Μόνο για τον αγριόχοιρο αίρεται η απαγόρευση κυνηγιού στον Έβρο

Μεσοβέζικη λύση από τον Σκυλακάκη

Σε… μεσοβέζικη λύση στο θέμα της απαγόρευσης του κυνηγιού σε όλο τον Εβρο λόγω των πυρκαγιών προχωράει η κυβέρνηση διά του αρμόδιου υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρου Σκυλακάκη.

Συγκεκριμένα, αναμένεται να αρθεί τις ερχόμενες ημέρες με απόφαση του υπουργού η απαγόρευση του κυνηγιού για τις περιοχές του νομού που δεν βρίσκονται στις καμένες εκτάσεις, αλλά μόνο για τον αγριόχοιρο.

Οι πληροφορίες στον Εβρο αναφέρουν ότι θα επιτραπεί το κυνήγι σε όλα τα είδη μόνο για τη Σαμοθράκη, ενώ για τον νομό Εβρου ισχύουν οι απαγορεύσεις που είχαν ανακοινωθεί αρχικά, όσον αφορά τον λαγό, τις πέρδικες, τις μπεκάτσες, τα τρυγόνια και τα άλλα πουλιά.

Δημόσιο συμφέρον

Μάλιστα, για την άρση της απαγόρευσης της θήρας του αγριόχοιρου θα επικαλεστούν λόγους επιτακτικού δημόσιου συμφέροντος, που αφορά την αποτροπή της εξάπλωσης της αφρικανικής πανώλης των χοίρων (ΑΠΧ) στον βόρειο και τον νότιο Εβρο. Κι αυτό προκειμένου να μην υπάρξουν αντιδράσεις από τους… οικολόγους.

Ο κ. Σκυλακάκης, λοιπόν, φαίνεται να υπολογίζει περισσότερο τις αντιδράσεις των οικολόγων και όχι των κυνηγών του Εβρου, αλλά και όσων από άλλες περιοχές επισκέπτονται για κυνήγι τον νομό, οι οποίοι δικαιολογημένα εξακολουθούν να διαμαρτύρονται, επικαλούμενοι τη διαφορετική αντιμετώπιση άλλων περιοχών της Ελλάδας, στις οποίες επίσης υπήρξαν καταστροφικές πυρκαγιές, όπως η Εύβοια, η Ρόδος και η Πάρνηθα, όπου δεν υπήρξε ολική απαγόρευση του κυνηγιού.

Σημειώνεται ότι η αφρικανική πανώλη είναι ζωονόσος που δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο, ενώ η εξάπλωσή της απειλεί με καταστροφή την κτηνοτροφία και ιδιαίτερα των χοίρων.