Μεγάλη προσφορά στο νοσοκομείο Διδυμοτείχου και τα Κέντρα Υγείας Ορεστιάδας και Σουφλίου, εις μνήμην της Ελένης Τοπαλούδη

έπειτα από ουσιαστικές και αθόρυβες ενέργειες του Συλλόγου Καρκινοπαθών & Σπανίων Παθήσεων Ν. Έβρου “ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΖΩΗ”

Μια πολύ σημαντική δωρεά πέτυχε ο Σύλλογος Καρκινοπαθών και Σπανίων Παθήσεων Έβρου «Μαζί για Ζωή», έπειτα από ενέργειες συνεργασίας με το Σύλλογο Στήριξης Καρκινοπαθών Ρόδου «Μαζί με δύναμη για ζωή» και το Φιλανθρωπικό Σύλλογο Παραδεισίου Ρόδου «ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ».

Αυτό έγινε γνωστό το περασμένο Σάββατο σε ειδική εκδήλωση που διοργάνωσε ο Σύλλογος σε κεντρικό ξενοδοχείο της Νέας Ορεστιάδας, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του παιδικού καρκίνου.

Στη ραδιοφωνική συνομιλία που είχε η Πρόεδρος του Συλλόγου Εύη Ορφανού στην εκπομπή «Ζωντανή Μεθόριος» με τον Νίκο Πατούνα στο ράδιο Μεθόριος 95,8 την περασμένη Δευτέρα, διευκρίνισε ότι πρόκειται για σύγχρονο εξοπλισμό που θα μεταφερθεί σύντομα από τη Σουηδία προς το νοσοκομείο Διδυμοτείχου, αλλά και προς τα Κέντρα Υγείας Ορεστιάδας και Σουφλίου. Συγκεκριμένα, η δωρεά αξίζει «εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ», όπως σημείωσε η πρόεδρος, και αποτελείται από εξήντα σύγχρονα ηλεκτρικά κρεβάτια, αναπηρικά αμαξίδια, υπέρηχους, χειρουργικά τραπέζια και εργαλεία, καθώς και άλλο εξοπλισμό που θα μεταφερθεί οδικώς από τη Σουηδία στο Διδυμότειχο, με έξοδα μεταφοράς ύψους 3000 ευρώ τα οποία θα καλυφθούν από το Σύλλογο. Σχετικά με το κόστος μεταφοράς, η πρόεδρος του Φιλανθρωπικού Συλλόγου Παραδεισίου Ρόδου «Αγία Μαρία» – που είναι ουσιαστικά και ο δωρητής του νοσοκομειακού εξοπλισμού – κα Αναστασία Σταυριανού, διευκρίνισε στην εκπομπή ότι το ποσό των 3000 ευρώ είναι συμβολικό, αφορά μέρος των εξόδων, αφού το σύνολο για το κόστος περισυλλογής, αποθήκευσης, ασφάλειας αποθήκης, αποθηκεύτρων, μεταφοράς, ασφάλειας μεταφοράς και υλικού, ξεπερνά τις 18.000 ευρώ, τα οποία θα καλύψουν οι «Σουηδοί φίλοι μας», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σημαντική και σημειολογικής αξίας η κίνηση όλων των εμπλεκομένων φορέων να αφιερώσουν την προσφορά αυτή εις μνήμην της αδικοχαμένης Ελένης Τοπαλούδη από το Διδυμότειχο, που βρήκε τραγικό θάνατο κατά τη διάρκεια των σπουδών της στη Ρόδο, πέφτοντας θύμα αδίστακτων δολοφόνων. Η κίνηση αυτή, σύμφωνα με την κα Ορφανού, κρατήθηκε μυστική έως την ώρα της εκδήλωσης, ακόμα και από τους ίδιους τους γονείς της Ελένης που ήταν παρόντες και παρέλαβαν την ειδική πλακέτα με ένα ποίημα αφιερωμένο στη μνήμη του παιδιού τους.

Για όλα αυτά, η πρόεδρος του συλλόγου Εύη Ορφανού επισήμανε στην ομιλία της κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης τα εξής: «Ο Σύλλογος Καρκινοπαθών και Σπάνιων Παθήσεων «Μαζί για ζωή», στα χρόνια της κρίσης που πέρασαν, παρατήρησε διάφορες ανάγκες στο Γενικό Νοσοκομείο Διδυμοτείχου. Στην προσπάθεια να συμβάλλουμε κι εμείς αποφασιστικά στη βελτίωση των συνθηκών υγείας στην περιοχή μας, ενώσαμε τις δυνάμεις μας με το Σύλλογο Στήριξης Καρκινοπαθών Ρόδο «Μαζί με δύναμη για ζωή» και επικοινωνήσαμε με την πρόεδρο του Φιλανθρωπικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Παραδεισίου «ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ», κυρία Αναστασία Σταυριανού.

Ο Σύλλογος «ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ» είναι γνωστός για το πλούσιο και φιλανθρωπικό έργο του και τις δωρεές που συγκεντρώνει σε ιατροτεχνικό εξοπλισμό και αναλώσιμο νοσοκομειακό υλικό μεγάλης αξίας από τη Σουηδία.

Στο πλαίσιο αυτό, λοιπόν, αιτηθήκαμε κι εμείς για το Γενικό Νοσοκομείο Διδυμοτείχου ιατροτεχνικό εξοπλισμό. Το αίτημα μας έγινε αμέσως δεκτό. Η συγκεκριμένη αυτή δωρεά αποκτά επιπλέον βαρύνουσα σημασία, εάν ληφθεί υπόψη ότι γίνεται σε μια εποχή πολυποίκιλης κρίσης, διευρύνοντας τις δυνατότητες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης του νοσοκομείου μας στην περιοχή του Βόρειου Έβρου. Τα έξοδα μεταφοράς από Σουηδία για Διδυμότειχου θα καταβληθούν την άλλη εβδομάδα από τον σύλλογο μας, ύψους 3.000 ευρώ. Το φορτίο αναμένεται να φτάσει προς τα τέλη του Φλεβάρη με νταλίκα μέσω του οδικού δικτύου, με βάρος 13-15 τόνους και αξία εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ.

Όταν επικοινωνήσαμε για πρώτη φορά με τον Φιλανθρωπικό Σύλλογο «ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ» στη Ρόδο από τον Βόρειο Έβρο, ξύπνησαν αμέσως οι μνήμες της αδικοχαμένης Ελένης Τοπαλούδη, η οποία ως φοιτήτρια εκεί, έχασε με τραγικό τρόπο τη ζωή της. Ο χρόνος είναι λίγος και ο πόνος μεγάλος για τους γονείς! Η Ελένη δεν θα σβήσει ποτέ, γιατί θα είναι πάντα μέσα σε όλους μας, ένα κερί αναμμένο. Οι άνθρωποι μας πεθαίνουν μόνο όταν τους ξεχνάμε.

Ο εξοπλισμός αυτός αποτελεί μια αφιέρωση αγάπης και γιατρειάς πληγών συνανθρώπων μας. Για τον λόγο αυτό αποφασίσαμε και οι σύλλογοι αυτή η σημαντική δωρεά να γίνει «ΕΙΣ ΜΝΗΜΗΝ» Ελένης Τοπαλούδη στη γενέτειρα της».