Ν. Γκαρά: «8η Μάρτη – Το αίτημα και οι αγώνες των γυναικών για πλήρη ισότητα παραμένουν επίκαιροι»

Σήμερα, 8 Μάρτη, είναι η Παγκόσμια Ημέρα των Γυναικών. Είναι ημέρα τιμής και μνήμης για τις γυναίκες, που με τους αγώνες τους, άνοιξαν τον δρόμο για τη χειραφέτηση και την αξιοπρέπεια. Διεκδικώντας ισότητα. Ίση αντιμετώπιση των γυναικών σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής.

Από τους περήφανους αγώνες των μεταξεργατριών κάποτε στο Σουφλί, μέχρι τη συμμετοχή στα σύγχρονα κοινωνικά κινήματα, οι γυναίκες διεκδικούμε ίσα δικαιώματα, σε όλους τους τομείς: στην εργασία, στην οικογενειακή και κοινωνική ζωή, στην επιστήμη, στην πολιτική.

Τα τελευταία χρόνια παρακολουθούμε τη διαρκή αύξηση της έμφυλης βίας, με τη σημερινή κυβέρνηση, δυστυχώς, και σε αυτόν τον τομέα, να είναι παντελώς απούσα. Μόνο το 2022 καταγράφηκαν 17 γυναικοκτονίες. Ταυτόχρονα, στον δημόσιο λόγο βλέπουμε να «ανακυκλώνονται» κάθε λογής στερεότυπα σε βάρος των γυναικών. Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί. 

Οι αγώνες για τη ζωή, για την ισότητα, για μια αλληλέγγυα και υγιή κοινωνία, για μια κοινωνία δίκαιη, χωρίς διακρίσεις είναι πάντα επίκαιροι. Σε αυτούς τους αγώνες είμαστε μαζί.

Διεκδικούμε την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών, τη θέσπιση του όρου Γυναικοκτονία, καθώς και μέτρα ολιστικής αντιμετώπισης της έμφυλης βίας. Διεκδικούμε δημόσιες πολιτικές και ισχυρό κράτος πρόνοιας για όλες τις γυναίκες, χωρίς διακρίσεις. Δωρεάν ιατροφαρμακευτική πρόληψη και φροντίδα. Εργασία, ίση αμοιβή και ασφάλιση, ίσα εργασιακά δικαιώματα.

Για να μην λείψει, ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ, καμία άλλη.