Ν. Γκαρά: «Αναμονή πολλών ετών στη λίστα χειρουργείων του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης»

Τη μεγάλη αναμονή στη λίστα χειρουργείων του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης, στην οποία ο χρόνος αναμονής φτάνει σε πολλές περιπτώσεις έως τα τρία χρόνια, φέρνει με ερώτησή της στη Βουλή η Βουλευτής Έβρου και Αν. Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Ενημέρωσης & Επικοινωνίας του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, Νατάσα Γκαρά.

Πιο συγκεκριμένα, οι προτεινόμενες ημερομηνίες χειρουργείων στη λίστα, έχουν αναμονή ένα, δύο, ακόμη και τρία έτη από την ημερομηνία γνωμάτευσης. Τα περιστατικά μάλιστα, χαρακτηρίζονται με δυνητικά γρήγορη εξέλιξη, που η οποιαδήποτε καθυστέρηση μπορεί να επηρεάσει το αποτέλεσμα. Το ένα έτος ξεπερνά η αναμονή ακόμη και για επεμβάσεις θωρακοχειρουργικές και καρδιοχειρουργικές. Τίθεται επομένως το ερώτημα, εάν μπορεί κανείς να περιμένει τόσο, όταν η ζωή του βρίσκεται σε κίνδυνο. Ως επακόλουθο αυτής της κατάστασης, οι ασθενείς που χρήζουν άμεσης επέμβασης, εφόσον βέβαια υπάρχει η οικονομική δυνατότητα, στρέφονται σε ιδιωτικές κλινικές. Αντιθέτως, οι ασθενείς που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να καλύψουν τα νοσήλια των ιδιωτικών κλινικών, έχουν εγκαταλειφθεί. Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση νομοθετεί απογευματινά χειρουργεία επί πληρωμή, διαχωρίζοντας πλούσιους και φτωχούς ασθενείς, αποδεικνύοντας ότι για αυτήν η Υγεία είναι εμπόρευμα και όχι δικαίωμα.

Όπως ειδικότερα σημειώνει η κα Γκαρά, οι ιδεοληπτικές πολιτικές της κυβέρνησης της ΝΔ είναι αυτές που έχουν οδηγήσει στην εγκατάλειψη του Εθνικού Συστήματος Υγείας, χωρίς ενίσχυση σε προσωπικό, χωρίς βελτίωση των συνθηκών εργασίας των υγειονομικών, με μόνο σκοπό την ιδιωτικοποίησή του. Τονίζει μάλιστα, ότι η εφαρμογή των καταστροφικών πολιτικών της κυβέρνησης, όπως η απόφαση αναστολής λειτουργίας Περιφερειακών Ιατρείων και Κέντρων Υγείας σε μια ευαίσθητη και απομακρυσμένη περιοχή όπως ο Έβρος, συνέβαλαν στη ερήμωσή της και στην υγειονομική ανασφάλεια των κατοίκων.

Κλείνοντας υπενθυμίζει, ότι η απαράδεκτη, αλλά και επικίνδυνη κατάσταση των εκκρεμών χειρουργείων είναι πανελλαδικό φαινόμενο, το οποίο έχουν επισημάνει με επαναλαμβανόμενες κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις οι Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, οι οποίες ωστόσο μένουν αναπάντητες.

Τέλος, η κα Γκαρά ρωτά τον αρμόδιο Υπουργό:

– Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί, ώστε να λυθεί το πρόβλημα της τεράστιας αναμονής στα χειρουργεία και να ομαλοποιηθεί η λειτουργία του νοσοκομείου;

– Προτίθεται να προχωρήσει σε άμεσες μόνιμες προσλήψεις, ώστε να ομαλοποιηθεί η λειτουργία του ΠΓΝΑ;

– Ποιές επιπλέον ενέργειες θα αναλάβει το Υπουργείο, ώστε να υποστηρίξει τις υγειονομικές δομές στον Νομό Έβρου από περαιτέρω υποβάθμιση;