Ν. Γκαρά: «Η αποκατάσταση της ιστορικής μνήμης των Θρακιωτών απαιτεί τον σεβασμό όλων»

Τη διαχρονική προσφορά και παρουσία των Θρακιωτών σε όλες τις μεγάλες διεκδικήσεις και αγώνες των Ελλήνων στο πέρασμα των αιώνων, εξύμνησε η Βουλευτής Έβρου και Αν. Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Ενημέρωσης & Επικοινωνίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γκαρά Αναστασία, κατά τη συζήτηση για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών, που περιλαμβάνει και διάταξη για την καθιέρωση της 6ης Απριλίου ως «Ημέρα Θρακικού Ελληνισμού».

Η κα Γκαρά αρχικά αναφέρθηκε στην αυτοθυσία  με την οποία οι Θρακιώτες διαχρονικά προσέφεραν στην πατρίδα, παρά τις κακουχίες, του διωγμούς, τις δολοφονίες, τις διώξεις και τους εκτοπισμούς που υπέστησαν, με αποκορύφωμα  το «Μαύρο Πάσχα» του 1914.

Δεν παρέλειψε όμως να ασκήσει και κριτική για τη διαδικασία που ακολουθήθηκε στη Βουλή από την κυβέρνηση, τονίζοντας πως δεν συνάδει με τη σοβαρότητα του θέματος μια τόσο συνοπτική και αποσπασματική διαδικασία, με το κρίσιμο άρθρο για την «Ημέρα Θρακικού Ελληνισμού» να «χάνεται» ανάμεσα στις λοιπές διατάξεις ενός πολυνομοσχέδιου-σκούπα και σε άσχετα μεταξύ τους άρθρα, όπως η λειτουργία των δημοτολογίων και των δημοτικών συμβουλίων στους ΟΤΑ.

«Η καθιέρωση της Ημέρας Θρακικού Ελληνισμού έπρεπε να εισαχθεί σε ένα αυτοτελές νομοθέτημα και σε επετειακή, ιστορική συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής των Ελλήνων, όπως ακριβώς έγινε με τον νόμο 2193 του 1994 για την αναγνώριση της Ημέρας Μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, αλλά και κατά την ψήφιση του νόμου 2645 του 1998, για την Ημέρα εθνικής μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας», τόνισε η Βουλευτής Έβρου.

Παράλληλα, υπογράμμισε με νόημα πως θα έπρεπε να έχει προηγηθεί στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής εκτεταμένη και ουσιαστική συζήτηση για την ανάδειξη αυτού του ιστορικού ζητήματος, με φορείς και συλλόγους από την περιοχή της Θράκης, καθώς και με τους εκπροσώπους των κομμάτων.

Η κα Γκαρά δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι Θρακιώτες, με τις ευθύνες της κυβέρνησης να είναι τεράστιες, καταδικάζοντας την περιοχή σε πρωτοφανείς συνθήκες ερημοποίησης και απογύμνωσης από κρίσιμες  υπηρεσίες και υποδομές.

Με αξιόλογα πανεπιστημιακά τμήματα στην περιοχή να απειλούνται μέχρι και με λουκέτο.  Με τους χρυσοθήρες να ορέγονται και πάλι τη γη της Θράκης και τους κυβερνητικούς βουλευτές να τους κλείνουν το μάτι. Με τον κ. Μητσοτάκη και τους Υπουργούς του, ασθμαίνοντας να τρέχουν να εγκαινιάσουν έργα που δρομολογήθηκαν και υλοποιήθηκαν επί ΣΥΡΙΖΑ στη Θράκη, μην έχοντας να παρουσιάσουν 3 χρόνια τώρα το παραμικρό έργο. Με τους Θρακιώτες να στρέφονται στις γειτονικές χώρες για φθηνά καύσιμα και πρώτες ύλες και τους νέους να μεταναστεύουν, περιοχές ολόκληρες να ερημώνουν, και την κυβέρνηση να μην κάνει το παραμικρό.

«Με το σημερινό, επιχειρείτε να καλύψετε επικοινωνιακά το τεράστιο κενό, τις ελλείψεις και την καταστροφή που έχουν προκαλέσει οι αντιαναπτυξιακές και αντικοινωνικές πολιτικές σας στη Θράκη 3 χρόνια τώρα, με τους πολίτες να σαρώνονται από το κύμα ακρίβειας», σημείωσε η Βουλευτής Έβρου.

Σε ότι αφορά τις υπόλοιπες διατάξεις το νομοσχεδίου, η κα Γκαρά τόνισε πως χαρακτηρίζονται από ένα ρουσφετολογικό, αποσπασματικό και προεκλογικό χαρακτήρα, ενώ περιορίζουν τη δημοκρατική λειτουργία των θεσμών και δεν δίνουν διέξοδο στην κοινωνία.

«Πρόκειται για νομοσχέδιο που επιβεβαιώνει τον αυταρχικό χαρακτήρα της κυβέρνησης, με άρθρα που οδηγούν στην φίμωση όλων των παρατάξεων της αντιπολίτευσης στα δημοτικά συμβούλια της χώρας, στερώντας τη δυνατότητα να τίθενται, προ ημερησίας, στις συνεδριάσεις των Δ.Σ, μείζονα θέματα που απασχολούν τις τοπικές κοινωνίες. Η ΝΔ αντί να ενισχύσει οικονομικά την Τοπική Αυτοδιοίκηση και να θωρακίσει τους Δήμους, επιλέγει τη φίμωση», σημείωσε η κα Γκαρά.

Κλείνοντας, τόνισε: «Τιμούμε τους Θρακιώτες και τους μεγάλους αγώνες και τις θυσίες τους για τον ελληνισμό. Πρέπει, όμως, μπροστά σε τόσο σημαντικά γεγονότα αποκατάστασης της αλήθειας και της ιστορικής μνήμης, να στεκόμαστε όλοι μας στο ύψος των περιστάσεων και να μην σκεφτόμαστε μικροκομματικά, ούτε να παρασυρόμαστε από το προεκλογικό κλίμα. Γιατί η Θράκη και οι Θρακιώτες μας, αξίζουν πολύ περισσότερα».