Ν. Γκαρά: «Κατάργηση της δωρεάν μετακίνησης των φοιτητών/τριών του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης »

-Ανύπαρκτος ο κυβερνητικός σχεδιασμός για στήριξη των ακριτικών πανεπιστημιακών Τμημάτων

Τον ανύπαρκτο σχεδιασμό της κυβέρνησης αναφορικά με τη στήριξη των πανεπιστημιακών Τμημάτων του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης και των φοιτητών και φοιτητριών που φοιτούν στα ακριτικά τμήματα φέρνει στη Βουλή η Βουλευτής Έβρου και Αν. Τομεάρχη Ψηφιακής Διακυβέρνησης Ενημέρωσης και Επικοινωνίας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Νατάσα Γκαρά, με αφορμή την κατάργηση της δωρεάν μετακίνησης των φοιτητών του Ιδρύματος.

Στην Ερώτηση που κατέθεσε η Βουλευτής Έβρου αναφέρει ότι, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της Πρυτανείας, η δωρεάν μετακίνηση των φοιτητών και φοιτητριών από και προς τα Τμήματα για λόγους εκπαίδευσης, σίτισης και στέγασης καταργούνται, καθώς δεν υπήρξε συμφωνία μεταξύ της ΑΣΤΙΚΟ ΚΤΕΛ ΑΕ και του ΔΠΘ.

Η κα Γκαρά σημειώνει ότι τα Τμήματα του ΔΠΘ στις πόλεις της Αλεξανδρούπολης, της Κομοτηνής και της Ξάνθης βρίσκονται εκτός πόλης και η καθημερινή μετακίνηση των φοιτητών/τριών για την παρακολούθηση μαθημάτων, εργαστηρίων, και για λόγους σίτισης είναι απαραίτητη. Συνεπώς, με την κατάργηση της δωρεάν μετακίνησης, το κόστος φοίτησης αυξάνει κατακόρυφα για τους φοιτητές, τις φοιτήτριες των ακριτικών σχολών και για τις οικογένειές τους.

Κλείνοντας, επισημαίνει η Βουλευτής, ότι η κατάργηση της δωρεάν μετακίνησης των φοιτητών/τριων έρχεται να επιδεινώσει την ήδη δεινή κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα Τμήματα του ΔΠΘ με τις πολιτικές που ακολουθεί η Κυβέρνηση της ΝΔ, μείωση του αριθμού των εισακτέων, εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, ελλείψεις σε μέλη ΔΕΠ, διοικητικό προσωπικό, ανύπαρκτα χρηματοδοτικά εργαλεία, καταδεικνύοντας περίτρανα τη νεοφιλελεύθερη εμμονή της Κυβέρνησης σε ένα ανύπαρκτο σχεδιασμό για την αναβάθμιση και την ενίσχυση των πανεπιστημιακών Τμημάτων στον Έβρο και στη Θράκη.

Τέλος, η κα Γκαρά ρωτά τους αρμόδιους Υπουργούς σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβούν, για να καλυφθεί το κόστος μεταφοράς των φοιτητών/τριών, ώστε να μην αυξηθεί το κόστος φοίτησης στο ακριτικό Ίδρυμα. Εάν προτίθενται να ενεργήσουν, ώστε να αποκατασταθεί η δωρεάν μετακίνηση των φοιτητών/τριών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, στις πόλεις Ξάνθη, Κομοτηνή και Αλεξανδρούπολη και εάν είναι στις προθέσεις τους να λάβουν ειδική μέριμνα για την ενίσχυση των πανεπιστημιακών Τμημάτων σε πόρους, έμψυχο δυναμικό και ειδικές παροχές στους/στις φοιτητές/τριες.