Με self test τα παιδιά στους μεικτούς χώρους-Παραθυράκι για υποχρεωτική τρίτη δόση

Ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης μιλώντας στον ΑΝΤ1, προανήγγειλε αλλαγές στην ΚΥΑ με τα νέα μέτρα που αναμένεται να εκδοθεί σήμερα και θα προβλέπει ότι τα παιδιά έως 18 ετών θα μπορούν να εισέρχονται στους μεικτούς χώρους με self test και όχι με μοριακό ή rapid test.

«Τι ίσχυε μέχρι τώρα; Στους κλειστούς χώρους που ήταν αμιγώς για εμβολιασμένους, έκαναν rapid test ή μοριακό», είπε ο κ. Πλεύρης. «Τώρα, από τους άλλους περιορισμούς που βάζουμε, επειδή θεωρείται αρκετά άδικο και για τα παιδιά ως 11 ετών που δεν έχουν δυνατότητα εμβολιασμού και για τα 12-17 ετών που είναι λογικά ακόμη τα χαμηλά ποσοστά, για να μην υπάρχει αυτή η επιβάρυνση εξετάζουμε στην ΚΥΑ να προβλέπεται self-test … θα ήταν υπέρμετρη αδικία για γονείς που είναι εμβολιασμένοι και έχουν παιδί 11 ετών, ή και 12-17 που υπάρχουν εμβόλια αλλά αντιλαμβανόμαστε ότι ακόμη χρειάζεται αρκετή δουλειά για να πειστούν οι γονείς να εμβολιάσουν τα παιδιά … Για αμιγή χώρο εμβολιασμένων θα παραμείνει το να έχουν rapid test … για μεικτούς χώρους, που οι ανεμβολίαστοι κάνουν rapid test, για τους ανηλίκους θα είναι self-test».

Στα προηγούμενα περιοριστικά μέτρα που είχαν ανακοινωθεί τον Σεπτέμβριο οι ανεμβολίαστοι ανήλικοι 12-17 ετών επιβαρύνονταν με το κόστος ενός rapid test ώστε να μπορέσουν να εισέλθουν σε μεικτούς χώρους, όπως καταστήματα εστίασης, σινεμά, συναυλιακούς χώρους κλπ. ενώ για τις ηλικίες 5-11 ετών αρκούσε η δήλωση ενός self test, πρακτικά δηλαδή αυτό που χρησιμοποιούν ως μαθητές στο σχολείο.

Ο υπουργός Υγείας, παράλληλα, έδωσε και ενδιαφέροντα στοιχεία για την τρίτη δόση και το ενδεχόμενο αυτή να καταστεί υποχρεωτική. Όπως σημείωσε όλα τα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν πως μετά την παρέλευση του εξαμήνου από τη δεύτερη δόση η ανοσία πέφτει σε χαμηλά επίπεδα., ενώ αποκάλυψε ότι έχει ήδη ξεκινήσει συζήτηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο η τρίτη δόση να είναι δόση να είναι υποχρεωτική μετά την παρέλευση του εξαμήνου, ώστε το πιστοποιητικό εμβολιασμού να είναι σε ισχύ.

πηγή:efsyn.gr