούλευση Κώδικα Δεοντολογίας του ΕΣΡ, τον οποίο η κυβέρνηση σκοπεύει να καταστήσει νόμο του κράτους. Δήλωσε πως ο επίμαχος Κώδικας περιέχει επικίνδυνες και αναχρονιστικές διατάξεις που θα φιμώσουν και θα ποινικοποιήσουν την ερευνητική δημοσιογραφία και θα περιορίσουν έως λογοκρίνουν τον δημοσιογραφικό λόγο. Επανέλαβε δε την προειδοποίηση του κόμματος της Αξιωματικής αντιπολίτευσης, να μην διανοηθεί η Κυβέρνηση να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές έχοντας επιβάλει σιωπητήριο και λογοκρισία στον Τύπο για να κρύψει τις ευθύνες της για τις υποκλοπές ή και άλλα σκάνδαλα.
Τέλος, υπογράμμισε πως θα πρέπει επιτέλους να ανοίξει η συζήτηση για ένα πλαίσιο μέτρων και πολιτικών θεσμικής θωράκισης και ενίσχυσης των Μέσων Ενημέρωσης στη χώρα. «Ο πλουραλισμός, η δημοσιότητα, η τοπική ειδησεογραφία, η ελευθερία δημοσίευσης της άποψης πολιτών στις τοπικές κοινωνίες, είναι ζητούμενα, που απαιτούν διαφάνεια, ισχυρό, σαφές θεσμικό πλαίσιο και υγιείς ανεξάρτητες επιχειρήσεις Τύπου», κατέληξε η κα. Γκαρά.