Με εντολή εισαγγελέα μεταφέρονται τελικά τα απορρίμματα της Σαμοθράκης

Μετά την κινητοποίηση των υπουργείων, το τμήμα περιβάλλοντος και υδροοικονομίας της Περιφέρειας απέστειλε ανθρώπους στο νησί για έκθεση αυτοψίας. Η έκθεση σημειώνει την επικινδυνότητα για την υγεία των κατοίκων αλλά και για το περιβάλλον στο νησί ενώ ελέγχθηκαν και τα απορριμματοφόρα και διαπιστώθηκε ότι δεν παρουσιάζουν διαρροές που θα έβαζαν σε κίνδυνο την υγεία των επιβατών στο πλοίο. Επίσης από το υπουργείο Ναυτιλίας δόθηκε εντολή να μεταβεί στο νησί επιτροπή αρμόδια για να ελέγξει την κατάσταση και να προβεί σε έκδοση πορίσματος υγειονομικού ελέγχου.

Η κατάσταση που δημιουργήθηκε, οδήγησε τα υπουργεία Ναυτιλίας και Περιβάλλοντος να ζητήσουν παρέμβαση του εισαγγελέα για να γίνει η μεταφορά απορριμμάτων. Σε πρώτη φάση και ενώ υπήρξε εντολή εισαγγελέα, η εταιρεία αρνήθηκε  να εκδώσει εισιτήρια για τη μεταφορά των απορριμματοφόρων. Το μεσημέρι υπήρξε και δεύτερη εντολή εισαγγελέα. Η γραπτή εντολή του εισαγγελέα ζητά την μεταφορά των οχημάτων με τα απορρίμματα και μάλιστα με τα κανονικά δρομολόγια που θα μεταφέρουν και επιβάτες. Η εντολή μεταβιβάστηκε στην εταιρεία από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Αλεξανδρούπολης.  Μετά τη δεύτερη εντολή, η εταιρεία σύμφωνα με πληροφορίες εξέδωσε τα εισιτήρια και από αύριο θα γίνει μεταφορά των απορριμμάτων.

Προσωρινή εκτόνωση του προβλήματος μεταφοράς απορριμμάτων

Για το θέμα ο Δήμος Σαμοθράκης ανακοίνωσε σήμερα το πρωί τα εξής:

Από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκε από την εταιρεία SAOS FERRIES η διακοπή της μεταφοράς των απορριμμάτων ο Δήμος Σαμοθράκης, κινητοποιήθηκε άμεσα προς όλες τις συναρμόδιες κατευθύνσεις για την επίλυση του μεγάλου και πολύ σοβαρού αυτού προβλήματος.

Σε συνεργασία με τα Υπουργεία Ναυτιλίας, Περιβάλλοντος, Εσωτερικών και τις περιφερειακές αντίστοιχες υπηρεσίες πραγματοποιήσαμε όλες τις ενδεδειγμένες από το νόμο ενέργειες προς την κατεύθυνση της οριστικής επίλυσης. Μεταξύ άλλων  πολλών ενεργειών καλέσαμε, επιτροπές ελέγχων και τηρήθηκαν προσεκτικά οι οδηγίες που μας δόθηκαν.

Ο κίνδυνος απειλής της δημόσιας υγείας  και της μόλυνσης του περιβάλλοντος ήταν και είναι πολύ υψηλός, έτσι μετά τις συντονισμένες μας προσπάθειες και της παρέμβασης των Υπουργείων Περιβάλλοντος και Ναυτιλίας προς την Εισαγγελική Αρχή, θα μετακινηθεί μέρος των συσσωρευμένων απορριμμάτων για την αποσυμφόρηση και ανακούφιση  της δύσκολης αυτής κατάστασης.