Η Βουλευτής Έβρου και Αν. Τομεάρχης Ενημέρωσης και Επικοινωνίας του ΣΥΡΙΖΑ, κ.Νατάσα Γκαρά, κάνει ερώτηση στη Βουλή των Ελλήνων ζητώντας από τα Υπουργεία Παιδείας και Εργασίας να προχωρήσουν σε διορθωτικές κινήσεις για να αρθεί άμεσα η αδικία που εντοπίζεται και στους 5 Δήμους του Ν. Έβρου, με πολλές εκατοντάδες οικογένειες να μην λαμβάνουν τελικά voucher για να εισαχθούν τα παιδιά τους σε Βρεφονηπιακούς και Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ), παρότι πληρούν τα κριτήρια.
Ακολουθεί ολόκληρο το δελτίο τύπου:
Περίπου 83.000 παιδιά υπολογίζεται ότι μένουν φέτος, χωρίς voucher, εκτός Βρεφονηπιακών Σταθμών και ΚΔΑΠ, παρότι οι οικογένειες πληρούσαν τα κριτήρια. Οι ευθύνες που βαραίνουν την κυβέρνηση είναι τεράστιες. Η αναλγησία και η αδιαφορία που επέδειξαν τα κυβερνητικά στελέχη απέναντι σε γονείς, παιδιά και βρέφη, είναι πρωτοφανής. Και όλα αυτά, παρότι βρισκόμαστε στο δεύτερο έτος μιας καταστροφικής πανδημίας.
Ειδικά για την περιοχή του Έβρου, οι ωφελούμενοι που δεν λαμβάνουν το απαραίτητο voucher, παρότι πληρούν τα κριτήρια και έχουν πλήρη φάκελο, είναι 978. Πιο συγκεκριμένα:
- 501 στο Δήμο Αλεξανδρούπολης
- 329 στο Δήμο Ορεστιάδας
- 74 στο Δήμο Διδυμοτείχου
- 49 στο Δήμο Σαμοθράκης
- 25 στον Δήμο Σουφλίου
Όπως γίνεται κατανοητό το πλήγμα για την τοπική κοινωνία του Έβρου, ιδιαίτερα για τους νέους γονείς και τις νέες οικογένειες, όπου 1000 περίπου παιδιά θα μείνουν φέτος χωρίς voucher και εκτός βρεφονηπιακών και ΚΔΑΠ, θα είναι συντριπτικό.
Αντί η κυβέρνηση της ΝΔ να στηρίζει τη ζωή των οικογενειών στην ακριτική Ελλάδα και τον Έβρο, προχωρώντας σε στοχευμένες παρεμβάσεις, ελαφρύνοντας τα βάρη, υιοθετώντας καινοτόμες πολιτικές κοινωνική πρόνοιας, ενισχύοντας τη γονεϊκότητα, θεσπίζοντας ειδικά κίνητρα και ολιστικές αναπτυξιακές πολιτικές, τα τελευταία 2 χρόνια γινόμαστε μάρτυρες πολιτικών που οδηγούν στην εγκατάλειψη και στην απομόνωση του Έβρου: εκατοντάδες παιδιά μένουν εκτός βρεφονηπιακών σταθμών και ΚΔΑΠ, ιστορικά Πανεπιστημιακά Τμήματα οδηγούνται στη συρρίκνωση, κρίσιμες υπηρεσίες απογυμνώνονται από προσωπικό, βασικές δομές κλείνουν, υποδομές παρακμάζουν.
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
Σε ποιες διορθωτικές ενέργειες θα προχωρήσουν ώστε να αποκατασταθεί η αδικία που συντελείται και στους 5 Δήμους του νομού Έβρου, εις βάρος εκατοντάδων οικογενειών που παρότι έχουν καταθέσει πλήρη φάκελο, δεν λαμβάνουν voucher για να εισαχθούν τα παιδιά σε Βρεφονηπιακούς και ΚΔΑΠ;»
Aκολουθεί και η απάντηση από το Υπουργείο Εργασίας:
Σε απάντηση της παραπάνω Ερώτησης η οποία κατατέθηκε στη Βουλή από τις Βουλευτές κ.κ. Αναστασία Γκαρά και Θεανώ Φωτίου, σχετικά με το αναφερόμενο θέμα και στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, σας γνωρίζουμε τα εξής:
Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Εταιρίας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης Α.Ε. (Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε.), δικαιούχου υλοποίησης της δράσης «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» και του προγράμματος «οικονομικής στήριξης οικογενειών με παιδιά προσχολικής ηλικίας» περιόδου 2021-2022 του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, τόσο στο συγχρηματοδοτούμενο Πρόγραμμα της δράσης «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής» όσο και στο Πρόγραμμα «Οικονομική στήριξη οικογενειών με παιδιά προσχολικής ηλικίας» έλαβαν voucher, ανεξαρτήτως της μοριοδότησής τους, όλες οι αιτούσες/αιτούντες που πληρούσαν τις προϋποθέσεις συμμετοχής στα Προγράμματα, για τις κατηγορίες των Βρεφικών, Παιδικών Διανομή μέσω «ΙΡΙΔΑ» στις 09/11/21 14:25 και των Βρεφονηπιακών Σταθμών, καθώς και των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και Ατόμων με Αναπηρία (ΚΔΑΠΑμεΑ).
ιδικά για τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) λόγω εξάντλησης του προϋπολογισμού έχει δημιουργηθεί λίστα επιλαχόντων παιδιών με σειρά προτεραιότητας. Η προτεραιότητα διαμορφώνεται με βάση συγκεκριμένο αλγόριθμο μοριοδότησης (ΚΥΑ 78812, 3116Β 15/7/2021). Τα κριτήρια μοριοδότησης είναι το οικογενειακό εισόδημα και η οικογενειακή κατάσταση του αιτούντος/αιτούσας (αριθμός παιδιών).
Συγκεκριμένα, για το Νομό Έβρου παρατίθενται κατωτέρω πίνακες με στοιχεία ανά Δήμο και ανά Πρόγραμμα:
»