«Μπλόκο» με τρακτέρ στο εργοστάσιο ζάχαρης τη Δευτέρα αποφάσισαν οι αγροτικοί σύλλογοι του Έβρου

Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου (12/02) στο Εργατικό Κέντρο Ορεστιάδας, με τη συμμετοχή δεκάδων αγροτών από διάφορες περιοχές του Έβρου, οι οποίοι αποφάσισαν να ξεκινήσουν τις κινητοποιήσεις τους.

Τη Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου, στο ύψος του πρώην εργοστασίου ζάχαρης Ορεστιάδας θα συγκεντρωθούν με τα τρακτέρ τους οι αγρότες του Βορείου Έβρου. Οι αγροτικοί σύλλογοι του Έβρου μέσω των κινητοποιήσεων τους ζητούν την στήριξη όλης της τοπικής κοινωνίας, των επαγγελματιών και των φορέων της.

Το παρών έδωσαν εκπρόσωποι των αγροτικών συλλόγων Τριγώνου, Βύσσας και Ορεστιάδας και της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Έβρου “Η Ενότητα”, και ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Διδυμοτείχου, Βαγγέλης Τασιούδης. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης οι παραγωγοί εξέφρασαν τον έντονο προβληματισμό τους εν όψει της νέας καλλιεργητικής περιόδου, ενώ σχολιάστηκε και η εκτόξευση της τιμής του κόστους παραγωγής.

Παρατάθηκαν τα εξής αιτήματα:

α. Κάλυψη του 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής στα τιμολόγια Ηλεκτρικού Ρεύματος αγροτικής χρήσης, μόνο για ένα 4μηνο (Αύγουστος – Δεκέμβρης ’21) ύψους 50 εκατομ. Ευρώ.

β. Μείωση Φ.Π.Α. στα λιπάσματα (από 13% στο 6%) ύψους 20 εκατομ. Ευρώ.

γ. Για τους κτηνοτρόφους: Επιδότηση μόνο 7% στο τζίρο τους και μόνο για το 3μηνο (Γενάρης – Μάρτιος ’22) που μαζί με την περσινή “ξαναζεσταμένη” εξαγγελία, για μείωση Φ.Π.Α. στις ζωοτροφές (από 13% στο 6%) φτάνει συνολικά τα 50 εκατομ. Ευρώ. Επιδότηση μεταφοράς ζωοτροφών για την Κρήτη 8 εκατομ. Ευρώ και για τα μικρά νησιά του Αιγαίου 3,5 εκατομ. Ευρώ.

δ. “Ξαναζέστανε – ξανασέρβιρε” την περσινή εξαγγελία, για επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο πετρέλαιο, μόνο για μια μικρή μειοψηφία αγροτών (μέλη ομάδων παραγωγών) ύψους 50 εκατομ. Ευρώ.

Να σημειωθεί ότι, οι αγρότες της Ορεστιάδας με τα μηχανήματα τους, παραβρέθηκαν και στη σημερινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην κεντρική πλατεία, κατά της επέκτασης του ΚΥΤ- ΠΡΟΚΕΚΑ στο Φυλάκιο.