Ένοχος ο Εβρίτης πρώην αρχηγός της Πυροσβεστικής Σωτήρης Τερζούδης
Έξι χρόνια μετά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Αθηνών, ρίχνει φως στις ευθύνες για την τραγωδία που στοίχισε τη ζωή σε 102 ανθρώπους. Οι δικαστές του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων κήρυξαν ενόχους 10 από τους 21 κατηγορουμένους. Οι κατηγορούμενοι κατά περίπτωση κρίθηκαν ένοχοι για τις κατηγορίες της ανθρωποκτονίας εξ αμελείας, της πρόκλησης σωματικών βλαβών εξ αμελείας και του εμπρησμού από αμέλεια.
Οι δικαστές του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων κήρυξαν ενόχους 10 από τους 21 κατηγορουμένους. Οι κατηγορούμενοι κατά περίπτωση κρίθηκαν ένοχοι για τις κατηγορίες της ανθρωποκτονίας εξ αμελείας, της πρόκλησης σωματικών βλαβών εξ αμελείας και του εμπρησμού από αμέλεια και οδηγούνται στη φυλακή.
Υπενθυμίζεται πως η απόφαση του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων καθώς το δικαστήριο είχε καταδικάσει μόνο έξι πρόσωπα, επιβάλλοντας τους ποινές φυλάκισης οι οποίες ήταν μετατρέψιμες προς δέκα ευρώ ημερησίως.
Στην πρωτόδικη απόφαση ασκήθηκε έφεση με αποτέλεσμα και οι 21 αρχικά κατηγορούμενοι στην υπόθεση να καθίσουν ξανά στο εδώλιο, αντιμετωπίζοντας πλημμεληματικές κατηγορίες, τις οποίες αρνούνται.
Με αιτιολογία ότι θα πρέπει να αποτραπούν στο μέλλον «άλλες επιπόλαιες πράξεις» η εισαγγελέας στη δίκη για το Μάτι ζήτησε να εκτίσουν την ποινή τους οι 4 από τους καταδικασθέντες -οι τότε επιτελικοί της ηγεσίας της Πυροσβεστικής και ο πρώην γγ Πολιτικής Προστασίας- Σωτήρης Τερζούδης, Βασίλης Ματθαιόπουλος, Ιωάννης Φωστιέρης και Ιωάννης Καπάκης.
Όπως είπε η κ. Περιμένη, «η επιβληθείσα ποινή να εκτιθεί για να αποτραπούν στο μέλλον άλλες επιπόλαιες πράξεις. Και το λέω αυτό με την πεποίθηση ότι μέχρι και σήμερα ουδείς εξ αυτών έχει αναγνωρίσει το μέγεθος των πράξεων και των παραλείψεών τους για τον κόσμο που ήταν ταγμένοι να προστατεύουν».
Όσον αφορά τους υπόλοιπους πέντε αξιωματικούς της Πυροσβεστικής η εισαγγελέας επεσήμανε ότι «σήκωσαν στο πεδίο όλο το φορτίο» και για αυτό τον λόγο πρότεινε τη μετατροπή της ποινής σε χρηματική κατά 10 ευρώ ημερησίως.
Κανένα ελαφρυντικό για τους 10 ενόχους
Νωρίτερα, το δικαστήριο δεν αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό στους 10 κατηγορούμενους που κρίθηκαν ένοχοι. Οι δικαστές κατά πλειοψηφία με ψήφους 2-1 – και παρά την αντίθετη πρόταση της Εισαγγελέως – απέρριψαν το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου για όλους τους καταδικασθέντες. Υπενθυμίζεται πως η εισαγγελέας Σταματίνα Περιμένη εισηγήθηκε το ελαφρυντικό του σύννομου βίου για εννέα από τους δέκα ενόχους, εξαιρώντας τον κάτοικο Πεντέλης που προκάλεσε την καταστροφή, αναφέροντας ότι έχει καταδικαστεί στο παρελθόν.
Συγκεκριμένα τον δρόμο της φυλακής για να εκτίσουν την ποινή τους παίρνουν οι Σωτ. Τερζούδης (τότε αρχηγός Πυροσβεστικής Υπηρεσίας), Βασίλης Ματθαιόπουλος (υπαρχηγός), Ιωάννης Φωστιέρης (Διοικητής ΕΣΚΕ) και Ι. Καπάκης (τότε Γ.Γ Πολιτικης Προστασίας).
Το δικαστήριο αποφάσισε αντίστοιχα για τους άλλους έξι κατηγορούμενους που κρίθηκαν από το Εφετείο ένοχοι την μετατροπή της ποινής των 238 ετών προς 10 ευρώ τη ημέρα. Συγκεκριμένα δεν θα εκτίσουν την ποινή που τους επιβλήθηκε οι:
1] Χρήστος Γκολφίνος, τότε διευθυντή του «199»,
2] Φίλιππο Παντελεάκο, τότε διευθυντή του Κέντρου Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας,
3]Δαμιανό Παπαδόπουλο τότε διοικητή του Πυροσβεστικού Σταθμού Νέας Μάκρης,
4] Νίκο Παναγιωτόπουλο, τότε διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Αθηνών και
5] Χαράλαμπο Χιώνη, τότε διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ανατολικής Αττικής.
Με την ίδια απόφαση αποφάσισε τη μετατροπή της ποινής και για τον Κωνσταντίνο Αγγελόπουλο, τον άνθρωπο από όπου ξεκίνησε η μεγάλη φωτιά, προς 10 ευρώ ημερησίως.