Ν. Γκαρά: «Αφανισμός του πρωτογενή τομέα από την κυβέρνηση της ΝΔ»

Τεράστια τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος του Έβρου από τις πολιτικές που εφαρμόζει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Επιδοτήσεις κόβονται, αποζημιώσεις αγνοούνται, οι ανατιμήσεις και η ακρίβεια σαρώνουν: ρεύμα, αγροτικό πετρέλαιο, λιπάσματα, ζωοτροφές, αγροεφόδια έχουν εκτοξευθεί με την κυβέρνηση απούσα ή στον ρόλο του «θεατή». Αγρότες και κτηνοτρόφοι οδηγούνται σε αφανισμό υποστηρίζει μέσω ανακοίνωσης η βουλευτής Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Νατάσα Γκαρά. 

Επιπλέον προσθέτει:

Την ίδια στιγμή χιλιάδες βιοκαλλιεργητές αποκλείονται από τη νέα πρόσκληση του Μέτρου 11 «Βιολογικές Καλλιέργειες», με την αιτιολογία ότι είναι ενταγμένοι ήδη σε προγράμματα τα οποία όμως ολοκληρώνονται (2.297 δικαιούχοι ενταγμένοι στη Δράση 11.1.1 του 2019). Ως ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, με Ερώτηση που καταθέσαμε στη Βουλή των Ελλήνων, ζητούμε να αλλάξει το πλαίσιο εφαρμογής του Μέτρου 11 (ΚΥΑ 2916/374421/28-12-2021), προκειμένου να επιτραπεί η συνέχιση της στήριξης αυτών των βιοκαλλιεργητών.

Επιπλέον καταθέτοντας ως Αναφορά στη Βουλή των Ελλήνων την Επιστολή των Κτηνοτροφικών Συλλόγων της Περιφέρειας ΑΜΘ, ζητούμε να μην προχωρήσει η κατάτμηση της συνδεδεμένης ενίσχυσης των βοοειδών, απόφαση που παρακάμπτει και αγνοεί τις προτάσεις των κτηνοτρόφων και  «κλείνει το μάτι» στις εισαγωγές και στις παράνομες «ελληνοποιήσεις». Πρόκειται για έναν ακόμη επικίνδυνο στρατηγικό σχεδιασμό της κυβέρνησης, που οδηγεί συνειδητά και μεθοδευμένα σε αφανισμό τις μικρές κτηνοτροφικές μονάδες καθώς και τις κτηνοτροφικές εκτροφές αυτόχθονων φυλών βοοειδών.

Το σύστημα πληρωμών του ΟΠΕΚΕΠΕ βρίσκεται με ευθύνη της κυβέρνησης υπό διάλυση. Δεν είναι τυχαίο ότι πραγματοποιήθηκε η χειρότερη πληρωμή όλων των εποχών για τις ευρωπαϊκές επιδοτήσεις, με παράλληλο αποκλεισμό των αγροτών από την υποβολή ενστάσεων για ποσά που δικαιούνται. Επιπλέον, η πληρωμή των προγραμματισμένων έκτακτων οικονομικών ενισχύσεων για συγκεκριμένα αγροτικά προϊόντα συνεχίζει να εκκρεμεί εδώ και ένα χρόνο.

Οι ΓΟΕΒ αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα κυρίως από τις υπέρογκες ανατιμήσεις στο ρεύμα αλλά και από την έλλειψη μόνιμου προσωπικού. Ειδικότερα ο ΓΟΕΒ Ορεστιάδας, που είναι υπεύθυνος για τη συντήρηση και τη λειτουργία 41 αρδευτικών και στραγγιστικών αντλιοστασίων και για αρδεύσιμες εκτάσεις περίπου 340.000 στρεμμάτων, βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο κατάρρευσης, λόγω παντελούς έλλειψης προσωπικού, που οφείλεται στην κωλυσιεργία της Κυβέρνησης και του ΑΣΕΠ για έγκριση προσλήψεων.

Η εγκληματική αδιαφορία της κυβέρνησης όμως δεν τελειώνει εδώ. Μαζί και με την περιφέρεια ΑΜΘ δεν έχουν κάνει το παραμικρό σχετικά με τις πλημμύρες στον Νομό Έβρου. Με αποτέλεσμα αγρότες και καλλιεργητές να βιώνουν την απόλυτη ανασφάλεια: κανένα έργο αντιπλημμυρικής θωράκισης δεν έχει προχωρήσει, ενώ τα αναγκαία έργα για την επιδιόρθωση όσων αναχωμάτων έχουν υποστεί ρήγματα, παραμένουν ανύπαρκτα. Επιπλέον, εκκρεμούν ακόμη οι αποζημιώσεις των καλλιεργητών της κοιλάδας του Ερυθροποτάμου για τις πλημμύρες του 2021.

Οι πολιτικές της κυβέρνησης Μητσοτάκη καταδικάζουν σε αφανισμό τον πρωτογενή τομέα και τους ανθρώπους του μόχθου και της παραγωγής στον Έβρο αλλά και σε όλη τη χώρα. Καταδικάζουν ένα δυναμικό κομμάτι της οικονομίας που μπορεί να συμβάλλει τα μέγιστα στην αυτάρκεια και ανάκαμψη της χώρας. Αυτή η κυβέρνηση πρέπει να φύγει το συντομότερο.