Ν. Γκαρά: «Η Θράκη να αναδειχθεί σε πυλώνα ανάπτυξης και σταθερότητας»

Εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη συζήτηση στη Βουλή για το πόρισμα της Διακομματικής για τη Θράκη η Νατάσα Γκαρά – Βασικά σημεία από την τοποθέτηση

Η κυβέρνηση είναι απούσα από τις πραγματικές ανάγκες των πολιτών της Θράκης και δεν μπορεί να δώσει απαντήσεις στα αιτήματα και τα προβλήματά τους, ιδιαίτερα στη σημερινή δύσκολη συγκυρία (ακρίβεια, πληθωρισμός, αισχροκέρδεια, πόλεμος).

-Αναγκαία και επίκαιρη η συζήτηση για άμεσα μέτρα στήριξης που πρέπει να λάβει η κυβέρνηση, αλλά και για την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου με την κατάρτιση ενός στρατηγικού σχεδίου ανάπτυξης της Θράκης που θωρακίζει την οικονομία και την εργασία.

-Ο ΣΥΡΙΖΑ επεδίωξε στη Διακομματική ευρείες συναινέσεις, δεν μπορεί όμως να συναινέσει σε λογικές όπως η ιδιωτικοποίηση λιμανιών, η πώληση και υποβάθμιση δημόσιων δομών, υποδομών και υπηρεσιών, ή η εξόρυξη χρυσού που αποτελεί αντιπεριβαλλοντικό και αντιαναπτυξιακό μέτρο.

-Οι επιπτώσεις από την εγκληματική απόφαση της ΝΔ να ξεπουλήσει το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης ήδη γίνονται αισθητές, με την άρνηση να παραχωρηθεί η δυτική χερσαία ζώνη του λιμανιού στην τοπική κοινωνία. Κάτι που προβλέπεται ρητά στο πόρισμα που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

-Απαιτείται η αναβάθμιση του εμπορικού χαρακτήρα του λιμανιού – υπό δημόσιο έλεγχο – και η ένταξή του στους μεγάλους άξονες μεταφοράς και στα διευρωπαϊκά δίκτυα. Αναπτυξιακή προοπτική, ειδικά σε αυτή τη συγκυρία, δεν προσδίδουν ούτε οι στρατιωτικές βάσεις ούτε ένα περίκλειστο λιμάνι, αλλά η σχέση της πόλης με αυτό.

-Εδώ και 3 χρόνια η κυβέρνηση εφαρμόζει καταστροφικές πολιτικές στη Θράκη: έκλεισαν περιφερειακά ιατρεία, δομές υγείας, δημόσιες υπηρεσίες, έχουν παγώσει όλα τα έργα, υποβαθμίστηκαν πανεπιστημιακά τμήματα λόγω ΕΒΕ, εγκαταλείφθηκε η περιοχή δίχως τρένα, οι αγρότες βρίσκονται σε απόγνωση, εργαζόμενοι και νέοι επιστήμονες μεταναστεύουν.

-Η ΝΔ κατέθεσε ένα πόρισμα-ευχολόγιο, χωρίς κανέναν απολογισμό για τα λάθη του παρελθόντος, που θυμίζει περισσότερο συρραφή προτάσεων ή λίστα έργων, χωρίς στρατηγικό πλαίσιο, χρονοδιάγραμμα, στοχεύσεις και δεσμεύσεις, που διαιωνίζει αντί να αμβλύνει τις ανισότητες στη Θράκη, κοινωνικές και ενδοπεριφερειακές.

-Με πολύ πρόσφατη απόφαση δρομολογείται η μεταφορά του Τμήματος Νοσηλευτικής από το Διδυμότειχο στην Αλεξανδρούπολη, απόφαση που θα φέρει μεγάλο πλήγμα στην ακριτική περιοχή. Αποδείχθηκαν υποκριτικές οι δεσμεύσεις των Υπουργών της ΝΔ.

-Ο ΣΥΡΙΖΑ στη δική του πρόταση παρουσίασε ένα ολιστικό στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης της Θράκης, στο οποίο το ανθρώπινο δυναμικό αποτελεί τον βασικό παράγοντα της αναπτυξιακής διαδικασίας και όπου τα χρηματοδοτικά εργαλεία θα πρέπει να έχουν αιρεσιμότητα.

-Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ υπηρετεί τέσσερις στρατηγικούς στόχους:

α)μετατροπή της Θράκης σε ικανοποιητικό προορισμό για κατοίκηση, με παρεμβάσεις στις δομές υγείας, παιδείας, πολιτισμού, δημογραφική ανασυγκρότηση, προγράμματα επιδότησης α΄ κατοικίας στον Βόρειο Έβρο, εξάλειψη της φτώχειας, ενίσχυση της υπαίθρου κλπ

β)βελτίωση της ελκυστικότητας της Θράκης ως τόπου επιχειρηματικής δραστηριότητας, με όχημα την οικονομία της γνώσης, την έξυπνη ειδίκευση, την κυκλική οικονομία, τη μεταποίηση, τη γεωργία

γ)μετατροπή της διασυνοριακότητας και της διαπολιτισμικότητας σε συγκριτικό πλεονέκτημα της περιοχής

δ)εκσυγχρονισμό δικτύων και υποδομών

-Παράλληλα, ο ΣΥΡΙΖΑ στο πόρισμά του πρόκρινε τέσσερις εμβληματικές παρεμβάσεις: 1)δημιουργία τεχνολογικού Campus στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, 2)δημιουργία Οργανισμού Ανάπτυξης & Ενίσχυσης της Συνεργασίας της ΝΑ Ευρώπης με έδρα τη Θράκη, 3)πιλοτική εφαρμογή δομής στήριξης μικρών & μεσαίων επιχειρήσεων της περιοχής, και, τέλος, 4) ενίσχυση των υποδομών ώστε να αντιμετωπιστεί το μεγάλο μεταφορικό, ενεργειακό και παραγωγικό κόστος.

-Η περιοχή της Θράκης εκτός από πυλώνας σταθερότητας και συνεργασίας, πρέπει να γίνει «πιλότος» για τη συνολική αναβάθμιση των ψηφιακών υποδομών στη χώρα, ενώ θα πρέπει να διατηρηθούν και οι πολιτικές που χάραξε ο ΣΥΡΙΖΑ για την αναβάθμιση της περιοχής σε διαμετακομιστικό και ενεργειακό κόμβο.

-Δεν νοείται ανάπτυξη της Θράκης δίχως στήριξη του πρωτογενή τομέα μέσω προγραμμάτων ψηφιακής γεωργίας, επιτάχυνσης των αναδασμών και ανόρθωσης της κτηνοτροφίας.

-Πρέπει ταυτόχρονα να προχωρήσουν τόσο η ίδρυση πανεπιστημιακών τμημάτων σε συνοριακές περιοχές όσο και η ίδρυση στην περιοχή διετών τεχνολογικών τμημάτων, ώστε να εξειδικεύονται οι νέοι και να καλύπτονται οι παραγωγικές ανάγκες.

-Το brand name «Θράκη», θα πρέπει να κατοχυρωθεί και να ενισχυθεί, ώστε να μετασχηματιστεί σε συγκριτικό μας πλεονέκτημα σε σειρά δράσεων και προϊόντων.

-Την περίοδο της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, προχώρησαν σημαντικές μεταρρυθμίσεις σε ζητήματα που απασχολούν την μειονότητα, όπως η προαιρετικότητα της Σαρία, με στόχο την πλήρη κατάργησή της στη συνέχεια, παρεμβάσεις στη μειονοτική εκπαίδευση όπως για την αντιμετώπιση της σχολικής διαρροής, ενίσχυση του δημόσιου σχολείο στη Θράκη κ.α.

-Για να γίνουν όλα τα παραπάνω χρειάζεται ένα προοδευτικό σχέδιο, μετρήσιμο, με χρονοδιάγραμμα και συγκεκριμένους στόχους, που θα αξιοποιεί τις δυνατότητες και τις δυνάμεις που έχει η περιοχή της Θράκης.