Μηνύματα Βουλευτών Έβρου για τα 101 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

Σήμερα 19 Μαΐου συμπληρώνονται 101 χρόνια από την κτηνωδία της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού. Ο Δήμος Αλεξανδρούπολης θα φωτίσει απόψε το βράδυ με κόκκινο χρώμα το Δημαρχείο, ως μία υπενθύμιση κι έναν φόρο τιμής στους αδικοχαμένους συνανθρώπους μας.

Παράλληλα, δύο εκ των βουλευτών του Έβρου έκαναν τις δικές τους δηλώσεις  για τη σημερινή ημέρα.

Αναστάσιος Δημοσχάκης: Γιορτάζουμε και τιμούμε την μνήμη των προγόνων μας! Κάλεσμα σε πανθρακική ενεργοποίηση για την ιστορική διερεύνηση της Θράκης.

Ολοκληρώνει τις κοινοβουλευτικές του παρεμβάσεις ο βουλευτής κι Επίτιμος Αρχηγός της Ε.Α. Α.Δημοσχάκης, με την τελευταία ενέργεια του προς τους επικεφαλής της περιφερειακής & τοπικής αυτοδιοίκησης της Θράκης, τις απανταχού Θρακικές Ομοσπονδίες, Συλλόγους, Ιδρύματα & Μουσεία για το ζήτημα της επιστημονικής διερεύνησης των γεγονότων που προηγήθηκαν της Απελευθέρωσης της Θράκης.

Πραγματοποιήθηκαν μέχρι σήμερα οι ακόλουθες σχετικές κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις :

  • στις 24/02/20 προς τον Πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα,
  • στις 7/4/20 προς την Υπουργό Παιδείας Ν.Κεραμέως και την Υπουργό Πολιτισμού Λ.Μενδώνη,
  • στις 10/4/20 προς τους Πρυτάνεις του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) & του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης (ΔΠΘ) καθώς και στους Προέδρους των αντίστοιχων Τμημάτων Ιστορίας των δυο Ιδρυμάτων και
  • στις 13/05/20 προς τους Μητροπολίτες της Θράκης.

Στην παρούσα επιστολή αναφέρει ότι οι δυο παράλληλες κρίσεις που αντιμετώπισε με επιτυχία η περιοχή μας αλλά και η Χώρα μας (μεταναστευτικό-πανδημία) μπορεί να περιορίζουν τις εορταστικές εκδηλώσεις, ωστόσο η τιμή επιβάλλεται να αποδοθεί & θα πρέπει να γίνει με όρους  ασφαλείας.

Μέσω αυτής της παρέμβασης προτείνει στους θεσμικούς παράγοντες της Θράκης καθώς & σε όλα τα μέλη των Ομοσπονδιών, Συλλόγων, Ιδρυμάτων & Μουσείων όπως συνεργαστούν με τα δυο Τμήματα Ιστορίας της επιστημονικής κοινότητας (ΕΚΠΑ &  ΔΠΘ) στην προσεκτική & συστηματική καταγραφή των ιστορικών γεγονότων διαθέτοντας το πλούσιο πληροφοριακό υλικό που κατέχουν με στόχο την εθνική και διεθνή ανάδειξη του ζητήματος της Θράκης.

Κλείνοντας υπογραμμίζει ότι αποτελεί χρέος & ευθύνη απέναντι στους προγόνους, στην ιστορία μας, στην Χώρα μας όπως ολοκληρωθεί σε αυτό το εορταστικό έτος αφήνοντας παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές ερευνητικό & τεκμηριωμένο έργο για την σύγχρονη ιστορία της Θράκης.

 

Νατάσα Γκαρά: «19η Μαΐου, ημέρα μνήμης των 353.000 δολοφονημένων και των χιλιάδων διωγμένων Ελλήνων του Πόντου»

Η Βουλή των Ελλήνων, στις 24 Φεβρουαρίου 1994, αναγνώρισε επίσημα τη γενοκτονία των 353.000 Ποντίων από το τουρκικό κράτος και ψήφισε ομόφωνα τον ορισμό της 19ης Μαΐου ως Ημέρας Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Σήμερα, 100 και πλέον χρόνια από τα τραγικά γεγονότα που οδήγησαν στην εξαφάνιση των ελληνικών κοινοτήτων από τις περιοχές όπου διαβιούσαν επί χιλιετίες, συνεχίζουμε να διεκδικούμε με σθένος από τους γείτονες την αναγνώριση αυτού του τραγικού ιστορικού γεγονότος.

Ο ελληνισμός άκμασε στην περιοχή του Εύξεινου Πόντου ήδη από τον 8ο αιώνα π.Χ. και τις ελληνικές αποικίες που ιδρύθηκαν εκεί κατά τον Β΄ ελληνικό αποικισμό. Μέσα στους αιώνες επέδειξε στην περιοχή του Πόντου σημαντική οικονομική ανάπτυξη, σπουδαία κοινοτική οργάνωση, γεγονός που αποδεικνύεται και από την ίδρυση πολλών σχολείων που ενδυνάμωσαν την εθνική ταυτότητα των Ελλήνων του Πόντου.

Μετά τα τραγικά γεγονότα της γενοκτονίας που έλαβαν χώρα μεταξύ 1914 και 1923, οι Πόντιοι πρόσφυγες  που εγκαταστάθηκαν στην Ελλάδα μετέφεραν εδώ την ιδιαίτερη πολιτισμική τους ταυτότητα: τη γλώσσα τους, την μεγάλη μουσική τους παράδοση, τα ήθη, τα έθιμα και τις παραδόσεις τους.

Σήμερα, έναν αιώνα μετά από τα χιλιάδες αθώα θύματα και αυτή την βαθιά πληγή που κουβαλάμε ακόμη μέσα μας, κοιτάμε μπροστά μαζί με τους Πόντιους συμπολίτες μας. Θεωρούμε ότι η ιστορική αποκατάσταση των γεγονότων και ο καταλογισμός των ευθυνών σε όσους προκάλεσαν, σχεδίασαν, ανέχτηκαν και εκτέλεσαν αυτές τις δολοφονίες και τους διωγμούς, αποτελούν το πρώτο βήμα για την ιστορική δικαίωση. Είναι χρέος και δέσμευσή μας.

Οι Πόντιοι έδωσαν νέα ορμή στον ελληνισμό. Και η Ελλάδα τους οφείλει πολλά.